Τρίτη 7 Μαϊου 2024  03:37:56

Παιχνίδια και ειρωνεία της Ιστορίας. Στα Σκόπια οι επερχόμενοι αμφισβητούν την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απαιτεί την «συνεπή εφαρμογή» της. Κύριο

Γιάννης Οικονόμου – Σωστά δεν βιαστήκαμε να κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία (για να παραμείνει ως τρόπος πίεσης και συμμόρφωσης της κάθε ηγεσίας των Σκοπίων στα συμφωνημένα από την Κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα).

1.Τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, που μάλλον οδηγούν σε ανατροπή την Κυβέρνηση Ζάεφ, παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι ορθώς καθυστέρησε η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν παραχώρησε εύκολα, παρά τα διαρκή προσκλητήρια του ΣΥΡΙΖΑ, ένα όπλο πίεσης της Ελλάδος σε όποια Κυβέρνηση των Σκοπίων.
Υπενθυμίζεται ότι το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO κατέθεσε ήδη πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, καθώς έληξε η διορία-τελεσίγραφο που του είχε δώσει, προκειμένου να παραιτηθεί.

Να σημειωθεί ότι ο ηγέτης του VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, από τη μία δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» και, από την άλλη, ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, περίπου ως... αναγκαίο κακό.
Πάντως, το κόμμα της εθνικιστικής δεξιάς των Σκοπίων έχει διαμηνύσει σε ΗΠΑ και ΕΕ ότι δεν θα ακυρώσει τη Συμφωνία, αλλά θα επιχειρήσει να την επαναδιαπραγματευτεί.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, έστω και τώρα, το Μαξίμου φαίνεται πως δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην ενημέρωση: «Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια αποδεικνύεται σωστή, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Η κυβέρνηση, πάντως, υπερασπίζεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένοντας να δει πού θα οδηγηθεί η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega, o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διαμηνύσει στη Βόρεια Μακεδονία πως «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις», χωρίς να προσδιορίσει πότε θα έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας.

2.Ζάεφ για την πρόταση μομφής – Θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες, σχολίασε ο Ζ. Ζάεφ αναφορικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση

O πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η αντιπολίτευση.

Στην ανάρτησή του αυτή, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει:
«Για να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει.
»Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η

Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες.
»Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ (σ.σ. αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος «Levica»- Αριστερά) και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα.
Ο σκοπός μας είναι και πολιτικός και κρατικός. Γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας και η πλειοψηφία των βουλευτών μας υποστηρίζουν περήφανα αυτόν τον σκοπό. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι οι αξίες μας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline