Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  18:14:32

Με έγκριση μόνο από τη Βρετανία – Μέσα στο μήνα η χρήση του Covid χαπιού της Merck. Τιμή 700 δολάρια τα χάπια για πέντε ημέρες (μάλλον τρια καθημερινά). Κύριο

Σε κούρσα ανταγωνισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη η πρωτοπόρος στο εναίσιμο εμβόλιο Pfizer με το δικό της χάπι, ακόμα σε τελικό ερευνητικό στάδιο.

1. Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το φάρμακο της αμερικανικής φαρμακευτικής κατά του κορωνοϊού, οπότε θα γίνει και η πρώτη που θα το χορηγήσει σε ασθενείς.

Με γοργές διαδικασίες προχωρά από τις βρετανικές αρχές η χορήγηση του νέου χαπιού της Merck κατά του κορωνοϊού, αφότου οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έδωσαν την έγκριση τους, την Παρασκευή και μάλιστα σε... χρόνο ρεκόρ.
Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το φάρμακο της αμερικανικής φαρμακευτικής, οπότε θα γίνει και η πρώτη που θα το χορηγήσει σε ασθενείς. Πραγματικά, σε σημερινές δηλώσεις της η επικεφαλής υγειονομική σύμβουλος του UK Health Security Agency, Σούζαν Χόπκινς ανακοίνωσε πως η χορήγηση του θα ξεκινήσει πριν τα τέλη του μηνός, αν και σε πρώτη φάση σε δοκιμαστικό πρόγραμμα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως έχει διασφαλίσει 480.000 δόσεις του φαρμάκου της Merck, όπως επίσης και 250.000 δόσεις από το αντιικό φάρμακο που έχει αναπτύξει η επίσης αμερικανική Pfizer Inc.
Αναφορικά με το φάρμακο της Pfizer, η κυρία Χόπκινς υποστήριξε πως βρίσκεται ακόμη σε στάδιο δοκιμών από τις αρχές, αλλά πιθανότατα θα λάβει επίσης έγκριση μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς.

Θυμίζουμε πως η Βρετανία ήταν και η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έδωσε το πράσινο φως σε εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, ξεκινώντας έτσι πρώτη και το εθνικό της εμβολιαστικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να προχωρήσει γρήγορα και στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Όμως, το επόμενο κύμα της Δέλτα την βρήκε δίχως περιοριστικά μέτρα και με εξασθενημένη την ισχύ των εμβολίων, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της πανδημίας και την εκ νέου εκτίναξη των κρουσμάτων και των νεκρών.

2. Για το «Πράσινο φως» στο χάπι της Merck: Πώς «εξοντώνει» τον κορωνοϊό

Αξίζει να σημειωθεί πως το χάπι της Merck έλαβε σήμερα για πρώτη φορά έγκριση, από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα, κερδίζοντας κάποιες εντυπώσεις..
Ειδικότερα, η Merck ανακοίνωσε ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα Lagevrio για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.
Το συγκεκριμένο χάπι περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη και πρόκειται για μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Όπως έχουν εξηγήσει οι κ.κ. Δημόπουλος και Μαγιορκίνης, η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.

Οι καθηγητές παρατηρούν ότι κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιικές RNA πολυμεράσες.

Η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της μολνοπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία διακόπηκε πρόωρα καθότι η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακή με συνέπεια να μην είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου.
Ενδεικτικό, όπως τονίζουν ο κ. Δημόπουλος και ο κ. Μαγιορκίνης, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη έχουν συνάψει συμφωνία για την αγορά 1,7 εκατομμυρίων θεραπευτικών σχημάτων έναντί του ποσού των 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζοντας το κόστους κάθε θεραπευτικού σχήματος στα 700 δολάρια ανά άτομο.

Πότε θα χορηγείται

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης η μολνοπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται νωρίς μετά την διάγνωση, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη.
Το γεγονός ωστόσο ότι χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία χρήση της αμέσως μετά την αδειοδότησή της, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Τονίζεται ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή συνέστησε σήμερα τη χρήση του φαρμάκου όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline