Πέμπτη 16 Μαϊου 2024  11:38:44

Τριπλό SOS για μεγάλο κύμα της επιδημίας σύντομα και στην Ελλάδα: Μητσοτάκης – Παπαευαγγέλου- Μαγιορκίνης. Επέκταση έως τις Γιορτές και κίνδυνος πολλών κρουσμάτων τον Ιανουάριο. Κύριο

«Η Όμικρον ήδη βρίσκεται παντού, και θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, η μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε αντιμετωπίσει στη διάρκεια της πανδημίας».

1. Διπλή ανησυχία Μητσοτάκη αφενός για την παγκόσμια άνοδο των τιμών του αερίου και των καυσίμων και αφετέρου για την νέα επέλαση της επιδημίας με τη λεγόμενη όμικρον» αφρικανική μορφή. «Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και θα ζητήσουμε να εξεταστούν όλες οι επιλογές ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Η ελληνική κυβέρνηση , πρόσθεσε, θα εξακολουθεί να προνοεί ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και θα λάβει ειδική πρόνοια για τους αγρότες», επισήμανε και τόνισε ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνει το ερχόμενο Σάββατο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ανησυχία για την επέλαση της Όμικρον

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα ξεκινώντας από την πανδημία. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι' αυτό είναι επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι τα πρώτα στοιχεία για την Όμικρον είναι ανησυχητικά.

2. Βάνα Παπαευαγγέλου: Η Ο είναι ήδη παντού– Θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα– Εμβολιαστείτε άμεσα
Κατηγορηματική, ανήσυχη και σε προειδοποίηση για δύσκολες ημέρες που έρχονται. Η καθηγήτρια και εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά του κορονοιού του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κολλήσουμε και οι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον.

«Η Όμικρον ήδη βρίσκεται παντού, και θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, η μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε αντιμετωπίσει στη διάρκεια της πανδημίας» προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Η μετάλλαξη ήρθε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στην Ευρώπη, και ήδη προκαλεί πάνω από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο επισήμανε, ζητώντας να εμβολιαστούν άπαντες, νοσήσαντες, και παιδιά. «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα της Όμικρον, θα τα μάθουμε τις επόμενες μέρες» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον, ανέφερε χαρακτηριστικά, συνιστώντας να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και καλώντας τους γονείς να κάνουν χρήση του self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφτούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση, σίγουρα μεταδίδεται πολύ εύκολα και σίγουρα ευκολότερα από την Βήτα και Δέλτα. Ξεκαθάρισε δε, πως είναι βέβαιο ότι νοσήσαντες από Βήτα και Δέλτα που θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική νόσηση επαναμολύνονται από την Όμικρον. «Όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού για να εμβολιαστείτε».

Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κολλήσουμε και οι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον. Οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του νέου ιού, και έτσι αυτό απέχει πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα στελέχη από το αρχικό στέλεχος βάσει του οποίου φτιάχτηκαν τα προηγούμενα εμβόλια.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και ο συνδυασμός νόησης – εμβολιασμού προσφέρουν αυξημένη σημαντικά προστασία. ΜΗΝ καθυστερείτε όλοι οι ενήλικες πηγαίντε για αναμνηστική δόση.

Μέχρι σήμερα τα κρούσματα της Όμικρον αφορούσαν νεαρά υγιή και κατά κύριο λόγο εμβολιασμένα άτομα. «Εμβολιαστείτε δεν κινδυνεύετε από το εμβόλιο, αλλά από τον ιό» σημείωσε.

«Τα πρώτα δεδομένα, που μένει να επιβεβαιωθούν, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός έναντι COVID, ιδιαίτερα μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, θα μας προστατέψει σε μεγάλο βαθμό έναντι σοβαρής νόσου, ακόμα και αν μολυνθούμε με την Όμικρον» υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Για τα παιδιά 4 – 18 ετών υπάρχει σαφής και σταθερή μείωση κρουσμάτων είχαμε σχεδόν 9.000 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ πριν 2 με 3 εβδομάδες είχαμε 11.000 κρούσματα» σημείωσε. «Εμβολιάστε τα παιδιά σας, ο ιός είναι εδώ ανάμεσα μας, σήμερα το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε πάνω από 2,5 εκατ. παιδιά» ήταν η έκκληση της καθηγήτριας.

3.Στην παραλλαγή Όμικρον, η οποία αναμένεται να φέρει «ραγδαία αύξηση κρουσμάτων» αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η παραλλαγή Όμικρον αναμένεται να δημιουργήσει ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η δυναμική στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τους εμβολιασμούς στους άνω των 60 ετών. Κεντρικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό των πολιτών που θα έχει κάνει την τρίτη δόση».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline