Σάββατο 4 Μαϊου 2024  00:36:37

«Ναι, μπορεί να κλείσουν, ορισμένα σχολεία, εάν χρειασθεί». Διαφορετική, ρεαλιστική γραμμή για τον κορωνοιό Μίνας Γκάγκα- Ζέττας Μακρή προς την υπεραισιόδοξη Νίκη Κεραμέως. Κύριο

Μίνα Γκάγκα: Τα σχολεία θα κλείσουν αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση - Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο.

1.Διαφορετική και ρεαλιστική είναι η άποψη της καθηγήτριας και αναπλ. υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα από εκείνη της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως σχετικά με το αν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία στην περίπτωση που υπάρξει μετάδοση του ιού.

H υπουργός Παιδείας εμφανίζεται ακλόνητη στη θέση της ότι «δεν νοείται να διακόπτεται η διά ζώσης εκπαίδευσης με κανένα τρόπο» αλλά πολλοί καθηγητές ομιλούν για εκτεταμένες μολύνσεις-κρούσμαστα από Δευτέρα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, προσωρινά μεν αλλά βέβαιες όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, (όπως παραδέχτηκε προχθές και η εκπρόσωπος καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου». Εναρμονισμένη και ρεαλιστική σχετικά, χωρίς σκοπιμότητες πολιτικές και άλλες, διαφορετική είναι η άποψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία δήλωσε ότι «αν υπάρξει μετάδοση τα σχολεία θα κλείσουν».

Νωρίτερα έκκληση απηύθυνε στο υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την απόφασή του για τα μέτρα στα σχολεία, ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

Ο καθηγητής επισημαίνει, πως όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο τμήμα όλα τα παιδιά θα κολλήσουν. Και για τον λόγο αυτό τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των σχολείων στην περίπτωση καταγραφής κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται τόσο καθησυχαστική όταν ακόμη ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για τον ιό.

2.«Εάν υπάρξει μετάδοση στα σχολεία, τότε θα κλείσουν», ανέφερε σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καθώς πλησιάζει η ώρα που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι έναρξης της φετινής χρονιάς στα σχολεία.

Μιλώντας στο OPEN, συμπλήρωσε πως «Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Θα το παρακολουθήσουμε και εάν υπάρξουν πολλά κρούσματα στα σχολεία, θα δούμε αν πρέπει να γίνουν αλλαγές».

Ωστόσο, στόχος, σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, είναι να μην επιστρέψουν οι μαθητές στην τηλεκπαίδευση, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα.

«Ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά και αυστηρά μέτρα. Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «με το ένα κρούσμα δεν θεωρούμε ότι θα είναι άλλα 30 και δεν το είδαμε μέχρι στιγμής στα σχολεία».
Για τους εμβολιασμούς των παιδιών επεσήμανε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση, όμως τόνισε ότι «δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των υγειονομικών και για το εάν υπάρχει πρόβλεψη, μετά την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων για την κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ, η κ. Γκάγκα είπε πως «Θα γίνουν πολύ γρήγορα οι προσλήψεις».
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα ή ελλείψεις από ότι μου λένε συνάδελφοι».

2.Ζέττα Μακρή: Τα σχολεία θα κλείσουν εάν και εφόσον το υποδείξουν οι ειδικοί

H υφυπουργός Παιδείας μίλησε για υγειονομικό πρωτόκολλο αλλά και για την οδηγία του «50% συν 1» σε περίπτωση κρούσματος
Στο ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε: «Εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το εάν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων αλλά θα είναι απότοκο των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία, όπως είπε η κ. Μακρή.

Κληθείς να σχολιάσει την οδηγία για κλείσιμο ενός τμήματος μόνο εάν τα κρούσματα φτάσουν «50% συν 1» η Ζέττα Μακρή είπε πως μπορεί και να αλλάξει αν οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει να διαφοροποιηθεί: «προφανώς και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες».

Με αυστηρά πρωτόκολλα η λειτουργία των σχολείων

Η Ζέττα Μακρή σημείωσε ακόμη ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με αυστηρά πρωτόκολλα: με μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα της γυμναστικής, αερισμό των αιθουσών, διαφορετικό προαυλισμό των τάξεων και τα πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος.

Όταν καταγράφεται κρούσμα ο υπεύθυνος Covid και ο αναπληρωτής του γνωρίζει τη γραφειοκρατική διαδικασία που θα ακολουθείται με ιχνηλάτηση και για τις ιδιαίτερα στενές επαφές δύο εργαστηριακά τεστ και καθημερινά self test.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline