Κυριακή 12 Μαϊου 2024  12:51:51

Μετά τους απρόθυμους εθελοντές, νέο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για επιστράτευση γιατρών, αντί για διορισμούς.... Μόνο για ένα μήνα, μόνο για Μακεδονία –Θράκη (και αργότερα για Αττική), μόνο για μειωμένο ωράριο. Κύριο

1. Λύσεις μπαλώματα ή υπεραισιόδοξες ότι η νέα μετάλλαξη θα είναι η τελευταία και θα παρουσιάσει μείωση σε 2-3 εβδομάδες, όπως δήλωσε ότι πιστεύει η υπουργός Μίνα Γκάγκα.

Όπως είχαν αποκαλύψει ορισμένα ΜΜΕ, μετά την αποτυχία-μεγάλη μάλιστα-του σχεδίου για «αυθόρμητη, πρόθυμη» προσφορά εθελοντών γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα στα νοσοκομεία η επίταξη ήταν το τρίτο και τελευταίο μέτρο που θα χρησιμοποιούσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που αυξανόταν ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν από κορονοϊό, με αποτέλεσμα να αδειάζουν καθημερινά θέσεις στα νοσοκομεία. Ηδη υπολογίζονται σε 2.500 οι απουσίες αυτές, γιατρών και νοσηλευτών από τα νοσοκομεία.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον όμως αιφνιδίασε το σύστημα υγείας, αφού οι υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων μολύνονται από κορονοϊό και αποχωρούν έστω και για 5 ημέρες εάν τα συμπτώματα είναι ήπια.

Παρότι το συνολικό ποσοστό όσων είναι θετικοί στον κορονοϊό και απουσιάζουν δεν είναι υψηλό (εκτιμάται ότι φθάνει στο 4%), καθημερινά παρατηρούνται δυσλειτουργίες στα τμήματα που εξυπηρετούν περιστατικά covid και non covid ακριβώς εξαιτίας της καραντίνας των εργαζομένων που νοσούν.

Η διαδικασία
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται για την επίταξη των υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, εκδίδεται το «Φύλλο Επίταξης» που είναι γνωστό και σαν «φύλλο πορείας», ενώ διανέμεται από τις οικείες αστυνομικές αρχές. Οι ιατροί που θα λάβουν φύλλα επίταξης θα πρέπει να εμφανιστούν στα νοσοκομεία ή τα θεραπευτήρια που ορίζονται συνήθως την επόμενη ημέρα από την επίδοση.

Κατά το χρονικό διάστημα της επίταξης των υπηρεσιών τους υποχρεούνται να τηρούν το ωράριο και το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσονται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.

Κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα

Στο μεταξύ το πρόβλημα με την πληρότητα στο ΕΣΥ καλύπτεται πλέον με τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος να μη χρειασθεί μετατροπή χειρουργείων σε κλίνες ΜΕΘ παρότι ήδη σε κάποια νοσοκομεία λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, ξεκινά η μείωση των τακτικών χειρουργείων.

Πάντως το υπουργείο Υγείας λόγω του φόβου για τη Μετάλλαξη Όμικρον, αύξησε τις κλίνες covid που θα διατίθενται από τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα περνούν στο ΕΣΥ αφού μπορούν να αξιοποιηθούν εάν παραστεί ανάγκη.
Μετά τη συμφωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές, πλέον το 10-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα θα διατίθενται για περιστατικά covid.

Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Θεσσαλία θα διατίθενται άνω των 800 απλών κλινών σε covid περιστατικά και άνω των 700 απλών κλινών σε non covid περιστατικά.
Σε ό,τι αφορά στις κλίνες ΜΕΘ, το σύνολο των εντατικών του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν τις 200 κλίνες, διατίθενται στο ΕΣΥ. Να σημειωθεί ότι στο σύνολο της Επικράτειας ο ιδιωτικός τομές θα συμμετάσχει με άνω των 2000 κλινών σε covid και non covid περιστατικά και με το σύνολο των κλινών ΜΕΘ.

2.Αντίστροφη μέτρηση για την επιστράτευση γιατρών – Ποιες ειδικότητες αφορά – Το ΦΕΚ

Τη Δευτέρα ξεκινά η αποστολή των φύλλων πορείας για την επίταξη των γιατρών του ιδιωτικού τομέα που θα συνδράμουν στο ΕΣΥ

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν να αποστέλλονται στους ιδιώτες γιατρούς τα φύλλα πορείας για την επίταξη των υπηρεσιών τους λόγω του πανδημικού κύματος, καθώς στην 3η και την 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη ήδη ετοιμάζονται.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ αυτή τη φορά δεν θα συμπεριληφθούν γιατροί που είχαν επιστρατευτεί το προηγούμενο διάστημα.

Αποδεσμεύονται οι επιστρατευμένοι γιατροί

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αποδεσμεύονται οι γιατροί που ήταν τώρα επιστρατευμένοι στα νοσοκομεία και στη θέση τους θα έρθουν άλλοι.
Για την 1η και την 2η ΥΠΕ (Αττική-Νησιά) δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των γιατρών των οποίων υπηρεσίες θα επιταχθούν. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής των αναγκών και προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.
Το μέτρο της επίταξης θα αφορά αυτή τη φορά και παιδιάτρους προκειμένου να στελεχωθούν τα Παιδιατρικά Εμβολιαστικά Κέντρα.

Παροχή εξουσιοδότησης προς τον Υπουργό Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών ιατρών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α) Της παρ. 4 του άρθρου 22 του Συντάγματος και β) του άρθρου 1 του ν. 4325/2015 «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» (Α' 47). 2. Την υπ' αρ. 79521/21.12.2021 εισήγηση του Υπουργού Υγείας και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, μετά του υπ' αρ. 66107/15.12.2021 εγγράφου και του από 17.12.2021 συμπληρωματικού ηλεκτρονικού εγγράφου (μηνύματος) της Διοίκησης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του υπ' αρ. 53463/15.12.2021 εγγράφου της Διοίκησης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και των υπό στοιχεία ΕΜΠ820/15.12.2021 και ΕΜΠ825/17.12.2021 εγγράφων της Διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και του υπό στοιχεία οικ.78939/20.12.2021 εγγράφου του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. 3. Την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, δεδομένου ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η πληρότητα κλινών κορωνοϊού COVID-19 στην εδαφική περιοχή της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η συνεχής διάδοση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού COVID-19 και η καθημερινή μετατροπή νέων κλινικών σε κλινικές COVID-19 καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας, για την περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό COVID-19. 4.

Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: Εξουσιοδοτούμε τον Υπουργό Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, όπως προβούν σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι δεν έχουν επιταχθεί έως σήμερα, καθώς και ιδιωτών ιατρών μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α' 47), στο αναγκαίο μέτρο και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2022 Ο Πρωθυπουργός ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ E

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline