Σάββατο 11 Μαϊου 2024  14:31:21

Ολοταχώς στον κατήφορο: Προς 100-120 θανάτους την ημέρα και 700-800 βαριά στις ΜΕΘ... Πληθαίνουν οι θάνατοι και σε απλές κλίνες. Διασωληνωμένοι σε ράντζα. Θάνατοι 70% στις λίστες αναμονής. Κύριο

Ούτε μια κενή θέση σε ΜΕΘ σε Μακεδονία-Θράκη- Θεσσαλία- Στερεά.

1. Καθημερινά όλο και χειρότερα, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η πανδημία καλπάζει, προκαλώντας μεγάλη, πρωτοφανή δοκιμασία, η κατάσταση του ΕΣΥ και στα όρια αντοχής των νοσοκομείων. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται καθημερινά, με πληρότητα στα ανώτατα όρια αντοχής , με δεκάδες σε λίστες αναμονής είτε σε απλές κλίνες νοσηλευόμενοι είτε σε ράντζα ακόμα,.. Ήδη τα όσα λένε γιατροί και νοσηλευτές θυμίζουν τα όσα έζησε η χώρα το Νοέμβριο του 2020, ενώ πληθαίνουν τα περιστατικά θανάτων από τη νόσο εκτός ΜΕΘ. Και τούτο γιατί πολλοί είναι ανεμβολίαστοι και επιπλέον έρχονται αργά για νοσηλεία όταν η κατάσταση της υγείας τους έχει χειροτερέψει.

2.Θάνατοι εκτός ΜΕΘ – Στα όριά του το ΕΣΥ

Η κατάσταση είναι δραματική στο σύστημα υγείας σε κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, από το «τσουνάμι» των νοσηλειών. Μεγάλη πίεση καταγράφεται πλέον και στις εφημερίες των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο, με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά και θανάτους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει ότι υπάρχουν «διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Χάνουν τη ζωή τους διασωληνωμένοι ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής. Χθες δύο διασωληνωμένοι γενικά περιστατικά έχασαν τη ζωή τους στο Θριάσιο».
Και προσθέτει, το τρομακτικό ότι «γίνονται επιλογές ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ ξεπερνάει το 70%».
Σύμφωνα, «με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα».

3.Καθώς οι νοσηλείες αυξάνονται καθημερινά, τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες εισαγωγές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας ασθενής με κορωνοϊό που ήταν διασωληνωμένος σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό Νοσοκομείο πέθανε κατά τη διάρκεια της εφημερίας, χωρίς να προλάβει να μπει στην εντατική. Στο νοσοκομείο συνολικά τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline