Κυριακή 12 Μαϊου 2024  12:59:49

«Προσκλητήριο φιλότιμου» και παραίνεσης για τις ανάγκες σε γιατρούς των νοσοκομείων, που στενάζουν σε Μακεδονία- Θράκη- Θεσσαλία. Ελάχιστη η ανταπόκριση πέρυσι. Κύριο

Απαγορευμένη λέξη και μέθοδος η επίταξη-επιστράτευση.

1.Αφόρητη πίεση δέχεται το σύστημα υγείας, καθώς καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφουν τo ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, φτάνοντας προχθές Τρίτη (9/11) στα 8.613 και χθες τα 7.200. αλλα με 70 θανάτους,..

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών και γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά, το συντομότερο δυνατό, κυρίως για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Χθες βράδυ, Τετάρτη (10/11) αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Διοικητών των Περιφερειών Υγείας για να καθοριστούν οι ανάγκες σε κάθε νοσοκομείο, ώστε στη συνέχεια να ετοιμαστούν -ίσως και εντός της ημέρας- τα φύλλα πορείας των γιατρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών είναι πιθανό να ξεκινήσει από σήμερα,. Ωστόσο, η εμπειρία από πέρυσι με ανάλογα προσκλητήρια , χαλαρά και σχεδόν σε εθελοντική-ατιμώρητη βάση, δεν είναι ενθαρρυντική. Ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν και σχεδόν κανένας από περιοχές της Θεσσαλίας, σύμφωνα με επιτόπια ρεπορτάζ. Αιτία ότι έχουν την πελατεία τους, που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν., ότι δεν μπορούν να εργασθούν με επιτυχία με άγνωστη ομάδα άλλων γιατρών και νοσηλευτών, ότι θα είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους κλπ.

Από την περασμένη εβδομάδα έχει γίνει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς (παθολόγους, αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους) σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, με οικονομικό κίνητρο. Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα ενημερωθεί ότι υπάρχει ένας ικανός αριθμός που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την συγκυρία.

-Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαλαρή δήλωση προς τους βουλευτές της ΝΔ διαβεβαίωσε: «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα», τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα τουλάχιστον 486 διασωληνωμένοι ασθενείς Covid που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να σκαρφαλώσει σε δραματικά επίπεδα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα.
Νότα αισιοδοξίας αποτελεί η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς 41.275 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την 1η δόση και άλλοι 72.000 για την 3η δόση.

2.Θεσσαλονίκη – Αρχισε η αποστολή SMS στους ιδιώτες γιατρούς για να ενισχύσουν το ΕΣΥ

Το βράδυ η σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και μηνύματα που έλαβαν στον κινητό τους, καλούνται από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), οι ιδιώτες γιατροί να στηρίξουν το σύστημα υγείας προκειμένου να μην χρειαστεί η επίταξή τους.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Νίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευχήθηκε να υπάρξει ανταπόκριση, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά. «Χτες επικοινώνησε μαζί μας το υπουργείο Υγείας, βέβαια μεταγενέστερα της αναγγελίας της επίταξης.

Εμείς στείλαμε χτες το μεσημέρι email στους γιατρούς, καλώντας τους να βοηθήσουν. Σήμερα το βράδυ έχουμε και μία σύσκεψη- τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό για να δούμε τι θα κάνουμε.
Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει, όπως και την προηγούμενη φορά, ανταπόκριση γιατρών να βοηθήσουν για να μην χρειαστεί να γίνει επίταξη. Θα πρέπει να περιμένουμε 2-3 μέρες για να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρξει.

Δεν μας έχουν ενημερώσει, αν θα γίνει άμεσα η επίταξη, σίγουρα όμως είναι κάτι το οποίο συζητείται, εάν δεν υπάρξει προσφορά από τους γιατρούς. Αλλά και το ότι υπήρξε η προαναγγελία πριν την επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο, εγώ το σημειώνω», ανέφερε ο κ. Νίτσας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline