Σάββατο 18 Μαϊου 2024  11:20:22

Επίμονα δύσπιστος ο Τζο Μπάιντεν: Οι Ρώσοι ετοιμάζονται για εισβολή τις επόμενες ημέρες. Μόνος απόλυτος σύμμαχος ο Μπ. Τζόνσον.... Κίνδυνος για νέα αποτυχία τους μετά το Αφγανιστάν. Κύριο

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, όχι μόνο δεν έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, αλλά αντίθετα, εξακολουθεί να ενισχύει τον μηχανισμό της.

1.Επίμονα βέβαιος ο Τζο Μπάιντεν δεν πείθεται και ζητάει συγκεκριμένα μέτρα υποχώρησης της Ρωσίας από τα σύνορα της Ουκρανίας : Οι Ρώσοι ετοιμάζονται για εισβολή τις επόμενες ημέρες. Μόνος απόλυτος σύμμαχος ο Μπ. Τζόνσον.... Κίνδυνος΄ για νέα αποτυχία τους μετά το Αφγανιστάν

Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Οχάιο.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, όχι μόνο δεν έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, αλλά αντίθετα, εξακολουθεί να ενισχύει τον μηχανισμό της.

Χαρακτηριστικό της αμερικανικής ανησυχίας για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής είναι και το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, άλλαξε τα ταξιδιωτικά του σχέδια την τελευταία στιγμή σήμερα, προκειμένου να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία.
«Τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μία επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν φιάλες αίματος»

Έντονες ανησυχίες προκαλούν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. O Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν προς τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ πετούν περισσότερα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα στην περιοχή.
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Ρωσία συγκεντρώνει και φιάλες αίματος. «Ήμουν κι εγώ στρατιώτης πριν από λίγο καιρό. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοιου είδους πράγματα χωρίς λόγο. Και σίγουρα δεν τα κάνεις, αν ετοιμάζεσαι να επιστρέψεις στο σπίτι σου», τόνισε.

2.Ρωσία: Καμία εισβολή στην Ουκρανία δεν υπάρχει και δεν σχεδιάζεται

Η γραπτή απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας.

Στο κείμενο, έκτασης 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

«Καμία 'ρωσική εισβολή' στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί «ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση» δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».
Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline