Τρίτη 30 Απριλίου 2024  14:55:38

Mητσοτάκης στη Βουλή: «Αναδάσωση, αλλά όχι πεύκα παντού στα καμμένα. Με έργα υποστήριξης θα δοθεί έμφαση στη φυσική αναδάσωση, που κάνει θαύματα σε 4-5 χρόνια.» Το όλο σχέδιο για Εύβοια, Τατόι, Ηλεία, Αχαΐα κ.α.... αστείρευτο. Κύριο

Ιδιαίτερα στις κατοικημένες περιοχές θα ακολουθηθεί η εισήγηση όλων των ειδικών να περιορισθεί ο συνολικός αριθμός και η πυκνότητα των πεύκων, τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλα δένδρα, ελάχιστα πυριφλεγή.

. Έμφαση στη φυσική αναδάσωση, αρκεί να μη υπάρξουν εκεί πυρκαγιές τα πρώτα 5-6 χρόνια να εμποδισθεί η αυθαίρετη βόσκηση.

1.ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Σε μια απόπειρα, κύριε Βαρουφάκη, να κάνω τη συζήτηση πιο διαδραστική, θα ξεκινήσω απαντώντας σας στα τρία ζητήματα τα οποία θέσατε στο τέλος της ομιλίας σας, διότι, παρά τις μεγάλες μας διαφωνίες σε πολλά άλλα θέματα και αντιπαρερχόμενος τις συνηθισμένες ρητορικές σας υπερβολές περί δουλοπαροικίας, κρίνω ότι κάποια από τα πράγματα τα οποία είπατε είναι ουσιαστικά.

Αναδάσωση. Όλοι οι δασολόγοι μας συστήνουν ότι στην περίπτωση που έχει καεί πεύκο να αφήσουμε το δάσος μόνο του και να προτιμήσουμε τη φυσική αναγέννηση και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε και σε αυτήν την περίπτωση. Το μόνο το οποίο χρειάζεται είναι να δρομολογήσουμε γρήγορα, πράγμα το οποίο ήδη έχουμε κάνει, τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα, ώστε να συγκρατήσουμε το χώμα με κορμοδέματα και με κορμοπλέγματα, να βάλουμε τους ανθρώπους οι οποίοι ζούσαν από το δάσος να δουλέψουν στο δάσος, να κάνουμε γρήγορα αντιπλημμυρικά έργα στο πάνω μέρος του βουνού όπου μπορούμε σχετικά φθηνά και χωρίς βαριές μελέτες να τα υλοποιήσουμε και στη συνέχεια να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

Έχετε δίκιο όταν επισημαίνετε ότι όπου και αν κοιτάξει κανείς στην Ελλάδα, ειδικά στις περιοχές όπου κυριαρχεί η χαλέπιος πεύκη, θα διακρίνει είτε παλιό δάσος είτε ξαναγεννημένο δάσος υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το ξαναγεννημένο δάσος, τα μικρά πευκάκια, τα οποία από μόνα τους θα βγουν, δεν θα καούν ξανά και δεν θα υπάρχει υπερβόσκηση. Υπό αυτές τις δύο προϋποθέσεις, ναι, η φυσική αναγέννηση είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος και αυτή θα ακολουθήσουμε, διότι αυτή μας υποδεικνύεται από όλους τους ειδικούς.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται να παρέμβουμε με τεχνητή αναδάσωση. Αυτές είναι οι περιπτώσεις δασών τα οποία δεν προσφέρονται για φυσική αναγέννηση. Και, πράγματι, από την πρώτη ανάλυση που έχουμε κάνει υπάρχουν κάποια τέτοια δάση, ειδικά στην περιοχή της Εύβοιας. Και, επίσης, ναι, χρειάζεται να παρέμβουμε με φυσική αναδάσωση στις περιπτώσεις κοντά στους οικισμούς ή σε άλλες περιοχές, όπως ενδεχομένως πέριξ του ανακτόρου του Τατοΐου όπου υπήρχε παλιός κήπος με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία και αναζητούμε σήμερα από τα ιστορικά μας αρχεία, προκειμένου να μπορέσουμε να φυτέψουμε αυτά τα οποία φυτεύτηκαν τον 19ο αιώνα, διότι αυτό είναι ένα δάσος το οποίο ήταν τελείως τεχνητό.

Αυτή, λοιπόν, την πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα ως προς τις αναδασώσεις. Κατά συνέπεια, μην περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει αναδάσωση πεντακοσίων ή εφτακοσίων ή οχτακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων. Αναφέρομαι στις εκτάσεις εκείνες που κάηκαν που είναι δασικές, διότι από το ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες στρέμματα που εκτιμούμε ότι έχουν καεί προφανώς δεν είναι όλα δάση. Αυτήν την πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline