Πέμπτη 23 Μαϊου 2024  08:11:19

ΚΙΝΑΛ- Βενιζέλος- Λοβέρδος θεωρούν μείζον θέμα τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Θάνου - Βγενόπουλου: «Να διερευνηθεί σε βάθος το δίκτυο εκβιασμών». Κατηγορώ από τη ΝΔ. Κύριο

Η κ. Θάνου διαψεύδει με οργή και απειλεί με μηνύσεις, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει πάλι ο τότε φάκελος που τέθηκε στο αρχείο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Βγενόπουλου.

1.Για «νέα στοιχεία» που αφορούν πρόσωπα «πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα» που συμμετείχαν σε υπόγειες συναλλαγές με επιχειρηματίες κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής

Σκληρή ανακοίνωση με την οποία ζητείται να διερευνηθούν σε βάθος τα νέα στοιχεία για την υπόθεση Βγενόπουλου - Θάνου εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για «ένα ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών με επιχειρηματικά συμφέροντα».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναδεικνύουν -με αποκρουστικές λεπτομέρειες- ότι πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, συμμετείχαν σε ένα ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει άμεση και σε βάθος διερεύνηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Να πέσει άπλετο φως σε μια σκοτεινή υπόθεση που εξακολουθεί ως σήμερα να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της Πολιτείας.

2.Ευ. Βενιζέλος για ηχητικό Βγενόπουλου: Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε
«Χρειάστηκε μεγάλος και επίμονος αγώνας για να αντέξει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τη λαίλαπα της περιόδου 2015-2019»

Την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε το ηχητικό που χρονολογείται από το 2016, στο οποίο ο εκλιπών Ανδρέας Βγενόπουλος συνομιλεί με γυναίκα επιχειρηματία που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Βασιλικής Θάνου, τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, ζητώντας χρήματα προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες.

Αφορά στην περίοδο που ο ισχυρός άνδρας της MIG είχε καταγγείλει σε συνέντευξη Τύπου ότι εκβιαζόταν, ενώ κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της εταιρείας, από την Ελλάδα στην Κύπρο.

«Δεν υπήρχε κανένας φραγμός» την περίοδο 2015-2019 τονίζει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει ότι «η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε».

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Χρειάστηκε μεγάλος και επίμονος αγώνας για να αντέξει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τη λαίλαπα της περιόδου 2015-2019. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε κανένας φραγμός. Αντίθετα, φαίνεται ότι υπήρχε συναγωνισμός κυκλωμάτων.
Από την αποκάλυψη της συνομιλίας αυτής -αποκάλυψη που συνιστά μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία αλλά και δημόσιο καθήκον- προκύπτει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι τους απασχολούσε η πολιτική μου αντίδραση και κριτική.

Ευχαριστώ για τα εύσημα και λυπάμαι για το βάθος της δοκιμασίας της Δικαιοσύνης. Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε».
Δήλωση σχετικά με τις αποκαλύψεις της iefimerida και της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη για τις καταγγελίες Βγενόπουλουhttps://t.co/B8NoQxfVFT pic.twitter.com/4zR2PIEauV
— Evangelos Venizelos (@EVenizelos) February 23, 2022

3.Το ηχητικό ντοκουμέντο συνομιλίας του 2016, στο οποίο επιχειρηματίας ζητούσε ως ενδιάμεση από τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, μεγάλο χρηματικό ποσό για την τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, σχολιάζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ένας από τους πολιτικούς του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί στην υπόθεση Novartis.

«Ακούει και φρίττει κάθε δημοκράτης πολίτης», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος και παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Απόπειρα Δολοφονίας», το οποίο όπως αναφέρει έγγραψε χωρίς τότε να διαθέτει στοιχεία τόσο ανατριχιαστικά, όσα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

4.ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις»
«Τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
«Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, "βιβλιοθήκες", χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών που δεν υπηρετούσαν τα σχέδια τους, συνθέτουν ένα θλιβερό παρασκήνιο σε υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Και μάλιστα στις υποθέσεις αυτές φέρεται να εμπλέκονται ανώτατοι δικαστικοί και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτή ήταν η "κανονικότητα" της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα είτε στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες για εκκρεμείς υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που αναφέρεται στο σχετικό ηχητικό απόσπασμα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα iefimerida.gr.

«Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τη δράση της εκλεκτής του Κας Θάνου που επί πρωθυπουργίας του έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να την διορίσει τελικά Πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί;

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
ΣΥΡΙΖΑ: «Αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, οφείλουν οι κάτοχοί του να δώσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη»

Για «γνωστή υπόθεση» που έχει «εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη ήδη από το 2016» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr για την υπόθεση Βγενόπουλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί επίσης «αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο», οι κάτοχοί του να το προσκομίσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη.

5.Καταγγελία Βγενόπουλου και απάντηση Θάνου

Μηνυτήρια αναφορά, με βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, υπέβαλε ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο επιχειρηματίας αποδίδει, μεταξύ άλλων, στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου απόπειρα δωροληψίας, εμπορία-επιρροή, απόπειρα εκβίασης, αλλά και παράβαση καθήκοντος, ενώ εμπλέκει στην υπόθεση επιχειρηματία-φίλη της, καθώς και συγγενικά της πρόσωπα. Οι κατηγορίες, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της MIG, αφορούν τις δικαστικές διαδικασίες που σχετίζονται με την έκδοση στην Κύπρο των συνεργατών του και πρώην στελεχών της Λαϊκής Tράπεζας, Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, αλλά και την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τσατάνη έχει καταγγείλει παρέμβαση του αναπλ. υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου στους χειρισμούς της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Ως προς τους κ. Φόρο και Μπουλούτα, έχει αποφασιστεί από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου να εκδοθούν στην Κύπρο προκειμένου να δικαστούν. Ωστόσο οι δύο κατηγορούμενοι καταζητούνται. Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Κύπρου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, οι δικηγόροι τους διάβασαν δήλωσή τους ότι επιθυμούν να εκπροσωπηθούν, καθώς, όπως υποστηρίζουν, επέλεξαν να μην εμφανιστούν ενώπιον των Αρχών προκειμένου να διαφυλάξουν άλλες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο κ. Βγενόπουλος, «μου ζητήθηκε να ακολουθήσω την τακτική των χαρτονομισμάτων σε βιβλίο. Για την ακρίβεια, μου ζητήθηκε... βιβλιοθήκη, δηλαδή μεγάλος αριθμός βιβλίων», είπε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκανε λόγο για «αθλιότητες» υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι καταγγελίες του κ. Βγενόπουλου είναι «ανακριβείς και κατασκευασμένες». Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, επιφυλασσόμενη ωστόσο «όταν ενημερωθώ, να πράξω τα δέοντα». Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ η συνέντευξη του κ. Βγενόπουλου βρισκόταν σε εξέλιξη, την κ. Θάνου επισκέφθηκε «για ευχές», όπως είπε, ο κ. Παπαγγελόπουλος. Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχολίασε ότι «δεν ασχολείται με τον κ. Βγενόπουλο».
Εκκληση στον πρωθυπουργό

Ο κ. Βγενόπουλος απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να συνεχίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς αλλά να μη στηρίξει τους αξιωματούχους που βρίσκονται υπό διερεύνηση. «Σας ερωτώ, κ. πρωθυπουργέ. Είστε σίγουρος ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι το νέο και άφθαρτο που μπορεί να πολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή;». Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε επίσης περίεργους χειρισμούς από το Συμβούλιο Εφετών στο ζήτημα της έκδοσης των δύο συνεργατών του, ενώ ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο θέμα, προκειμένου να μην εκτελεστούν τα δύο εντάλματα σύλληψης μέχρι να αποφανθεί επί της υπόθεσης η ελληνική Δικαιοσύνη.

6.Βασιλική Θάνου: Η απάντηση για το ηχητικό του Βγενόπουλου

Η κυρία Θάνου δηλώνει ότι θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της «εναντίον όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες» σε βάρος της

Ανακοίνωση για τα όσα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση Βγενόπουλου, εξέδωσε η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Στην ανακοίνωσή της η κυρία Θάνου, η οποία είχε διατελέσει κατά το παρελθόν και υπηρεσιακή πρωθυπουργός καθώς και συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ότι σε μια περίοδο που «όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, που οι τιμές τους ανεβαίνουν καθημερινά» κάποιοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες εμπλέκοντας το όνομά της σε υπόθεση διαφθοράς.
Μάλιστα, η κυρία Θάνου δηλώνει ότι θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της «εναντίον όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες» σε βάρος της «οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το 2016».

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυρία Θάνου αναφέρει: «Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα που γεννάται σε όλους, για ποιο λόγο τώρα και μετά πάροδο έξη (6) χρόνων), κάποιοι θυμήθηκαν να «αναμασήσουν» την κατασκευασμένη σε βάρος μου άθλια συκοφαντία από τον τότε ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη Ανδρ. Βγενόπουλο, είναι η εξής: Σε περίοδο που ο κόσμος αγωνιά για το πώς θα πληρώσει το ρεύμα, το πετρέλαιο, τη βενζίνη και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, που οι τιμές τους ανεβαίνουν καθημερινά, κάποιοι, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα σοβαρά καθημερινά τους προβλήματα, εμπλέκοντας το όνομά μου σε υπόθεση διαφθοράς. Και ταυτόχρονα να δικαιολογηθούν έτσι, και στο εσωτερικό και στα Ευρωπαϊκά Όργανα, όπου τα πρόσωπα αυτά είναι πολύ εκτεθειμένα, εξ αιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος των Εισαγγελέων και των δημοσιογράφων, που ερευνούσαν τη διαφθορά στην υπόθεση Novartis και στη Λίστα Λαγκάρτ.

Προφανώς, δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονταετούς υπηρεσίας μου στη Δικαιοσύνη, ήμουν από εκείνους που δεν δέχθηκαν ποτέ να συγκαλύψουν τη διαφθορά.
Επιφυλάσσομαι για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου, εναντίον όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου, οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το 2016».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline