Σάββατο 27 Απριλίου 2024  17:38:53

ΓΣΕΕ: Δυσβάσταχτη για πάνω από 8 στους 10 η επιβάρυνση από αυξήσεις σε ενέργεια - είδη διατροφής

Το 82% των εργαζομένων δηλώνει ότι η μηνιαία επιβάρυνση του νοικοκυριού τους από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής αναμένεται να είναι "πολύ μεγάλη" ή "μεγάλη", με το 14% να την εκτιμά ως "μικρή" ή "πολύ μικρή.

«Δυσβάσταχτη εκτιμά ότι θα είναι η μηνιαία επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων», όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που δίνουν στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας και η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Alco και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή-μέτρηση και τη συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.

Επιπλέον, στην παρούσα έρευνα καταγράφονται οι απόψεις των εργαζομένων σχετικά με το μέγεθος της επιβάρυνσής τους από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής, καθώς και σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης για την προστασία του βιοτικού επιπέδου τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα:

«- Το 82% των εργαζομένων δηλώνει ότι η μηνιαία επιβάρυνση του νοικοκυριού τους από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής αναμένεται να είναι "πολύ μεγάλη" ή "μεγάλη", με το 14% να την εκτιμά ως "μικρή" ή "πολύ μικρή".

- Τα παραπάνω ποσοστά διαφοροποιούνται, όταν συγκριθούν με το ύψος του εισοδήματός τους. Οι εργαζόμενοι με μηνιαία αμοιβή έως 500 ευρώ δηλώνουν κατά 100% ότι αναμένουν πολύ μεγάλη επιβάρυνση, ενώ το 19% όσων δηλώνουν ως μηνιαία αμοιβή από 1.500 ευρώ και πάνω αναφέρει ότι αναμένει πολύ μεγάλη επιβάρυνση και το 54% μεγάλη επιβάρυνση.

- Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου τους από τις ανατιμήσεις το 48% επιλέγει την αύξηση του μισθού και του κατώτατου μισθού, το 43% τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης, ενώ μόλις το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline