Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  04:58:10

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν αλλιώς τα γκάλοπ: «H ΝΔ πέφτει-χάνει περισσότερο από εμάς... Κερδίζουμε αρκετές διαρροές της». Πως ερμηνεύονται δεδομένα από 34 γκάλοπ. Κύριο

Πάντως γενική πεποίθηση είναι ότι η Κουμουνδούρου δεν εκμεταλλεύεται την φθορά αλλά την ατολμία της Ν.Δ. Τι προκύπτει από τη μελέτη των πολιτικών ερευνών από τον Αύγουστο έως τα μέσα Νοεμβρίου, στην οποία προχώρησε το Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς.

Με βάση την ανάλυση σε 36 γκάλοπ από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα, αρκετά θετικά για το κόμμα και την πορεία του. Αισιόδοξο αλλά δύσκολο εγχείρημα στον ανταγωνισμό με την ΝΔ.. Έτσι, τη βέβαιη, καθαρή δημοσκοπική ανάκαμψη στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να την αναζητήσουν μάλλον στον χειμώνα που έρχεται, καθώς και οι εκλογικές μελέτες του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς –σε επιμέλεια του Κώστα Πουλάκη και της Δανάης Κολτσίδα– δείχνουν πως η μείωση των ποσοστών της Ν.Δ. δεν συνοδεύεται από σημαντική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

-Η μελέτη καλύπτει την περίοδο από τον Αύγουστο έως τα μέσα Νοεμβρίου και παρουσιάζει τα κυριότερα ευρήματα των πολιτικών ερευνών που δημοσιεύθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται

1.-πως η πρόθεση ψήφου προς τη «γαλάζια» παράταξη καταγράφει απώλειες μεσοσταθμικά (-3,6%), ενώ οριακά σταθερός παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ (+0,5%). Σύμφωνα με τους συγγραφείς, καταγράφεται «μια προς τα κάτω τάση σύγκλισης των δύο μεγάλων κομμάτων, με τις απώλειες της πλειοψηφίας να είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, μεγαλύτερες ή ταχύτερες από τα κέρδη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

2-Η διαφορά αποτυπώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό, στις 8 μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να προηγείται με 30,8% έναντι 22,8% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρελθόν οι διαφορές σε διψήφιους αριθμούς και κοντά στο 20%.

3.-Με δεδομένο, κατά παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Κυβέρνηση φθείρεται και αποτυγχάνει συνεχώς η διαφορά θα μειώνεται και θα φτάσει σύντομα στις 5-6 μονάδες μόνο. Οι κρίσεις διακυβέρνησης θα συνεχισθούν με την ακρίβεια, λιτότητα, πανδημία, αναβλητικότητα κ.α.

4- Ενδιαφέρον φαινόμενο είναι ότι οι απώλειες του κυβερνητικού κόμματος προς το ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερές και αυξανόμενες (μέχρι 8% ακόμα), μεγαλύτερες από εκείνες προς την ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν διπλάσιες, όπως 6,5% έναντι 3,6%. περίπου.

5- Ως προς τον δείκτη της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει μεγαλύτερη κατά 10%, αν και η διαφορά έχει μειωθεί συγκριτικά με την προηγούμενη μελέτη. Σχετικά με την ικανοποίηση που εκφράζεται από τους πολίτες όσον αφορά την κυβέρνηση, σύμφωνα με την έρευνα, παραμένει σχεδόν σταθερή μεσοσταθμικά (+0,8%), ενώ η ικανοποίηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, που κρίνεται από τις προτάσεις που καταθέτει, καταγράφει μικρή άνοδο (+2,2%).

6-Ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση για την κομματική προέλευση όσων σήμερα ανήκουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Οι συντάκτες αναλύουν πως οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται «να εγκαταλείπουν σταδιακά τη "γκρίζα ζώνη" και ξαναμπαίνουν στο εκλογικό "παιχνίδι", ενώ στην τρέχουσα περίοδο οι πρώην ψηφοφόροι της Ν.Δ. του 2019 αποτελούν ένα αυξημένο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου». Και πάντα με την πεποίθηση ότι η κακοδιοίκηση από τη ΝΔ θα συνεχισθεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline