Κυριακή 28 Απριλίου 2024  19:32:37

Ημέρα αρχικής συζήτησης και χρήσης στη Βουλή της ιστορικής συμφωνίας «αμοιβαίας αμυντικής προστασίας» Γαλλίας - Ελλάδος. Αρνητική στάση από τον Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το κόμμα Βαρουφάκη. Κύριο

Αλλά όσο ιστορική είναι η συμφωνία, τόσο ιστορική είναι και η ευθύνη. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες και την Ιστορία.

Η δική μου υποχρέωση είναι να αναβαθμίσω την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, να ενισχύσω το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και να συμβάλω στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Και αυτό κάνω" από ειδικό αρθρο του Κυρ, Μητσιτλακη για την αμυνρικη συμφωνία στη ιστοσελίδα LIBERAL.

1.Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας από τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς εκτός από την ΝΔ, θετικά ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για «τεράστια εθνική επιτυχία» ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «Είναι καλύτερο να υπάρξει ομοφωνία. Το τελευταίοι διάστημα η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από την γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας».

Πάντως, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν τα προωθούμενα άρθρα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα εμφανίστηκε με δύο γραμμές. Ο εισηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως η διεύρυνση των σχέσεων με την Γαλλία είναι στρατηγική ορθή και υπηρετεί την πολιτική που υιοθέτησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, επέμεινε όμως σε επιμέρους ενστάσεις για να υποστηρίξει την αρνητική ψήφο που τελικά θα δώσει το κόμμα του.

Σε άλλο πνεύμα κινήθηκε η τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη ο οποίος διαφώνησε με την ελληνογαλλική σύμπλευση, υποστηρίζοντας πως η Γαλλία αναβιώνει το αυτοκρατορικό της δόγμα, διαφώνησε με το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και υποστήριξε πως η ισχύς της χώρας εξασφαλίζεται μόνο μέσα από την ενίσχυση της κοινωνίας. Να σημειωθεί πως μετά την δημόσια αποτύπωση της διπλής γραμμής που επικρατεί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου για την Συμφωνία, βουλευτές της πλειοψηφίας σχολίαζαν πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τελικά την καταψήφιση προκειμένου να αποφύγει ένα νέο σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα και όχι γιατί διαφωνεί με το κρίσιμο νομοσχέδιο.

2.Ν. Δένδιας προς ΣΥΡΙΖΑ: Η επιθετικότητα της Τουρκία δεν επιτρέπει την πολυτέλεια καταψήφισης

Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσιάζοντας την Συμφωνία μίλησε για τεράστια εθνική επιτυχία ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην γειτονική Τουρκία.

Απευθυνόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε «Είναι καλύτερο να υπάρξει ομοφωνία. Το τελευταίοι διάστημα η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από την γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας. Οφείλουμε και προς τους γείτονες και προς τις συμμαχικές χώρες να εκπέμψουμε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και ομόνοιας. Θα είναι όπλο εξίσου ισχυρό με τις φρεγάτες».

3. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας είναι «στρατηγικά ορθή» - Ωστόσο ανέφερε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «όχι» εκτός αν υπάρξουν επίσημες διευκρινίσεις σε δύο βασικά σημεία - Διαφωνία Φίλη με την επίσημη γραμμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε καταψήφιση της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως το κόμμα θα ψηφίσει «κατά» της προωθούμενης Συμφωνίας εκτός αν υπάρξουν επίσημες διευκρινίσεις σε δύο βασικά σημεία.

«Θέλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταβάλλετε προσπάθεια διόρθωσης των 2 μελανών σημείων της Συμφωνίας. Να υπάρξει δήλωση μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή με άλλο αποδεκτό διπλωματικά τρόπο ότι η Γαλλία θα παράσχει αρωγή ακόμα και σε αμφισβήτηση της ΑΟΧ ή της υφαλοκρηπίδας. Επίσης να υπάρξει δήλωση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει δική μας επέμβαση στο Σαχέλ. Αν δεν υπάρξουν αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να καταψηφίσουμε».

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας είναι «στρατηγικά ορθή» ενώ είπε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επι εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline