Τρίτη 7 Μαϊου 2024  01:44:20

Μειώνονται μεν κατά 30% τα κρούσματα, αλλά όχι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και οι νεκροί. Σήμερα ξεπερνάμε τους 19.000 νεκρούς και τέλη Δεκεμβρίου θα φτάσουν τους 21.000. Κύριο

Δυσάρεστα νεώτερα από Ευρυτανία, Λασίθι, Αργολίδα, Δυτ. Αττική, Έβρο, Κοζάνης, Κιλκίς.

1.Αλλαγές, βελτιώσεις, αλλά οριακές, μόνο σε βάθος χρόνου ορατές. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.523 νέα κρούσματα κορωνοϊού, χθες Πέμπτη (9/12).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 81 άνθρωποι, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 708.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID- 19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2021 (ώρα 15:00).

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.523, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 989.814 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 90 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.650 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.982 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 708 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

2.Παπαευαγγέλου – Μείωση μετά από 8 εβδομάδες στις εισαγωγές ασθενών – Οι περιοχές με υψηλή θετικότητα
Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σαφή ύφεση της πανδημίας για 2η συνεχόμενη εβδομάδα, με κάτω από 6.000 μέσο όρο κρουσμάτων.

Για την εξέλιξη του τέταρτου πανδημικού κύματος στη χώρα και τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση κρουσμάτων κοροναϊού που, για την ώρα, δεν αντανακλάται στο Σύστημα Υγείας που συνεχίζει να τελεί υπό ασφυκτική πίεση ενημέρωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σαφή ύφεση της πανδημίας για 2η συνεχόμενη εβδομάδα, με κάτω από 6.000 μέσο όρο κρουσμάτων.

Αύξηση παρατηρείται σε:

• Ευρυτανία
• Λασίθι
• Αργολίδα
• Δυτική Αττική

Σύμφωνα με την ίδια, παρατηρείται μείωση και στη θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων και στις ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ (2.8%), ενώ στις αρχές Νοεμβρίου ήταν στο 4%.
Πάντως, όπως είπε, υψηλή θετικότητα υπάρχει σε:

• Έβρο
• Ευρυτανία
• Κοζάνη
• Κιλκίς

«Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και ο κίνδυνος έκθεσης είναι υψηλός» προειδοποίησε, σημειώνοντας πως υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο με πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα.
4.800 νοσηλευόμενοι

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται από τους 4.800 νοσηλευόμενους ασθενείς, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από 8 εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση στις εισαγωγές ασθενών.
Σε ό,τι αφορά στην πληρότητα των κλινών, το ποσοστό ανέρχεται σε 67% σε απλές κλίνες, και σε 80% σε κλίνες ΜΕΘ.

Βάσει πάντως των στοιχείων, το Rt είναι 0,96 και έτσι καθ' όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουμε 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline