Κυριακή 5 Μαϊου 2024  15:49:42

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά: «Στόχος μου οι δύο τετραετίες, να ολοκληρώσω το έργο μου..». Βέβαιος για ότι θα κερδίσει και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2023, και όλες με αυτοδυναμία. Κύριο

Επίσης στη συνέντευξη στον Γ. Αυτιά στον ΣΚΑΙ τόνισε: Θέλουμε μέτρα στοχευμένα που ανακουφίζουν τους αδύναμους - Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα - Αύξηση κατώτατου από 1η Μαΐου.

1.Με τέσσερα ενδιαφέροντα «όχι» και αρκετές αναφορές στον μέλλον, ιδιαίτερα για το εκλογικό 20213, ήταν η εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη, την οποία έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ . Όχι σε πρόωρες εκλογές, όχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου της ΝΔ, όχι σε ανασχηματισμό , όχι σε άκριτη παροχολογία, που προωθούν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη , όπως ο βασικός μισθός, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τα τέλη στα καύσιμα..
Προανήγγειλε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

2.Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι η χώρα αφήνει οριστικά πίσω της μια δύσκολη δεκαετία, έχουμε αλλάξει πίστα -όπως είπε- και ως χώρα έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι. Για τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο εκλογικό έτος, το 2023, αποκάλυψε τα εξής για τις δύο τετραετίες ως ύψιστο στόχο του:

3. Γιώργος Αυτιάς: Ο κ. Τσίπρας λέει κάθε μέρα εκλογές, η απάντησή σας θα είναι αιφνιδιαστική ή «εγώ θα πάω στο 2023»; Το απρόοπτο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον απασχολεί; Το απρόοπτο των εκλογών, γιατί πάντα στην πολιτική, το έλεγε και ο πατέρας σας, η καλύτερη εποχή για εκλογές είναι αυτή που συμφέρει κάθε κυβέρνηση. Εσάς σας συμφέρει το 2023 ή όποια στιγμή δείτε ότι η διαφορά φεύγει, μπρος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας. Εάν κοίταζα τη διαφορά θα είχα κάνει εκλογές ενδεχομένως το καλοκαίρι του 2020, όπου είχαμε τη μεγαλύτερη διαφορά.

Γιώργος Αυτιάς: Σας είχαν πει να κάνετε εκλογές οι συνεργάτες σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι μπορεί να τα εισηγούνται αυτά, αλλά είμαι θεσμικός, κ. Αυτιά, και αυτό σημαίνει ότι το να εξαντλούμε τον εκλογικό κύκλο είναι σωστό και υγιές για τη δημοκρατία μας.

Ναι, πράγματι, μην κοροϊδευόμαστε, το κοινοβουλευτικό σύστημα δίνει αυτή τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό, να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών. Θεωρώ όμως ότι η εξάντληση του εκλογικού κύκλου είναι μία θεσμική κατάκτηση για τη χώρα.

Και να σας πω και κάτι ακόμα; Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Έχει γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο από αυτήν την κυβέρνηση και νομίζω ότι πολλά από αυτά τα οποία λέμε και σήμερα μπορεί οι πολίτες κάπου να τα καταλαβαίνουν αλλά να μην τα συγκρατούν.

Εφόσον πιστεύω ότι τα πράγματα στη χώρα θα πάνε καλύτερα κι όχι χειρότερα, έχω κάθε λόγο να θέλω να κάνω τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή μεταξύ πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, πού ζορίστηκε περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο ή στο δεύτερο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν ήταν μόνο αυτές οι κρίσεις θέλω να σας θυμίσω.

Γιώργος Αυτιάς: Είχαμε κι άλλες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχαμε κρίση στον Έβρο, είχαμε κρίσεις τον Αύγουστο του 2020 με την Τουρκία. Νομίζω ότι μακράν η πιο δύσκολη κρίση ήταν η πανδημία, διότι εδώ μιλούσαμε πια για ανθρώπινες ζωές. Κι όταν έπρεπε να πάρουμε την απόφαση να κλείσουμε τη χώρα μέσα σε μια νύχτα, όπως το κάναμε, αναγνωρίζοντας και αντιλαμβανόμενοι το τεράστιο κόστος για την οικονομία της κίνησης αυτής και την ανάγκη να στηρίξουμε την οικονομία και μη γνωρίζοντας ακόμα τότε πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη. Ευτυχώς η Ευρώπη αντέδρασε σωστά και δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης, μεγάλη κατάκτηση για την Ευρώπη, μεγάλη κατάκτηση για την Ελλάδα. Αυτές ήταν πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Γιώργος Αυτιάς: Τώρα, υπάρχει περίπτωση να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία.

Γιώργος Αυτιάς: Εκλογές το 2023, εκλογικός νόμος ο ίδιος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία. Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές.

Γιώργος Αυτιάς: Το σύνθημα είναι, «πάω για αυτοδυναμία» ή «θέλετε το πριν ή το νέο»; Κάτι μαθαίνω για συνθήματα. Ελάτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον εκλογικό νόμο και μάς πήγε στην απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι πρώτες εκλογές. Η άποψη μου ήταν πάντα πάρα πολύ συγκεκριμένη, ότι η απλή αναλογική δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κυβερνησιμότητας και για αυτό αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και έχουμε μια ενισχυμένη αναλογική. Όχι τόσο ενισχυμένη όσο η προηγούμενη αλλά κατά την άποψη μου ένα δίκαιο σύστημα το οποίο ισορροπεί μεταξύ αναλογικότητος και κυβερνησιμότητος. Από εκεί και πέρα, για μένα οι κυβερνήσεις του ενός κόμματος έχουν μια αξία στον βαθμό που μπορούμε να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις και να υλοποιούμε με αποφασιστικότητα το κυβερνητικό μας σχέδιο.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι με το να έχεις αυτοδυναμία, ότι έχεις κατ' ανάγκην την επικράτηση ενός κόμματος και μόνον. Δείτε τι έκανα εγώ ως Πρωθυπουργός και πόσα στελέχη ενέταξα στην κυβέρνηση, στον κρατικό μηχανισμό, που δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο σκοπός μας, λοιπόν, πάντα είναι να μπορούμε να συνθέτουμε. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση στην κυβερνητική σταθερότητα, η οποία ξέρετε πόσο σημαντική είναι για την οικονομία.

Αυτή τη στιγμή η επόμενη τετραετία θα είναι τετραετία κατά την οποία πιστεύω θα μπορέσουμε επιτέλους ως χώρα να κάνουμε την μεγάλη σύγκλιση με την Ευρώπη. Να γίνουμε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Το έχουμε πετύχει σε επιμέρους τομείς, βλέπετε το ψηφιακό κράτος, ας πούμε. Είναι τεράστια η σημασία της επόμενης τετραετίας.

Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- με μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε πραγματικά στο τέλος της -εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες- στο τέλος μιας οκταετίας θα μπορούμε να πούμε, ναι, αλλάξαμε την χώρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline