Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  07:01:30

Τρία παρήγορα νέα, μέσα στην παραζάλη: Πέντε ημέρες η καραντίνα αλλά χωρίς συμπτώματα- Τα συμπτώματα μοιάζουν με απλό κρυολόγημα- Περισσότερα κρούσματα, όμως λιγότερες νοσηλείες και ΜΕΘ. Κύριο

Εάν βέβαια υπάρχουν συμπτώματα, και μάλιστα σε άτομα με υποκείμενα-χρόνια νοσήματα, ακόμα και εάν έχουν εμβολιαστεί κανονικά, τότε χρειάζεται κανονική νοσηλεία και θεραπεία πολλών ημερών.

1.Μείωση σε 5 μέρες του χρόνου της καραντίνας από 10 που ίσχυαν, εισηγήθηκε σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα. Εάν βέβαια υπάρχουν συμπτώματα, τότε χρειάζεται κανονική νοσηλεία και θεραπεία πολλών ημερών.
Οι ειδικοί συζήτησαν τις νέες οδηγίες του CDC, που συστήνει να μειωθεί το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 σε πέντε ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, εφόσον όμως είναι ασυμπτωματικοί.

Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους.
Σύμφωνα με το CDC, όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κορωνοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Όπως τονίζεται, θα ακολουθήσει εξειδίκευση του μέτρου.

Αύριο οι αποφάσεις για τα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, στη σημερινή σύσκεψη στο υπ. Υγείας δεν τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των μέτρων και ο χρόνος της εφαρμογής τους.
Επ΄αυτού θα υπάρξει νέα συνεδρίαση αύριο που θα διαμορφώσει και το πλαίσιο των αποφάσεων, για το αν τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου ή νωρίτερα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, πάντως, σήμερα θα κινηθεί δεδομένα σε επίπεδα – ρεκόρ, μιας και εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 20.000.

Μείωση σε πέντε μέρες του χρόνου της καραντίνας από 10 που ίσχυαν, εισηγήθηκε στο μεταξύ η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.

2. Αθανάσιος Δημόπουλος: Η Omicron προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν περισσότερο με κρυολόγημα

3. Πολύ πιο μεταδοτική από την Δέλτα, αλλά με πολύ λιγότερες νοσηλείες η Omicron, λέει ο καθηγητής της Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, δηλαδή μικρότερη πίεση στα νοσοκομεία και σε κλίνες και σε ΜΕΘ ακόμα.

Συμφώνα με τον κο Μόσιαλο η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40 με 70% λιγότερη σε σχέση με την Δέλτα.Σε αυτό ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι , πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Τόνισε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι, αλλά μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε με τη Δέλτα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

.Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δήλωσε στον Σκάι ότι η νόσηση είναι σαφώς πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους - Προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων λόγω μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, αλλά σημειώνει ότι οι νοσηλείες δεν θα αυξηθούν αναλογικά - Αν αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού, η πανδημία θα «σβήσει», ανέφερε.
Η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, είπε ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ, έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία. Επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση με την Όμικρον είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Ο γιατρός ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.

Για το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος είπε:

«Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη.»

Τέλος, ανέφερε ότι τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline