Σάββατο 11 Μαϊου 2024  21:04:12

Διώκεται ξανά ο μοναδικός νομπελίστας Ορχάν Παμούκ για «προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ και της ....τουρκικής σημαίας». Μέγας πολέμιος του Ερντογάν, έχει καταδικάσει διεθνώς την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Κύριο

Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας διώκεται και πάλι για το περιεχόμενο του βιβλίου του «Νύχτες Πανούκλας».

1. Ο μυθιστοριογράφος Ορχάν Παμούκ (Ferit Orhan Pamuk, Κωνσταντινούπολη, 7 Ιουνίου 1952) με ζωή ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και τις ΗΠΑ είναι Τούρκος επιφανής μυθιστοριογράφος της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας. Εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα του, πολυγραφότατος, πολυβραβευμένος , έχει επίσης κερδίσει και ένα αυξανόμενο αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως. Θεωρείται από τους πλέον διακεκριμένους Ευρωπαίους μυθιστοριογράφους, το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Στις 12 Οκτωβρίου 2006 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα. Πολύ δημοφιλής και αγαπητός είναι και στην Ελλάδα, την οποία έχει επισκεφθεί πολλές φορές.

2.Νέα δίωξη έχει να αντιμετωπίσει ο Ορχάν Παμούκ αναφορικά με το βιβλίο του, «Νύχτες Πανούκλας». Τον κατηγορούν εκ νέου για προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας, κάτι που προηγουμένως είχε απορριφθεί.

Όπως είναι λογικό, η είδηση «παίζει» στον τουρκικό Τύπο, αλλά και social media της γειτονικής χώρας.
Takipsizlik kararı verilen dosyadan Orhan Pamuk'a "Veba Geceleri" soruşturması! https://t.co/37AT8mj4oI
— Express Haber (@expresshabernet) November 8, 2021
Veba Geceleri romanında Atatürk'e ve Türk bayrağına hakaret eden Orhan Pamuk'a soruşturma https://t.co/A2Yg61HEZZ
— Hande Gülbahar (@hande_gulbahar) November 8, 2021
Hakaret diye suç mu olur dünyaca ünlü yazar Orhan Pamuk hakkında soruşturma başlatılmış... pic.twitter.com/WV0ZnYKjo7
— Mahsun Başkurt ❤ (@mahsunbaskurt56) November 8, 2021

Πώς είχε απαντήσει την προηγούμενη φορά ο Ορχάν Παμούκ

«Σίγουρα δεν υπονοώ τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο βιβλίο μου. Πρώτα απ 'όλα, δεν υπάρχει αναφορά ότι ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου κυνηγούσε κοράκια όταν ήταν μικρός. Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μου για τα πουλιά, γι' αυτό ασχολούμαι με το κοράκι στα βιβλία μου. Επειδή ήμουν αδύναμος όταν ήμουν μικρός και μου έλεγαν συνέχεια από την οικογένειά μου ότι είμαι σαν κοράκι. Δεν έχει καμία σχέση η τουρκική σημαία και το ελληνικό έμβλημα των φαρμακείων», είχε δηλώσει ο διάσημος νομπελίστας συγγραφέας από την Τουρκία.

3.Ορχάν Παμούκ - Ο Τούρκος Νομπελίστας σχολίασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Κυριακή, 12 Ιουλ 2020

Παρέμβαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έκανε ο Τούρκος Νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, με την UNESCO να δηλώνει από την πλευρά της πως σκοπεύει να επανεξετάσει το καθεστώς.

Παρόλο που η κίνηση ικανοποίησε τους συντηρητικούς θρησκευόμενους οπαδούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο διασημότερος συγγραφέας της Τουρκίας και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, είπε πως η απόφαση «στερεί την υπερηφάνεια από ορισμένους Τούρκους που θεωρούσαν ότι βρίσκονται σε κοσμικό μουσουλμανικό κράτος».

«Το να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος», ανέφερε ο Τούρκος συγγραφέας, μιλώντας στην ανταποκρίτρια του BBC, Orla Guerin. «Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι, σαν εμένα, που φωνάζουν εναντίον [της απόφασης], αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται», δήλωσε στο BBC News.

Υπενθυμίζεται πως, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Αγία Σοφία για να γιορτάσουν την απόφαση. «Αυτοί που την έχτισαν, το έκαναν για να λατρεύουν τον Θεό επίσης», δήλωσε ο δάσκαλος Οσμάν Σαριχάν. «Δόξα τω Θεώ, σήμερα επέστρεψε στον αρχικό σκοπό της. Σήμερα θα λατρεύσουμε τον Θεό σε αυτό το τζαμί», πρόσθεσε. Στο κοινοβούλιο, στην Άγκυρα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν ενώ διαβαζόταν το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ερντογάν.

UNESCO

Η UNESCO ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί. «Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline