Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  18:32:29

Κοινή πορεία προς μια Ευρώπη που θα είναι αυτάρκης αμυντικά, διαβεβαιώνει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας. Κύριο

Απόλυτη η υπεροπλία μας στους ουρανούς του Αιγαίου απέναντι στη διαλυμένη αεροπορία της Τουρκίας. Γαλλία: Συγχαρητήρια στην Αθήνα για την αγορά έξι ακόμη Rafale, που θα φτάσουν τα 24. -Κοινή πορεία προς μια Ευρώπη που θα είναι αυτάρκης αμυντικά, διαβεβαιώνει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, συνεχάρη την Κυριακή την Αθήνα για την πρόθεσή της να αγοράσει επιπλέον έξι Rafale έπειτα από μια πρώτη παραγγελία 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών.

Excellente nouvelle : la Grèce vient d'annoncer son intention d'acquérir 6 Rafale supplémentaires. Ensemble, nous avançons pour construire une véritable autonomie européenne.
— Florence Parly (@florence_parly) September 12, 2021

«Εξαιρετική είδηση: η Ελλάδα μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει έξι επιπλέον Rafale. Μαζί θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε μια πραγματικά αυτάρκη Ευρώπη», έγραψε η Γαλλίδα υπουργός.

Η ελληνογαλλική συμφωνία προέβλεπε την έναρξη της παράδοσης των Rafale το συντομότερο δυνατό: έξι μεταχειρισμένα από τον Ιούλιο του 2021 και μέχρι τέλος του έτους, τα επόμενα έξι καινούρια μέσα στο 2022 και τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα από την Αrmee de l'Αir το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Με τον τρόπο αυτό η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει μία μοίρα ετοιμοπόλεμων μαχητικών γαλλικών αεροσκαφών με κόστος 1,92 δισ. ευρώ, τίμημα στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 400 εκατ. για τα όπλα τους.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σχεδιάζουν την επέκταση της παραγγελίας με την αγορά ακόμη έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale. «Μια πολεμική μοίρα έχει κατ' ελάχιστον 18 μαχητικά αεροσκάφη. Ενας καλός αριθμός για μια πολεμική μοίρα είναι το 24», εξηγεί στο protothema.gr ανώτατη στρατιωτική πηγή. Οι κυβερνητικοί παράγοντες που είναι επιφορτισμένοι με τη μελέτη και υλοποίηση των αποφάσεων για τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα παράλληλα με τη συντήρηση και αύξηση της διαθεσιμότητας αυτών που απαρτίζουν σήμερα το οπλοστάσιό τους θεωρούν ότι με την απόκτηση ακόμη έξι δικινητήριων Rafale, η 332 Μοίρα, στην οποία θα ενταχθούν όλα τα γαλλικά μαχητικά, θα γίνει η αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το συνολικό κόστος

Με βάση το τίμημα που συμφωνήθηκε να καταβληθεί για την αγορά των 12 μεταχειρισμένων + 6 καινούριων Rafale, υπολογίζεται ότι η ενεργοποίηση της απόφασης για πρόσκτηση ακόμη έξι γαλλικών μαχητικών θα κοστίσει στο Δημόσιο περίπου 800 εκατ. ευρώ. Αν και η σύμβαση αγοράς των 18 Rafale, που οριστικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, δεν προέβλεπε option αγοράς επιπλέον μαχητικών, οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μάλλον δεν θα καθυστερήσουν διότι το νέο deal θα βασιστεί στο μοντέλο της υπάρχουσας συμφωνίας.

Ο βασικότερος ίσως λόγος για τον οποίο τα Rafale θεωρούνται «game changer» είναι τα όπλα τους. Οι πύραυλοι Mica, Exocet και Scalp που μπορούν να μεταφερθούν και από τα Mirage 2000-5 θα «φοριούνται» και από τα Rafale. Η αγορά δε των πυραύλων Meteor αναμένεται να κάνει ακόμη μεγαλύτερη τη διαφορά υπέρ των ελληνικών φτερών. Οι τέσσερις πρώτοι ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας που επελέγησαν να εκπαιδευτούν στα Rafale βρίσκονται ήδη στη βάση του Μοντ ντε Μαρσάν στη Γαλλία. Ξεκινώντας από τη θεωρητική εκπαίδευση στον χειρισμό των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών, θα συνεχίσουν με μαθήματα στους εξομοιωτές και μετά θα ξεκινήσουν πτήσεις.

-Μητσοτάκης για Rafale: Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε στο twitter μία φωτογραφία του πρώτου αεροσκάφους Rafale που παρέλαβε η Ελλάδα και έγραψε τα εξής:
«Το πρώτο από τα συνολικά 18 Ελληνικά Rafale. Ένα αεροσκάφος υπεροχής, νέας γενιάς, που πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας μας και ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας. Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν».

Η παρουσίαση

Έφθασε η στιγμή που το πρώτο από τα 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale περνά σε ελληνικά χέρια μόλις έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής κυβέρνησης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, Έρικ Τραπιέρ, υποδέχθηκε σήμερα στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της εταιρείας, στο Ιστρ της Γαλλίας, τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη. [Διαβάστε]

Εντός του 2021 τα πρώτα έξι Rafale

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια. Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα και θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2021.
Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline