Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  18:21:40

Ανήσυχος -και δεν το κρύβει πλέον- ο αλαζόνας Τ.Ερντογάν για τα γαλλικά Rafale και τις κορβέτες: «Η Ελλάδα κάνει κινήσεις – Πρέπει και εμείς να ενισχυθούμε». Κύριο

Ο ίδιος πριν μήνες ειρωνευόταν την Ελλάδα ότι δεν είχε χρήματα να φανεί συνεπής με τις αμυντικές παραγγελίες της στη Γαλλία.

1.Νευρική, ανήσυχη και με εμφανή εκνευρισμό έγινε σύντομα-μετα τη παλαιότερη ειρωνεία του- η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άφιξη των έξι Rafale στην Ελλάδα και για τις φρεγάτες Belharra, που αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας μέχρι το 2026. Με προοπτική να αποκτήσει η Ελλάδα αισθητή υπεροπλία στους ουρανούς του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μαν. Κωστίδη στην Κωνσταντινούπολή, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η Ελλάδα αγοράζει διάφορα από τη Γαλλία και τόνισε ότι «πρέπει» να ενισχυθούμε. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα κάνει διάφορους υπολογισμούς στην περιοχή.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διάφορους υπολογισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προχωρεί σε αγορές από τη Γαλλία, αναφερόμενος προφανώς στα μαχητικά Rafale και τις φρεγάτες Belharra, άρα και η Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί με τα δικά της μέσα. Αναπόφευκτα και ως αναγκαστική συνέπεια.

«H Τουρκία αναπτύσσεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν, ισχυροποιείται και είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχυθούμε. Διότι στην περιοχή μας σε διάφορα μέρη υπάρχουν κάποιοι που έχουν δικούς τους υπολογισμούς. Κυρίως η Ελλάδα η οποία αγοράζει διάφορα από τη Γαλλία κι από άλλες χώρες», είπε ο κ. Ερντογάν.

«Εμείς είμαστε σε μια προσπάθεια να έχουμε τη δική μας αυτοδυναμία», πρόσθεσε με εμφανή αμηχανία και ανησυχία, που προκάλεσαν εντυπώσεις και σχόλια σε βάρος του καθεστώτος του. Πολύ περισσότερο όταν δήλωσε , σοβαρότατα, ότι η Τουρκία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύεται και χρησιμοποιεί νέους πυραύλους S-400 της Ρωσίας και σύγχρονα αεροπλάνα F-16 από τις ΗΠΑ.

2.Η «υποβάθμιση» των Rafale από τον επιπόλαιο ιέρακα Χ. Ακάρ

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει την αγορά των γαλλικών μαχητικών.

«Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια άκρως καταστροφική και προκλητική προσέγγιση ως προς τη σχέση των δύο συμμάχων. Βλάπτει τις σχέσεις μας. Από την άλλη, είναι γνωστή και η οικονομική κατάσταση της γειτονικής μας Ελλάδας. Αυτές οι δραστηριότητες επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκεί. Νομίζουν ότι κερδίζουν κάτι αγοράζοντας 6 μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι υπερβολικά για την κανονική άμυνα, για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία είναι πολύ λίγα», είχε σημειώσει μεταξύ άλλων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline