Κυριακή 19 Μαϊου 2024  12:34:52

Αιχμηρά θεσμικός ο Ν. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει «επιτελικό χάος» το περιβόητο επιτελικό κράτος στο Μαξίμου. Ακραίος και άναρχος ο Αλ. Τσίπρας ζητάει παραίτηση υπουργών και Μητσοτάκη. Κύριο

Σε υψηλούς τόνους κριτικής και απαξίωσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως παρά την περυσινή εμπειρία, παρά την έγκαιρη ειδοποίηση αιφνιδιάστηκε και δεν ήταν έτοιμη, να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

1. Εναρμονισμένα με ένα ευρύ κλίμα αγανάκτησης και οργής τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως παρά την περυσινή εμπειρία αιφνιδιάστηκε και δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Είναι εντυπωσιακό, αλλά μετά πέντε ημέρες προειδοποιήσεων και υποτιθέμενης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, στις πρώτες ώρες χιονόπτωσης έχουν ήδη κλείσει ακόμη και κεντρικές οδικές αρτηρίες εντός της πρωτεύουσας. Προφανώς το δόγμα Μητσοτάκη για την πολιτική προστασία είναι να στέλνει sms στο κινητό των πολιτών. Πέραν τούτου ουδέν και η ευθύνη και πάλι ατομική», τόνιζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κριτική για τον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς άσκησε και ο τομεάρχης Μεταφορών του κόμματος,

Νίκος Παππάς: «Λεωφορεία, υπό το κράτος του επιτελικού πανικού, επέστρεψαν στα αμαξοστάσια Λιοσίων και Ανθούσας χωρίς κανείς να εξετάσει ποιες γραμμές μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και ποιες όχι».

Ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και τη διασφάλιση της δημόσιας και κρατικής περιουσίας «ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να παρεμβαίνει σε συνεργασία και με την αυτοδιοίκηση, όπου χρειάζεται, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το εθνικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτά. Βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μετακινηθεί σε νησιωτικές και σε άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση».

Από το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως «αφήνει την αυτοδιοίκηση μόνη της, με όσα μέσα διαθέτει, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται εγκλωβισμένοι σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αλλά της ευθύνης. Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα και να μην παρακολουθεί άπραγη». «Όσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού, της πολιτικής προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, τόσο περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φυσιολογικές χιονοπτώσεις τον χειμώνα, θα βαφτίζονται "ακραία" και "πρωτόγνωρα", αλλά και τόσο περισσότερο θα ακούγονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην "ατομική ευθύνη"», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Από την Ελληνική Λύση ανέφεραν πως «με τη Ν.Δ. στην πρώτη ζέστη "καιγόμαστε", στην πρώτη βροχή "πνιγόμαστε", στο πρώτο χιόνι "εγκλωβιζόμαστε"». Το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «επιτελικό μπάχαλο ακόμα μία φορά στους δρόμους, με τον κρατικό μηχανισμό σε πλήρη αποσύνθεση και τους υπευθύνους να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον».

2.Ανδρουλάκης: Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, αλλά επιτελικό χάος

Για "επιτελικό χάος" έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για απουσία σχεδιασμού και συντονισμού.

Για την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι -και μερικοί εξακολουθούν να περνάνε- λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας Ελπίδα, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε "επιτελικό χάος" τις συνθήκες του τελευταίου 24ωρου, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για απουσία σχεδίου και συντονισμού.

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:

Χιλιάδες συμπολίτες μας, έμειναν μόνοι τους στο έλεος της κακοκαιρίας. Άλλοι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, άλλοι χωρίς ρεύμα και θέρμανση και βέβαια με κλειστές κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας για ώρες.

Μέρες τώρα ήταν γνωστό ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας, παρόλα αυτά δεν υπήρξε σχέδιο και συντονισμός. Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά επιτελικό χάος που ταλαιπωρεί διαρκώς τον ελληνικό λαό.

3. Αλέξης Τσίπρας / «'Όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο»

«Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το 24ωρο χάους εξαιτίας της κακοκαιρίας
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του για το επιτελικό χάος στη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
«Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών. Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού» σημειώνει.
«Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο.
Κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας έκλεισαν στο πρώτο χιόνι και δεν άνοιξαν ποτέ.
Η Αττική Οδός μετατράπηκε σε παγίδα εγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων, γιατί κανείς δε σκέφτηκε να απαγορεύσει τη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν και έκλεισαν το δρόμο.
Διακόσιοι επιβάτες τρένου, μεταξύ των οποίων και τραυματίες από σύγκρουση, έμειναν για ώρες αβοήθητοι στο κρύο.
Χιλιάδες νοικοκυριά ξημερώθηκαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.
Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών.
Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα.
Μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού.
Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων.
Δε μας αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Δε μας αξίζει αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια που γεννά η παραμονή τους στην εξουσία.
Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline