Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  23:31:47

Αλέξης Τσίπρας: «Εκλογές άμεσα για δημοκρατική διέξοδο» και πλούσιες υποσχέσεις: Στα 800 ευρώ ο κατώτερος- αυξήσεις σε όλους- γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ- να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το.... πιo δημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης. Κύριο

«Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, γεγονός που θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα», υπόσχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

1.«Ζητάμε εκλογές γιατί δεν πάει άλλο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει πεθαίνουν δεκάδες αβοήθητοι συνάνθρωποί μας. Ξεπαγιάζουν εκατομμύρια οικογένειες».

«Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι. Και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε» διαμηνύει ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ζητάει εκλογές γιατί «είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος από αυτή την κατάσταση πολιορκίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. τονίζει πως είναι έτοιμες οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανακούφιση της κοινωνίας, προαναγγέλλει την πειραματική εφαρμογή του 35ωρου, μιλά για την υπόθεση Novartis και τα φαινόμενα βίας, ενώ σχολιάζει σκωπτικά τα σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες πως, παρά τη δυσαρέσκεια για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την εκτεταμένη διαφθορά και τη στρεβλή διάρθρωση του σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, στις δημοκρατίες την τελευταία λέξη έχει ο κυρίαρχος λαός:

«Αυτός αποφασίζει και τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς». Θέτει ακόμα ως βασική προϋπόθεση της δημοκρατικής διακυβέρνησης την καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., ενώ αναφερόμενος στην πρότασή του προς το επικείμενο συνέδριο διαμηνύει πως στόχος είναι "να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη».

Συνέντευξη στους Σπύρο Ραπανάκη και Νίκο Σβέρκο

- Ζητάτε εκλογές για να φύγει -όπως λέτε- η χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Γιατί τις ζητάτε τώρα και πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Ζητάμε εκλογές γιατί δεν πάει άλλο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει πεθαίνουν δεκάδες αβοήθητοι συνάνθρωποί μας. Ξεπαγιάζουν εκατομμύρια οικογένειες, που βλέπουν το έτσι κι αλλιώς πενιχρό εισόδημά τους να το εξανεμίζει η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία. Πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα σήψης στις κορυφές της εξουσίας. Και η ανασφάλεια, ο φόβος για το αύριο, διατρέχει όλη την κοινωνία.

Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος από αυτή την κατάσταση πολιορκίας. Θέλουμε και επιδιώκουμε το αίτημά μας αυτό να συναντηθεί με την κοινωνική αγανάκτηση σε ένα κίνημα απαλλαγής και αλλαγής, που θα επιβάλει την προσφυγή στις κάλπες. Και θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα αρχή για την κοινωνία και τη χώρα. Και αυτό θα γίνει.

- Τις τελευταίες μέρες ωστόσο, διακινούνται, ακόμη και από διαρροές προερχόμενες από τις Βρυξέλλες, σενάρια που μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, σύμφωνα με το πρότυπο της Ιταλίας. Κυβέρνηση τεχνοκρατών δηλαδή. Κατά πόσο θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο;

Σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αυτά τα σενάρια. Κοιτάξτε, οι Βρυξέλλες δεν είναι το σύγχρονο παλάτι. Δεν μπορούν να διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις σε οποιαδήποτε χώρα, ερήμην της λαϊκής ετυμηγορίας. Κατανοώ τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν διαφαίνεται ότι υπάρχει σοβαρός πλέον κίνδυνος ό,τι πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, η δημοσιονομική σταθερότητα, η διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά, η κοινωνική συνοχή, να πάνε στράφι.

Κατανοώ επίσης την ανησυχία σε σχέση με την εκτεταμένη διαφθορά, τις απευθείας αναθέσεις, τη στρεβλή διάρθρωση του σχεδίου για την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης, που αφήνει εκτός νυμφώνος την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και κυρίως την ανικανότητα έγκαιρης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Ωστόσο την πρώτη και την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία την έχει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει και τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς. Και στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γι' αυτό και προκρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη την προσφυγή στη λαϊκή κρίση το συντομότερο δυνατόν.

- Η κοινωνία αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την καταστροφική διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Τι θα κάνατε αν βρισκόσασταν στη θέση της και γιατί δεν λειτούργησε το επιτελικό κράτος;

Επιτρέψτε μου εδώ να απαντήσω κάπως πιο διεξοδικά. Το θέμα είναι πως όταν μιλούν για επιτελικό κράτος, εννοούν επιλεκτικό κράτος. Ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής, τους αρμούς του κράτους που εξασφαλίζουν την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων, τις κρατικές δομές που στηρίζουν την καθεστωτική τους αντίληψη. Και εξαρθρώνουν, στραγγαλίζουν, εκποιούν κάθε κρατική δομή που έχει να κάνει με τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον δημόσιο χώρο, την κοινωνία, τη στήριξη των πολλών. Έτσι φτάσαμε στα φαινόμενα ντροπής στο 24ωρο του χιονιά, που ήταν σαν να μην υπάρχει καν κρατικός μηχανισμός.

Και αποδείχτηκε ότι το βασικό πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η επιτελική της ανικανότητα, αλλά η επιλεκτική της εμμονή. Η απέχθειά της σε οτιδήποτε δημόσιο και σε ένα κράτος που στηρίζει τον πολίτη και δεν διαμεσολαβεί απλώς ανάμεσα στα κέρδη και τα προνόμια των λίγων και την εκμετάλλευση των πολλών. Όταν απεχθάνεσαι ένα τέτοιο σύγχρονο δημοκρατικό κράτος, με κοινωνικές προτεραιότητες, κάθε είδους επιτελικότητα είναι κενό γράμμα και προπαγάνδα. Στη θέση του κράτους προτιμούν την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ακόμη και σε κρίσιμους τομείς για το δημόσιο συμφέρον και την κοινή ωφέλεια. Δεν θέλουν δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστήμια, δεν θέλουν δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν θέλουν δημόσιες υποδομές και δίκτυα, δεν θέλουν δημόσιες μεταφορές. Ακόμη και στον καιρό της πανδημίας σχεδιάζουν και προωθούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Σε εποχή ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποιούν πλήρως τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα. Και αφήνουν την αγορά υποτίθεται να αυτορρυθμιστεί. Δεν κάνουν καμία παρέμβαση για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας. Αφήνουν τα μοριακά τεστ να κοστίζουν στον πολίτη πέντε και έξι φορές επάνω από την τιμή που εξασφαλίζει ακόμη και ένας δήμος, πόσο δε μάλλον το κράτος. Και όλα αυτά γιατί δεν πιστεύουν στο κράτος παρά μόνο ως εργαλείο εξασφάλισης του καθεστώτος τους.

Η διαφορά μας λοιπόν είναι βαθιά και σαφής. Εμείς πιστεύουμε σε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος δίπλα στον πολίτη, που του εξασφαλίζει κοινωνική προστασία, ασφάλεια, σιγουριά. Προστατεύει τις ελευθερίες των πολλών και όχι τα προνόμια των λίγων.

Έχουμε έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις

Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και στήριξη της εργασίας. Αυστηρή εφαρμογή του οκτάωρου και πειραματική εφαρμογή του 35ωρου. Ανάκτηση από το κράτος της ευθύνης για την επικουρική ασφάλιση. Προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και την Υγεία. Με θεμέλιο σε όλες μας τις τομές και παρεμβάσεις ένα σύγχρονο, ανοιχτό στον πολίτη, δημοκρατικό, κοινωνικό και ισχυρό κράτος. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το Δ, όχι μόνο στον τίτλο αλλά και στη λειτουργία της
-

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline