Κυριακή 19 Μαϊου 2024  12:44:03

Καλά νέα, διεθνώς, για πετρέλαιο, βενζίνη και αέριο. Σταμάτησε η φρενήρης άνοδος των τιμών και άρχισε η πτώση. Φυσικό αέριο: Νέα μείωση στις διεθνείς τιμές - Υποχωρεί και το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια. Κύριο

Bloomberg: Η Σαουδική Aramco μειώνει τις τιμές του πετρελαίου σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Πετρέλαιο – Ανακόπτει το ράλι ανόδου των τιμών η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.

1.Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του φυσικού αερίου στην Ολλανδία κινούνται κοντά στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με μία πτώση περίπου 6% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν σήμερα την αποκλιμάκωση που άρχισαν χθες το απόγευμα, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Μόσχα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του καυσίμου που δίνει στην Ευρώπη.

Τα συμβόλαια παράδοσης αερίου για τον Νοέμβριο στην Ολλανδία (TTF gas futures), που αποτελούν δείκτη αναφοράς για όλη την Ευρώπη, εκτινάχθηκαν χθες το πρωί, μέσα σε λίγα λεπτά, κατά 40% στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να υποχωρήσουν μετά την παρέμβαση Πούτιν κάτω από τα 110 ευρώ.
Σήμερα συνεχίζουν την πτωτική πορεία, με την τιμή των TTF να σημειώνει πάντως σημαντικές διακυμάνσεις καθώς στις 10.30 το πρωί κινούνταν λίγο πάνω από τα 80 ευρώ, ενώ μετά τις 11 ανέκαμψαν και ξεπέρασαν σε κάποια στιγμή τα 100 δολάρια.

Κάτω από τα 80 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Πτωτικά κινούνται σήμερα και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας από τα υψηλά επίπεδα 7 ετών, καθώς στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε στις 12 το μεσημέρι κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,4%.
Ο Πούτιν καθησύχασε την αγορά, που φοβάται ότι θα υπάρχει έλλειψη αερίου τον χειμώνα, λέγοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές της στην Ευρώπη φέτος σε ύψος – ρεκόρ.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, τόνισε ότι ένας τρόπος για να αυξηθούν οι ρωσικές εξαγωγές είναι η ταχεία έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.
Η έγκριση του αγωγού πρέπει να γίνει πρώτα από το Βερολίνο, όπου σήμερα δεν έχει σχηματισθεί ακόμη η νέα κυβέρνηση, και στη συνέχεια από τις Βρυξέλλες, μία διαδικασία που είναι αρκετά χρονοβόρα. Ο Πούτιν δεν συνέδεσε άμεσα τις πρόσθετες εξαγωγές αερίου με την έγκριση του αγωγού, αλλά σημείωσε ότι ο άλλος αγωγός αερίου, μέσω της Ουκρανίας, είναι πιο ακριβός και ρυπογόνος.
«Ας σκεφθούμε για την πιθανή αύξηση της προσφοράς στην αγορά, μόνο που πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά», είπε.

2. Bloomberg: Η Σαουδική Aramco μειώνει τις τιμές του πετρελαίου σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ

ΗΣαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές για τους βασικούς αγοραστές της μια ημέρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική το και να προχωρήσει σε σταδιακές και αργές αυξήσεις της παραγωγής φοβούμενος νέο κύμα πανδημίας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg ο κρατικός κολοσσός Saudi Aramco μείωσε τις τιμές του πετρελαίου προς τους πελάτες της σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ προκειμένου να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο από το ανεξέλεγκτο ράλι στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, που έχει προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων στα περισσότερα είδη σε μια περίοδο που η παγκόσμια έλλειψη φυσικού αερίου οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο.

Ο ΟΠΕΚ+ του οποίου η Σαουδική Αραβία είναι σκιώδης ηγέτιδα αλλά και η Ρωσία που είναι στις χώρες συμμάχους, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή το Νοέμβριο κατά 400.000 βαρέλια, παραμένοντας πιστές στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ.
Ωστόσο πετρελαϊκοί traders και αναλυτές, περίμεναν ότι η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μειώσεις σε πελάτες της και στη Μεσόγειο

Τα αμερικανικά συμβόλαια σκαρφάλωσαν σε υψηλό επτά ετών μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+, πλησιάζοντας το επίπεδο των 80 δολαρίων το βαρέλι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Aramco μείωσε τις τιμές για τους πελάτες στην Ασία το Νοέμβριο κατά 40 cents, ενώ έκοψε τις τιμές και σε πελάτες στη Μεσόγειο και σε περιοχές της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι τιμές για τις περισσότερες προμήθειες προς τις ΗΠΑ επίσης μειώθηκαν.
Από την αρχή του έτους, το Brent έχει σημειώσει άλμα 60% ακολουθώντας την αύξηση της ζήτησης καθώς οι οικονομίες των χωρών ανακάμπτουν από την πανδημία που προκάλεσε τεράστια μείωση της τιμής του πετρελαίου και οδήγησε στην μείωση της παραγωγής.
Ο ΟΠΕΚ+, μείωσε την παραγωγή του την περίοδο της πανδημίας κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα και συνεχίζει να κρατάει χαμηλά την παραγωγή τουλάχιστον στο μισό από τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς.

3.Πετρέλαιο – Ανακόπτει το ράλι ανόδου των τιμών η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η ΕΙΑ, έναντι των προσδοκιών για μέτρια πτώση της τάξης των 418.000 βαρελιών

Υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι τιμές του πετρελαίου, κάτω από την πίεση που άσκησε στις αγορές η απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, η οποία προκάλεσε προβληματισμό σε σχέση με την εξέλιξη της ζήτησης.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε 0,67%, ή 52 σεντς, στα 76,91 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, μετά τα 79,78 δολάρια της Τετάρτης, την υψηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2014. Το Brent υποχώρησε κατά 0,1%, ή 8 σεντς, στα 81 δολάρια το βαρέλι.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η ΕΙΑ, έναντι των προσδοκιών για μέτρια πτώση της τάξης των 418.000 βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν ελαφρώς.

Το φυσικό αέριο

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 50% φέτος, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, που απειλούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη και να επηρεάσουν τη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο οι τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα.
«Μεσοπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται να κινούνται ανοδικά, δεδομένων των αυξημένων αγορών της Κίνας και της συνολικά ανοδικής ζήτησης, εξαιτίας των προβλημάτων στην αγορά φυσικού αερίου», σημείωσαν αναλυτές της Citi.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα τηρήσει την υφισταμένη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο, παρά τις εκκλήσεις των καταναλωτών για μεγαλύτερη αύξηση ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία οδηγώντας στα ύψη τις τιμές του αργού.

Πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ+, τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι η απόφαση του οργανισμού να μην προσωχωρήσει σε νέα αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, παρά την άνοδο των τιμών, οφείλεται εν μέρει στην ανησυχία ότι η ζήτηση και οι τιμές μπορεί να αποδυναμωθούν. Ας σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ+ υποστήριξε ότι η απόφασή του θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline