Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  11:59:38

Στο κενό τα σχέδια της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ για γενικό σαμποτάζ κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα νοσοκομεία. Κοντά στο 95% ο εμβολιασμός των γιατρών, πάνω από 85% στους νοσηλευτές. Χαμηλότερα διοικητικοί, τεχνικοί, θυρωροί. Κύριο

Δόμνα Μιχαηλίδου: Εμβολιάστηκε το 85%-90% των εργαζόμενων σε δομές ηλικιωμένων και σε μονάδες ΑμεΑ. Οι αρνητές θα απομακρυνθούν.

Την ανύπαρκτη και πολύ περιορισμένη πλέον αντίδραση γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία προκαλεί η διάταξη για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της CoViD-19. Μετά τόσο μηνών ενημέρωση και ειδοποιήσεις για τις συνέπειες, που θα έχει αυτή η απαράδεκτη άρνηση για τους ασθενείς και τους άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Στο κενό πέφτουν τα φιλόδοξα-αντιφατκά σχέδια της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ για γενικό σαμποτάζ κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα νοσοκομεία. Κοντά στο 95% φέρεται να έφτασε τελευταία ο εμβολιασμός των γιατρών, πάνω από 85% στους νοσηλευτές. Χαμηλότερα διοικητικοί, τεχνικοί, θυρωροί.

Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για απουσία στοχευμένης ενημέρωσης πριν η κυβέρνηση προχωρήσει το μέτρο. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) προαναγγέλλει κινητοποιήσεις για τον Αύγουστο, ενώ την Τρίτη πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.
Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει πως δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με
αναπηρία καθώς και στις μονάδες Υγείας.

ΠΟΕΔΗΝ

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία χαρακτηρίζει "αιτία πολέμου" τη διάταξη, προαναγγέλλοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη και κινητοποιήσεις τον Αύγουστο.

"Η απόφαση αυτή μας στοχοποιεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κουνάει το δάκτυλο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιλύσει κανένα από τα κλαδικά αιτήματα (ΒΑΕ, Υγειονομικό Επίδομα, μονιμοποίηση .
Στο υπουργείο Υγείας επεξεργάζονται πώς θα γίνει η κάλυψη, με το μεγαλύτερο ζήτημα να δημιουργείται στο λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, καθώς ανεμβολίαστοι είναι περίπου 20%.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το OPEN, προβλέπει την αντικατάσταση των μη εμβολιασμένων στο ΕΣΥ που θα βγουν σε αναστολή, με εργαζόμενους λοιπού προσωπικού από ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα, οι υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης, ακόμα και διοικητικό προσωπικό να αντικατασταθούν με εξωτερική ανάθεση.
Όπως αναφέρεται σχετικά, έχει ήδη ζητηθεί από νοσοκομεία να προετοιμάσουν το πλάνο και να αναφέρουν πόσα άτομα χρειάζεται να αντικαταστήσουν που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Κοντοζαμάνης: Ο νόμος για τους ανεμβολιάστους θα εφαρμοστεί

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ήταν σαφής και κατηγορηματικός.

Διεμήνυσε πως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο ΕΣΥ «ο νόμος θα εφαρμοστεί», που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα βγουν σε αναστολή.
Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον, πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά ούτε και αστερίσκους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιχαηλίδου: Εμβολιάστηκε το 85%-90% των εργαζόμενων σε δομές ηλικιωμένων και ΑμεΑ

Μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις εν λόγω δομές τα στοιχεία σημειώνουν ανοδική πορεία
Μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας της χώρας τα στοιχεία σημειώνουν ανοδική πορεία.

Συγκεκριμένα την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από το 85%. Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.

Υπενθυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, σε ιδιωτικές, δημόσιες, δημοτικές και εκκλησιαστικές δομές, μπορούν να εργαστούν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας, μέχρι να εμβολιαστούν, κατ' εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου 4820/2021.

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις απαλλαγής των εργαζομένων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για επιβεβλημένους λόγους υγείας -οι οποίες είναι λίγες σε αριθμό- έχουν κατατεθεί και η γνωμοδότησή τους πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου. Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει χρονική παράταση ως προς το μέτρο της αναστολής εργασίας.

Στο σύνολό του, το μέτρο παρουσιάζεται αποτελεσματικό και δεν φαίνεται να προκύπτουν μεγάλα κενά. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο χρόνο, έγιναν 500 προσλήψεις σε προνοιακές δομές για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η αναπλήρωση των εργαζομένων σε αναστολή καθηκόντων, όπου κρίνεται αναγκαίο, πραγματοποιείται με γρήγορες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης επιπλέον τριμήνου, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στις δομές, δεν είναι προσπάθεια επιβολής μιας άποψης. Είναι ουσιαστικό κομμάτι της προσπάθειάς μας όλους αυτούς τους μήνες για τη διαφύλαξη της υγείας των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Η πρώτη εβδομάδα, μας δείχνει πως αυτό γίνεται αντιληπτό. Η υπευθυνότητα και ο επαγγελματισμός των εργαζομένων, αυξάνει ολοένα και περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Όλοι μαζί, Πολιτεία, εργαζόμενοι και διοικήσεις εδώ και ένα χρόνο, χτίζουμε το τείχος ανοσίας απέναντι στον κίνδυνο του ιού. Προστατεύουμε τους ανθρώπους μας, με όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline