Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  11:50:16

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα έχουμε «σκληρό Φεβρουάριο», με αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων. Διατηρούνται οι περιορισμοί για γήπεδα και για ορθίους. Κύριο

Πιθανόν τον Απρίλιο και περί το τέλος του μηνός (δηλαδή ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας), υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί ότι θα υπάρξει εκτόνωση της επιδημίας.

-Στα γήπεδα θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα όσα ισχύουν και σήμερα, δηλαδή παρουσία φιλάθλων στο 10% της χωρητικότητας του εκάστοτε γηπέδου, με ανώτερο αριθμό σε κάθε περίπτωση τους 1.000 φιλάθλους.

1.Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμά ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει τον Απρίλιο ενώ μιλάει για πάνω από 30.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο

Οκαθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας αργεί, καθώς υπάρχει νέα διασπορά κρουσμάτων και επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί εξαιτίας της μείωσης του ρυθμού εμβολιασμού για την τρίτη δόση, ενώ εκτίμησε πως θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, προέβλεψε ότι γύρω στις 22 Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν τα 31.000.
Εκρηξη στη Συγγρού: Σοκάρουν οι ζημιές στο εσωτερικό των κτιρίων
Ωστόσο, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο καλό σενάριο της εξέλιξης της πανδημίας, επισημαίνοντας πως σε διασωληνωμένους και νεκρούς δεν θα έχουμε νέο ρεκόρ.

Πάνω από 30.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο

«Δυστυχώς απομακρυνόμαστε από το τέλος της. Από χθες είμαστε σε αύξηση της διασποράς, υπάρχει σαφής επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι «η αύξηση θα συνεχιστεί μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου».
«Θα βλέπουμε περισσότερα κρούσματα μέχρι και 31.000 γύρω στις 22 του μήνα» είπε χαρακτηριστικά.

Για το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής του ΑΠΘ δήλωσε:

«Μετατίθεται για ακόμα και τρεις εβδομάδες γιατί έχει αλλάξει ο ρυθμός εμβολιασμού. Το τέλος της Ομικρον μπορεί να έρθει ουσιαστικά μέσα στον Απρίλιο με μια σημαντική καθυστέρηση, στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και μετά».

Χθες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν αποκλείει «να οδηγηθούμε κάποια στιγμή σε μια καλύτερη κατάσταση με τελικό ίσως εξαγόμενο μια ενδημία του ιού, η οποία όμως είναι ακόμα μακριά. Προς το τέλος της άνοιξης ίσως θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια κατάσταση καλύτερη».
«Θα περιμένουμε μια-δυο εβδομάδες να το δούμε. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, φαίνεται όμως να μην αλλάζει η κλινική της εικόνα και αυτό είναι σημαντικό» επισήμανε ο καθηγητής.

-«Φρένο» έβαλαν οι ειδικοί στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, κατά της διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής.
Αν και τις τελευταίες ημέρες «ακουγόταν» έντονα πως τα μέτρα ίσως να χαλαρώσουν άμεσα, με έμφαση να δίνεται στο ζήτημα της παρουσίας περισσότερων φιλάθλων στα γήπεδα, εντούτοις η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας έβαλε... φρένο στις όποιες εξελίξεις.

Ως εκ τούτου, στα γήπεδα θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα όσα ισχύουν και σήμερα, δηλαδή παρουσία φιλάθλων στο 10% της χωρητικότητας του εκάστοτε γηπέδου, με ανώτερο αριθμό σε κάθε περίπτωση τους 1.000 φιλάθλους.

Επιπλέον, δεν άναψε το πράσινο φως για την άρση των περιορισμών σε εστίαση και διασκέδαση, όπως π.χ ο αριθμός των πελατών.
Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτική με την πορεία της πανδημίας καθώς εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση ακόμα αργεί.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθώς όπως είπε η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί εξαιτίας της μείωσης του ρυθμού εμβολιασμού για την τρίτη δόση, ενώ εκτίμησε πως θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, προέβλεψε ότι στις 22, περίπου, Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν τα 31.000.

Ωστόσο, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο καλό σενάριο της εξέλιξης της πανδημίας, επισημαίνοντας πως σε διασωληνωμένους και νεκρούς δεν θα έχουμε νέο ρεκόρ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline