Σάββατο 4 Μαϊου 2024  12:43:58

Ρευστότητα και μαζί ελπίδες σε κλίμα αβεβαιότητας. Οι Ρώσοι δηλώνουν (μετά ειρωνείας) ότι αποσύρονται από χθες, ημέρα της ... βέβαιης εισβολής στην Ουκρανία κατά τις ΗΠΑ -ΝΑΤΟ- Αγγλία. Κύριο

Μόσχα: Οι ΗΠΑ υποδαυλίζουν την ένταση στην Ουκρανία- Θέλουν να αποσπάσουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

1.Πόλεμος εντυπώσεων από τις δύο πλευρές Δύσης και Ανατολής, αλλά-με βάση τα έως τώρα δεδομένα- κερδισμένη την πλευρά της Ρωσίας, καθώς κατόρθωσε να προκαλέσει φόβους, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης ευρύτερου χαρακτήρα και με νέες, μεγαλύτερες σοβαρές οικονομικές συνέπειες, από εκείνες που ήδη έχουν προκληθεί στη Δύση.

2.Ρευστότητα και μαζί ελπίδες σε κλίμα αβεβαιότητας.Οι Ρώσοι δηλώνουν (μετά ειρωνείας) ότι αποσύρονται από χθες, ημέρα της ... βέβαιης εισβολής στην Ουκρανία κατά τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- Αγγλία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδαυλίζουν τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποσπάσει από την Ρωσία την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, γι' αυτό και η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία ήταν επωφελής για την ίδια στο διάστημα όλων αυτών των ετών, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης, η οποία κάθισε σαν το κόκκαλο στον λαιμό της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά και μάλιστα μια τέτοια αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου. Γι' αυτόν τον λόγο η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής στο διάστημα όλων αυτών των ετών», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδαυλίζουν τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Ο Nord Stream 2, είναι ένα έργο που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ, μετά να σταματήσουν την κατασκευή του, μετά να επινοήσουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τώρα προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο, εφευρίσκοντας κάποια νέα ρωσική 'απειλή' προκειμένου να επιβάλουν με αυτό το πρόσχημα περισσότερες κυρώσεις και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να τρομάξουν τους Ευρωπαίους με την προοπτική να μην προμηθεύονται από εμάς ενεργειακούς πόρους», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων και για την Ευρώπη και για τις χώρες άλλων περιοχών. «Επί δεκαετίες προμηθεύαμε, προμηθεύουμε και θα προμηθεύουμε ενεργειακούς πόρους και θα το κάνουμε με αμοιβαία επωφελείς όρους», είπε χαρακτηριστικά.

3.Ουκρανική κρίση: ΝΑΤΟ, Γερμανία ζητούν πράξεις από τη Ρωσία
Μήνυμα στη Ρωσία να αποδείξει στην πράξη ότι αναζητεί διπλωματική λύση στο Ουκρανικό έστειλαν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Μήνυμα στη Ρωσία να αποδείξει στην πράξη ότι αναζητεί διπλωματική λύση στο Ουκρανικό έστειλαν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τα σημάδια ότι η Ρωσία μπορεί να αναζητεί διπλωματική λύση, αλλά κάλεσε τη Μόσχα να το αποδείξει στην πράξη. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά» τόνισε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, κι αυτός είναι ένας λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως η απόσυρση στρατευμάτων, καθώς μέχρι στιγμής έχει μείνει στα λόγια.

«Κάθε πραγματικό βήμα προς την αποκλιμάκωση θα έδινε ελπίδα», είπε η κ. Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό της, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για επιστροφή στρατευμάτων στις βάσεις τους. «Εναπόκειται τώρα στη Ρωσία να μπει στον δρόμο της αποκλιμάκωσης και να το στηρίξει με πολύ συγκεκριμένα βήματα, όπως η απόσυρση των στρατευμάτων», είπε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετέβη στη Μόσχα, μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, προκειμένου να έχει επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με τις αναφορές για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, λέγοντας ότι «δεν πιστεύουμε αυτά που ακούμε, πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε». «Αν μια πραγματική απόσυρση (σ.σ. στρατευμάτων) ακολουθήσει τις ρωσικές ανακοινώσεις, θα πιστέψουμε στην έναρξη μιας πραγματικής αποκλιμάκωσης» πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline