Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  16:57:49

Kωμικές κατάντησαν οι συνεδριάσεις επιτροπών «διαλόγου-συνεργασίας» με την Τουρκία χθες και σήμερα. Άλλοθι στην Άγκυρα ότι μπορεί να απειλεί-προσβάλλει, χωρίς κανένα κόστος και εθνική μας αξιοπρέπεια. Κύριο

Μετά το συνεχές κλίμα μειώσεων, προσβολών και ευτελισμών θα μπορούσε η Ελλάδα να επιβάλλει αναβολή κάποιων «τακτικών συνεδριάσεων», οι οποίες έχουν καταντήσει κωμικές, ασόβαρες.

1.ΥΠΕΞ: Σήμερα, ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών.(πού πάλι θα καταντήσει σε μια υποκριτική συνεδρίαση, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως επί τόσα χρόνια στο όνομα της ανάγκης «διαλόγου».)

1.Σήμερα 22 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως ο προηγούμενος γύρος είχε διεξαχθεί στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου του 2021.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, Κατά το σύντομο τετ α τετ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ ζήτησε από τον κ. Ακάρ να βοηθήσει στην υφιστάμενη προσπάθεια διαλόγου (21 Φεβρουαρίου συζητήσεις για «θετική ατζέντα», 22 Φεβρουαρίου διερευνητικές), απέχοντας από τις συνεχείς δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η απάντηση ήλθε την επομένη ημέρα, με τον ίδιο φανατικό ανθέλληνα και φιλοπόλεμο .

2.Συνεκμετάλλευση σε Αν. Μεσόγειο, Αιγαίο θέλει ο Ακάρ

Tη συνεκμετάλλευση του πλούτου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προτείνει στην Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Aμυνας χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος την προσπάθεια της Ελλάδας» να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία σε πρόβλημα Τουρκίας - ΝΑΤΟ και Τουρκίας - Ε.Ε. (A.P.)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tη συνεκμετάλλευση του πλούτου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προτείνει στην Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Eκφράζοντας όμως τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εξαπολύει κατηγορίες εναντίον της Αθήνας, μιλάει για «προβοκατόρικες ενέργειες» και ζητεί την επίλυση των διαφορών δίχως την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη συνάντησή του με τον Eλληνα ομόλογό του, ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι «είχαμε μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Eλληνα υπουργό Aμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Hταν αυθόρμητη, ήταν μια ρεαλιστική συνάντηση».
Ο κ. Aκάρ εξέφρασε την άποψη της Τουρκίας πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, διάλογο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των διμερών συμφωνιών και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Στόχος μας είναι να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου οι πλευρές θα επωφεληθούν από τα πλούτη της περιοχής. Πόσες φορές έχουμε πει ότι θέλουμε να μοιραζόμαστε δίκαια τον πλούτο στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο. Περιμένουμε ανταπόδοση», δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κατηγόρησε και πάλι την Αθήνα για παραβίαση των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων.
Ο κ. Ακάρ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση και ισχυρίστηκε πως «συνεχίζουν τις προβοκατόρικες και κλιμακούμενες ενέργειες και ρητορική, αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας. Υπάρχει το διεθνές δίκαιο και διμερείς συμφωνίες επ' αυτών. Δεν μπορείτε να αγνοείτε τη Συνθήκη της Λωζάννης, τη Συνθήκη των Παρισίων», είπε. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «σεβντά» με τους εξοπλισμούς και επιδιώκει κάποιες συμμαχίες υποστηρίζοντας πως «αυτές είναι μάταιες προσπάθειες».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την προσπάθεια της Ελλάδας να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία σε πρόβλημα Τουρκίας – ΝΑΤΟ, Τουρκίας – Ε.Ε., ισχυριζόμενος ότι «δεν πρέπει να μεροληπτούν. Δυστυχώς, ορισμένα από τα μέλη της Ε.Ε. είναι προκατειλημμένα, μονομερή και τυφλά φιλελληνικά, ειδικά σε ελληνοτουρκικά θέματα».

Για προσφυγικό

Στο ζήτημα του προσφυγικού, τέλος, ο κ. Ακάρ έκανε λόγο για «συμπεριφορές που πραγματικά δεν αρμόζουν, που δεν πρέπει να συμβαίνουν σε αυτή την εποχή και είναι απαράδεκτες από την άποψη του διεθνούς δικαίου, τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

3.Ολοκληρώθηκε η τρίτη συνάντηση του Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ.. Κούφιες γενικολογίες.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε συγκεκριμένα θέματα και ειδικότερα στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Τουρκίας Invest in Turkey

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, είχε σήμερα την τρίτη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Θετικής Ατζέντας στο διάλογο με την Τουρκία, στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε συγκεκριμένα θέματα και ειδικότερα στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Τουρκίας Invest in Turkey, στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της covid-19, στην πρόοδο της Κοινής Επιτροπής για τον Τουρισμό καθώς και στην επανενεργοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.

4.ΜΜΕ στην Τουρκία: Διερευνητικές με... παράπονα

Μέσα σε κλίμα έντασης και... παραπόνων βλέπει ότι θα διεξαχθούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα ο τουρκικός τύπος, που φέρεται «ενοχλημένος» από τις αναφορές για την Τουρκία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καμάλα Χάρις και τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, που δεν βλέπει πρόοδο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις λόγω των νέο-οθωμανικών φιλοδοξιών της Άγκυρας.
Χουριέτ - Κινητικότητα διαβουλεύσεων στην Αθήνα

«Ενώ η ένταση στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις συνεχίζεται με αμοιβαίες δηλώσεις, αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, ο 64ος γύρος των διαβουλεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο οποίος ηγείται της τουρκικής αντιπροσωπείας, θα συναντηθεί σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Φραγκογιάνη, για να συζητήσουν τη «θετική ατζέντα» που στοχεύει στη συνεργασία σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, την οικονομία και τον τουρισμό», γράφει σήμερα η «Χουριέτ», ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στις τελευταίες επαφές και δηλώσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για την Τουρκία.

Πριν από τις συμβουλευτικές συνομιλίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπονέθηκε για την Τουρκία στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, με την οποία συναντήθηκε στη Γερμανία, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει «νεο-οθωμανικές» φιλοδοξίες, αναφέρει η «Χουριέτ», παραθέτοντας και τη σχετική δήλωση του Νίκου Δένδια.

«Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια νεο-οθωμανική ατζέντα στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται από την Ευρώπη. Από σήμερα, το μόνο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία (η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι το μόνο πρόβλημα είναι ο καθορισμός των συνόρων θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο) δεν φαίνεται πιθανό να επιλυθεί». Δείτε το δημοσίευμα εδώ.

CNNTurk - Συνάντηση με «θετική ατζέντα» στην Αθήνα

«Η τρίτη συνάντηση διαλόγου, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο με στόχο την εξάλειψη της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και τη δημιουργία μιας «θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου», ξεκινά σήμερα στην Αθήνα», αναφέρεται. Δείτε το δημοσίευμα εδώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline