Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  10:13:43

Ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας ειλικρινής και παρηγορητικός: «Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων, με αντίμετρα μειώσεων και περιορισμένες αυξήσεις στα τρόφιμα».. Το Μαξίμου υπολογίζει να κρατήσουν μέχρι τις Γιορτές, αρχές του 2022. Κύριο

Μέτρα στήριξης από τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με συγκεκριμένα μέτρα-αντίβαρα μειώσεων και ελαφρύνσεων.

1.Για πλέγμα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο επερχόμενο κύμα ακρίβειας σε πολλά βασικά προϊόντα αλλά και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως είπε στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης, εκτιμάται ότι το κύμα ανατιμήσεων θα είναι παροδικό συμπληρώνοντας παράλληλα πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Συμπλήρωσε δε πως έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά, άρα αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα κύμα ανατιμήσεων.

Η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% του χρόνου, είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία ενώ παράλληλα -όπως είπε- έχουν δρομολογηθεί μία σειρά μέτρων από το υπουργείο Ενέργειας και Ανάπτυξης για την αγορά.

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ελέγχουμε την αγορά», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι το διαθέσιμο εισόδημα βελτιώθηκε κατά 5% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας προσέθεσε ότι τα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ σημείωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει επιδοτήσει γενναία τα ευάλωτα νοικοκυριά για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν δοθεί περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2022. «Έχουμε σχεδιάσει συνολικά μέτρα ως κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν με υπεύθυνο τρόπο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ».

2.Εφιάλτης η ακρίβεια – Ποια βασικά είδη θα ακριβύνουν – Μέτρα στη ΔΕΘ

«Ράλι» τιμών σε βασικά προϊόντα έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στους πολίτες, όσο και στην κυβέρνηση, που ψάχνει τρόπους να «φρενάρει» την ακρίβεια

Νέος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση από το κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, που βρίσκεται προ των πυλών.
Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων και παρότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κοροναϊό και τις συνέπειές του στην οικονομία, ο «εφιάλτης» της ακρίβειας, σε συνδυασμό με την ανεργία, αποτελεί ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα να δοκιμάσει.
Ωστόσο, από την κυβέρνηση προεξοφλούν ως αναπόφευκτο το κύμα ακρίβειας στην αγορά, ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Οι πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, από την άλλη πλευρά, που θα πληγούν περισσότερο απ' όλους, έχουν ήδη βάλει το χέρι βαθιά στη τσέπη, εξαιτίας των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ και μόνο στη σκέψη ότι θα χρειάζονται ακόμη και τα διπλάσια χρήματα, για να γεμίσουν το καλάθι με τα απαραίτητα είδη διατροφής, «παγώνουν».

3.Ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι στιγμής, τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν προς την κατεύθυνση αναζήτησης αντισταθμιστικών μέτρων, που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή. Αυτή τη δέσμη μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την άλλη εβδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε, «η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και στη ΔΕΘ θα έχουμε από τον πρωθυπουργό ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να ελέγξουμε αυτό το κύμα στο μέτρο του εφικτού».

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εν γένει οικονομική κατάσταση της χώρας, πρόσθεσε ότι «η οικονομία, αν και πηγαίνει πάρα πολύ καλά και πιστεύουμε ότι μεθαύριο που η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τους αριθμούς, θα διαπιστώσετε ότι είναι εξαιρετικά καλά τα αποτελέσματα, εν τούτοις, πράγματι υπάρχει παγκοσμίως μία πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών και στην ενέργεια, και στις πρώτες ύλες και στα ναύλα».

Ήδη, εξάλλου, έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25%, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος ενδέχεται να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline