Τρίτη 7 Μαϊου 2024  12:32:24

Αυστηρές οι συστάσεις Μητσοτάκη στη Βουλή προς Ανδρουλάκη- ΚΙΝΑΛ: O αρχηγός σας επιδίδεται σε επιτήδειες ασάφειες. Σας λείπουν τα ρεαλιστικά μέτρα. Κύριο

«Θα περίμενα, όμως, ότι οι διακηρύξεις σας, κύριε Κατρίνη, περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν τελικά και σε μία αυτόνομη στάση, σε έναν διαφοροποιημένο λόγο και σε μία ανάλογη ψήφο.

Αντίθετα, όμως, διαπιστώνω ότι επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό τελικά θα καταγραφεί στην ιστορία. Είχατε την επιλογή να διαφοροποιηθείτε, αλλά συνταχθήκατε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.....Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλησα να περιγράψω μόνο μερικές πλευρές της πολιτικής μας, όπως είπα, όχι για να απευθυνθώ πρωτίστως στον κ. Τσίπρα, αλλά για να μιλήσω στους πολίτες. Στόχος μου δεν είναι να συμβάλω στο τοξικό κλίμα στο οποίο αισθάνεται άνετα ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
Για εμένα και για την Κυβέρνησή μας κάθε κρίση, είτε αυτή εκδηλώνεται στα σύνορά μας είτε εκδηλώνεται στην υγεία είτε εκδηλώνεται στην οικονομία, είναι μια στιγμή αγωνίας και ευθύνης. Είναι μία πρόκληση να ενωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι.

Για εσάς, όμως, δεν αποτελεί παρά αφορμή για πολιτική κερδοσκοπία και για κομματικό γιουρούσι.
Με άλλα λόγια, θέλω να αναδείξω πόσο αληθινά διαφορετικοί είμαστε, γιατί εκπροσωπώ μία Κυβέρνηση η οποία προχωρά, κάνοντας πολλά σωστά αλλά και κάποια λάθη, ενώ εσείς κ. Τσίπρα εκπροσωπείτε απλά μια λάθος κυβέρνηση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Ακριβώς γι' αυτό η σημερινή πρόταση δυσπιστίας είναι, ουσιαστικά, μια κίνηση απελπισίας. Είναι μια μομφή χωρίς μορφή. Προφανώς και είναι καταδικασμένη να αποτύχει, γιατί οι διαφορές μας δεν σταματούν μόνο εκεί.
Η δική μας παράταξη, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι ανοιχτή σε κάθε γόνιμη ιδέα από κάθε ρεύμα. Είναι μια παράταξη που έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να υποδεχθεί κάθε προοδευτικό πολίτη. Και με αυτόν συναντιόμαστε όχι μόνο στις προγραμματικές διακηρύξεις, αλλά και στις δυσκολίες υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος.

Είναι αλήθεια ότι η χώρα πέτυχε πολλά μέσα σε πρωτοφανείς αντιξοότητες. Δεν πρόλαβε ωστόσο να γευτεί όλα τα θετικά αποτελέσματα των μεγάλων αλλαγών που προώθησε αυτό το διάστημα. Φωτεινές ακτίνες τους πάντως προβάλλουν ήδη μαζί με τη μεσοπρόθεσμη ελπίδα της αποδρομής της υγειονομικής κρίσης. Και τότε θα ξεκινήσει και η περίοδος απόδοσης των μεγάλων τομών που έχουν συντελεστεί και θα είναι πραγματικά η ώρα της ευημερίας για όλους.
Σε αυτήν την αισιόδοξη πορεία η Κυβέρνηση θα ήθελε δίπλα της στο πλαίσιο της άσκησης δημιουργικής κριτικής και κατάθεσης προτάσεων όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αν και με την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι γνωστό πια ότι μας χωρίζει χάος, χάσμα πολιτικό, ηθικό, αισθητικό, θα περίμενα μία πιο θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ.

Εξηγούμαι: Όχι γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα τα οποία καταλήγουν σε ευχές, αλλά ρεαλιστικά μέτρα, κοστολογημένα και προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες. Δεν θα μπορείτε, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας.
Δυστυχώς, τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.
(Θόρυβος - διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ...(Δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Κύριε Σκανδαλίδη, μιλήσατε και γράφετε πολλά άρθρα. Σας ξέρουμε. Ησυχία, παρακαλώ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Σκανδαλίδη, σας άκουσα να καταλήγετε την ομιλία σας λέγοντας εσείς ο ίδιος ότι «Ερχόμαστε από το μέλλον». Τώρα να το λέτε εσείς, είναι και λίγο τραβηγμένο. Συγγνώμη, αλλά σας άκουσα με προσοχή. Από το μέλλον δεν έρχεστε πάντως!
Θα περίμενα, όμως, ότι οι διακηρύξεις σας, κύριε Κατρίνη, περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν τελικά και σε μία αυτόνομη στάση, σε έναν διαφοροποιημένο λόγο και σε μία ανάλογη ψήφο. Αντίθετα, όμως, διαπιστώνω ότι επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό τελικά θα καταγραφεί στην ιστορία. Είχατε την επιλογή να διαφοροποιηθείτε, αλλά συνταχθήκατε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Αγαπητοί συνάδελφοι, κλείνω με το εξής σχόλιο: Η χώρα προχωρά με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση προς την επόμενη μέρα, εδραιώνοντας κάθε βήμα της εμπρός αντλώντας δύναμη από τις όποιες καθυστερήσεις στους ρυθμούς μας.

Από τη μία πλευρά η εθνική οικονομία και η κοινωνία οφείλει να συντονίζεται με τις διεθνείς τάσεις, τις πράσινες πολιτικές, τις τεχνολογίες αιχμής, αλλά πρέπει η πολιτική μας να είναι συνεπής και με τα ζητούμενα της κοινωνίας. Ενώ από την άλλη πλευρά η συλλογική πρόοδος προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Όσο για τη σημερινή πρόταση δυσπιστίας πολύ γρήγορα, ίσως και αύριο, θα έχει ξεχαστεί ως ένα ακόμα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αμυνθεί στον εσωκομματικό αναβρασμό και στον εσωκομματικό ανταγωνισμό που τον πολιορκούν. Αποδείχθηκε εξάλλου ότι ήταν χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα και αυτό είχε αποτυπωθεί πριν ακόμα αρχίσει η συζήτηση σε δύο ταυτόχρονα στιγμιότυπα. Το πρωί της Πέμπτης που μας πέρασε ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς του κόσμου, η «JP Morgan», ανακοίνωσε την εξαγορά μέρους μιας ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών της «Viva Wallet» προσφέροντας κεφάλαια άνω του ενός δισεκατομμυρίου για την ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού μου ανακοίνωνε τις προθέσεις της Τράπεζας να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα, καθώς και ότι έχει επιλέξει η «JP Morgan» την Ελλάδα ως βάση για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα γινόταν γνωστό ότι κάθε εργαζόμενος της εταιρείας θα λάμβανε αθροιστικό μπόνους σε μετρητά, αλλά και σε δικαιώματα μετόχων, ύψους 400.000 ευρώ. Είναι μία ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης και μία νέα ευκαιρία για τη χώρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline