Σάββατο 11 Μαϊου 2024  10:40:27

Μόνo χθες έγιναν.... 641 νέες εισαγωγές. Η νέα μετάλλαξη πολιορκεί-απειλεί τα νοσοκομεία, που φτάνουν στα όρια τους. Φόβοι για ράντζα, κλίνες εκτός ΜΕΘ και εκατόμβες θανάτων. Κύριο

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις 2.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ είναι εκτός υπηρεσίας για 5 ημέρες ως εμβολιασμένοι, επειδή έχουν προσβληθεί από τον ιό. Επίσης' ασθενούν και άλλοι τόσοι αστυνομικοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία τους «υπερήφανοι-τσαμπουκάδες» ανεμβολίαστοι.

1. Ελαφρότερη η νέα μετάλλαξη αλλά με σοβαρές συνέπειες και κινδύνους ατομικούς και γενικότερους. Η έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων, με νέο ρεκόρ την Τετάρτη τα 43.388 νέα κρούσματα-μολύνσεις εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον , προκάλεσε το πρώτο θλιβερό αποτέλεσμα, την μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία. Αμεσα, πάντως, δεν έχει παρατηρηθεί αξιοσημείωτη αλλαγή στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, στα ράντα και στους θανάτους, όλα αυτά, τα οποία θα προκύψουν ως συνέπειες κατά τους ειδικούς ,που ανησυχούν. Με εκατοντάδες μολύνσεις στο υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές και με τα νοσοκομεία όλης της χώρας να πολιορκούνται- απειλούνται κυριολεκτικά, καθώς τα περισσότερα έχουν φτάσει στα όρια τους στις «κόκκινες περιοχές», δηλαδή κοντά στη μισή Ελλάδα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, σήμερα Τετάρτη οι εισαγωγές έφτασαν τις 641 (ημερήσια μεταβολή +41.81%). Χθες Τρίτη πανελλαδικά ήταν 452, από 302 που ήταν στις 26 Δεκεμβρίου.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς. Το προηγούμενο επταήμερο, έως τα Χριστούγεννα ο μέσος αριθμός εισαγωγών ήταν 330.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο «ΓΝΑ Ευαγγελισμός» στις γενικές εφημερίες από 60-70 «περιπατητικούς ασθενείς» ο αριθμός έχει φτάσει τους 180, ενώ όσον αφορά στις εισαγωγές από 25-30 μέσα σε 4 ημέρες έφτασαν τις 65-70. Στο «ΠΓΝ Αττικό», στην εφημερία που άρχισε 8 το πρωί της 3/1 και έληξε χθες το πρωί στις 8, είχαν προσέλθει 1.182 άτομα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις συνηθισμένες εφημερίες.

Πρόκειται για αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών που προκαλεί πίεση στο σύστημα Υγείας και γεννώνται ερωτήματα για τις αντοχές του, δοθέντος του ότι πολλοί είναι οι υγειονομικοί που νοσούν και έχουν μπει σε καραντίνα.
Παράλληλα, άγνωστο παραμένει σε αυτή την φάση το κατά πόσο η αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία θα οδηγήσει σε αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ και στους θανάτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις 26/12 έως τις 4/1 καταγράφηκαν 3.935 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.
Προχθές Τρίτη καταγράφηκαν 619 διασωληνωμένοι ασθενείς. Στο τέλος του έτους, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid-19 ανερχόταν σε 87%, έναντι 92% την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο «ΓΝΑ Ευαγγελισμός» στις γενικές εφημερίες από 60-70 «περιπατητικούς ασθενείς» ο αριθμός έχει φτάσει τους 180, ενώ όσον αφορά στις εισαγωγές από 25-30 μέσα σε 4 ημέρες έφτασαν τις 65-70.
Στο «ΠΓΝ Αττικό», στην εφημερία που άρχισε 8 το πρωί της 3/1 και έληξε χθες το πρωί στις 8, είχαν προσέλθει 1.182 άτομα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις συνηθισμένες εφημερίες.

Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ ανερχόταν σε 91% και 96% αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη καταγράφηκαν 50.126 κρούσματα, ενώ είχαν προηγηθεί 36.246 τη Δευτέρα (3/1), 17.633 την Κυριακή (2/1), 30.010 το Σάββατο (1/1), 40.560 την Παρασκευή (31/12), 35.580 την Πέμπτη (30/12), 28.828 την Τετάρτη (29/12), 21.657 την Τρίτη (28/12) και 9.284 την Δευτέρα (27/12).

Καραντίνα για 2.000 υγειονομικούς

Στη δίνη της «Όμικρον» βρίσκονται οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ είναι σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Οι καθ' ύλην αρμόδιοι εκτιμούν ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, με τις νέες οδηγίες για τον χρόνο καραντίνας να βοηθούν στη γρήγορη επιστροφή του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις θέσεις τους.
Όπως σημείωσε στην «Κ» ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, αυτή τη στιγμή το ποσοστό των απουσιών ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού λόγω COVID-19 κυμαίνεται από 1,4% έως 2,2% στο σύνολο των εργαζομένων ανά μονάδα.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ όσο φαίνεται», επισημαίνει ο κ. Στάθης.
«Βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και εάν χρειαστεί θα γίνουν αναδιπλώσεις εσωτερικές των μονάδων, με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων ή και αναστολή χειρουργείων. Στο τέταρτο κύμα στα νοσοκομεία της Αθήνας δεν χρειάστηκε να ανασταλούν τακτικά χειρουργεία και εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει τώρα», αναφέρει ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες οδηγίες που ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με την καραντίνα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος.
Σύμφωνα με αυτές, ο χρόνος καραντίνας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με COVID-19 είναι πλέον πέντε ημέρες και η επιστροφή στην εργασία γίνεται ακόμα και χωρίς αρνητικό τεστ, εάν είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline