Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  03:11:48

Ευρύτερα δημοφιλής στην παράταξη, πρώτος ο Νίκος Δένδιας. Ακολουθούν Κ. Πιερρακάκης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Χρυσοχοίδης, Κ. Χατζηδάκης, Π. Πικραμένος, Β. Κικίλιας. Οι πολιτικοί αρχηγοί. Κύριο

Στη δεύτερη δεκάδα των υπουργών σε πτώση οι Γεωργιάδης και Βορίδης. Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά σειρά δημοφιλίας οι Ξανθός, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Δραγασάκης, Τζανακόπουλος, Ζαχαριάδης, Φίλης, Δρίτσας, Φάμελος.

1.Η δημοσκόπηση της Prorata πραγματοποιήθηκε ύστερα από τον ανασχηματισμό και το φιάσκο Αποστολάκη, αλλά μέσα στο επιβαρυμένο κλίμα των καταστροφικών πυρκαγιών.

Όλα αυτά έχουν επίδραση στο πολιτικό κλίμα, που δεν δείχνει να αντιστρέφεται για τη Ν.Δ., αλλά και προσωπικά για τον Κ. Μητσοτάκη που βλέπει την δημοφιλία του να κατρακυλά. Είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020 που η αντιπάθεια είναι μεγαλύτερη από τη συμπάθεια προς το πρόσωπό του: από το 39% ανέβηκε στο 52% (ενώ η συμπάθεια έπεσε από το 55% στο 44%).

Αντίθετα, όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί διατηρούν σταθερά και ουσιαστικά αμετάβλητα τα ποσοστά της δημοφιλίας τους. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 34%, η Φώφη Γεννηματά 26%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 32%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 11%, ο Γιάννης Βαρουφάκης 23%. Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 69% (ο οποίος συνεχίζει την ανοδική πορεία στις θετικές εντυπώσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 60% ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 47%, οι Χρήστος Σταϊκούρας και Βασίλης Κικίλιας με 39%. Αντίστοιχα, μεταξύ των προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, ως τα δημοφιλέστερα αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 43%.

2. Σταθερά πρώτος και παραταξιακός ευρύτερα με απήχηση-εμπιστοσύνη ο Νίκος Δένδιας. Οι αλλαγές στη δημοφιλία γαλάζιων υπουργών

Δημοσκόπηση προ ημερών της εταιρείας Prorata επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η δημοφιλία του κ. Δένδια συνεχίζει πλέον σε υψηλά ποσοστά για Έλληνα πολιτικό της ΝΔ και μέλος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με το 69% των πολιτών από όλα τα κόμματα να δηλώνουν ότι τον συμπαθούν-εκτιμούν.. Μάλιστα, οι θετικές γνώμες για τον κ. Δένδια «εκτινάχθηκαν» τους τελευταίους μήνες καταγράφοντας αύξηση εννέα ολόκληρων μονάδων από τον περασμένο Ιανουάριο.
Καταλυτική επίδραση στην αστρονομική δημοφιλία του κ. Δένδια διαδραμάτισαν, η εργατικότητα, η σοβαρότητα, η προηγούμενη επιτυχής υπουργική του θητεία και ο όλος τρόπος χειρισμού της εξωτερικής πολιτικής με σταθερές, πατριωτικές θέσεις και εθνική μαχητικότητα και υπερηφάνεια, χωρίς οξύτητες.

Ανάμεσα τους στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο Απρίλιο στην Αγκυρα, όταν απέρριψε σε αυστηρό τόνο όλους τους ισχυρισμούς της γείτονος για τα ελληνο-τουρκικά, οι δηλώσεις του κατά της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας, τα επιτυχημένα ταξίδια του κλπ. Πλέον ο κ. Δένδιας είναι μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα ακολουθούμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη (60% θετικές κρίσεις), με συγκεκριμένο και επιτυχημένο εκσυγχρονιστικό έργο. Στο δημόσιο τομέα και τη καθημερινότητα του πολίτη.. Τρίτος πιο δημοφιλής υπουργός της ΝΔ είναι ο κάτοχος του χαρτοφυλακίου της Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με 47% θετικών αξιολογήσεων. Ακολουθούν οι Χρυσοχοίδης, Χατηδάκης, Πικραμένος, Κικίλιας, Πλακιωτάκης, Γεραπετρίτης, Καραμανλής και Σταικούρας. Οι υπουργίνες Μενδώνη και Κεραμέως βρίσκονται πολύ κάτω και με πολλές αρνητικές αναφορές.

Τα πλήγματα στη ΝΔ

Συγκεκριμένα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία τους προηγούμενους εννέα μήνες είδε τις αρνητικές κρίσεις προς το πρόσωπό της να αυξάνονται κατά 15 μονάδες και τις θετικές να μειώνονται κατά τέσσερις. Η κυρία Μενδώνη που χρεώθηκε τους χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη, τις διαστρώσεις τσιμέντου στην Ακρόπολη και τη μεταφορά των αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει πλέον την αντιπάθεια του 62% των πολιτών.
Αρνητική εικόνα στο ευρύ κοινό προκαλούν και οι χειρισμοί της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με την αντιπάθεια προς το πρόσωπό της να φτάνει το 64%. Μάλιστα, οι αρνητικές κρίσεις για την υπουργό Παιδείας αυξήθηκαν κατά 3% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο με κύρια αιτία το μακρόχρονο κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων αλλά και την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Οι προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ

Πολύ υψηλά ποσοστά αρνητικών αξιολογήσεων χαρακτηρίζουν όμως και τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΛΑΟΣ. Την είσοδο του Θάνου Πλεύρη στην κυβέρνηση ως υπουργού Υγείας αποδοκίμασε το 67% εκφράζοντας την άποψη ότι αποτελεί κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, καταγράφεται ως ο πιο αντιδημοφιλής υπουργός της σημερινής κυβέρνησης με 66% ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση με 62%. Οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης είδαν μάλιστα τις αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό τους να αυξάνονται κατά πέντε και τέσσερις μονάδες αντίστοιχα, από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline