Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  09:26:43

Οι 102 νεκροί στο Μάτι στοιχειώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μητσοτάκης προς... τιμητή Τσίπρα για τις πυρκαγιές: «Έγιναν λάθη, αλλά στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα». Κύριο

«Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για το Μάτι», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη βουλή στη δευτερολογία του πρωθυπουργού - Ούτε καταλάβατε μέχρι σήμερα τι έγινε στο Μάτι, στήνατε σόου ενώ ξέρατε ότι υπήρχαν νεκροί, είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα - «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για το Μάτι», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Σε υψηλότερους τόνους σε σχέση με την αρχική του τοποθέτηση εμφανίσθηκε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σηκώνοντας το γάντι που είχε ρίξει κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ευθέως για το επικοινωνιακό σόου που είχε στηθεί λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο Μάτι και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι είχαν καεί άνθρωποι. Στη δική του δευτερολογία, ο κ.Τσίπρας αντέδρασε κάνοντας λόγο για «τυμβωρυχίες και ψέματα».

«Θα ήταν εύκολο για εμένα να βάλω τον πήχη στο δικό σας ύψος κ. Τσίπρα. Όμως είχαμε το θάρρος να το βάλουμε πιο ψηλά και το θάρρος να πούμε ότι ναι περάσαμε από κάτω.

Είπατε ότι θα μας στείλει ο ελληνικός λαός το 112 να μας εκκενώσει από την εξουσία. Δεν είχα πρόθεση και το καταλάβατε από την πρωτολογία να αναφερθώ στο παρελθόν. Με αναγκάζετε να το κάνω. Να σας διαβάσω κάτι και να μου πείτε πώς αισθάνεστε που εσείς κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίθησης. Εσείς 3 χρόνια μετά το Μάτι πώς απαντάτε σε αυτή την κυρία που γράφει: αν έβλεπες το κορμί σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο. Αν έδινες DNA για να αναζητήσεις τους δικούw σου που έμοιζαν με κούτσουρο θα κατανοούσες την ανάγκη της εκκένωσης. Και μιλάτε εσείς για ενσυναίσθηση. Που στήνατε σόου και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνεις τα 2 χιλιάρικα, θα τα σπαταλήσεις.

Εμείς σε αυτή την τραγωδία για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική για 2 συγκεκριμένα θέματα. Για την παντελή αδυναμία να εκκενώσετε από κόσμο το Μάτι και για το σόου το άθλιο που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Σας ασκήσαμε κριτική για τους υπουργού σας και τους δορυφόρους. Δεν είχατε το θάρρος. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Μακάρι για να κλείσει αυτή η πληγή να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα. Προσέξετε όταν απευθύνεστε σε άλλους και κρίνετε τον χαρακτήρα. Δεν είμαι εγώ αυτός που κρίνει τον χαρακτήρα σας, κ. Τσίπρα, ούτε εσείς τον δικό μου. Ο λαός θα μας κρίνει και μας κρίνει και τους δύο. Στη μία τραγωδία μετρήσαμε στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη της μεγάλης καταστροφής στο Μάτι

Αναφέρθηκε εκτενώς στους χειρισμούς της κυβέρνησής του για την τραγωδία του 2018 στο Μάτι, θέτοντας ερωτήματα για τα πρόσωπα που είχαν επιχειρησιακή ευθύνη της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού
Σε εξίσου υψηλούς τόνους ξεκίνησε την ομιλία του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που απαντώντας στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο Μάτι μίλησε για τυμβωρυχίες και ψέματα.

«Ο κ. Μητσοτάκης δε άντεξε και στην δευτερολογία μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχίες αναδείχθηκε σε αυτή τη θέση με αυτή συνεχίζει απόδειξη ότι πετά λευκή πετσέτα στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέτουν οι πολίτες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάβασε μια ανάρτηση που έγινε στο twitter από τον Λευτέρη Κουσούλη, που όπως είπε «δεν είναι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τους βασικούς υποστηρικτές του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

«Η διαρκής επίκληση της τραγωδίας στο Μάτι για την διαχείριση του παρόντος είναι αντιπαραγωγική, ανήθικη» έγραψε, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι προσυπογράφει την ανάρτηση. «Είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας. Εμείς κριθήκαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε βγει και είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους. Σας συνάντησα τότε κ. Μητσοτάκη και σας είπα ότι εύχομαι να μην σας τύχει μια τέτοια τραγωδία. Την άλλη μέρα από την τραγωδία με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό και ζητάγατε παραιτήσεις. Όμως μια ημέρα μετά τις εκλογές πήγατε στον ΟΗΕ και μιλήσατε για κλιματική κρίση», ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε κατά τη δευτερολογία του την επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για το Μάτι.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο». Σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας». Ακολούθως ανέφερε: «Εχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και του ζήτησε να πει που έγιναν τα λάθη. Θύμισε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοίδης που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι". Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας... Λίγο μετά τις εκλογές όμως στον ΟΗΕ μιλούσατε για την κλιματική αλλαγή».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline