Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  00:19:36

Διεθνής η κατακραυγή κατά του «φιλοπόλεμου- κατακτητή δικτάτορα». Βλ. Πούτιν: «Σταματήστε αυτήν την τρέλα!»: Aυθόρμητες, μαζικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη κατά της ρωσικής εισβολής.... Συναντίληψη ΚΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

ΚΚΕ για Ουκρανία: Απαράδεκτη η ρωσική επέμβαση - Πάμε σε πολεμική σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων.

1.-Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν χρόνια, τονίζει το ΚΚΕ σε μια ασυνήθιστη συναντίληψη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναφέρει σε ανακοίνωση πως 30 χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ο κόσμος δεν είναι πιο ειρηνικός, όπως ευαγγελίζονταν πολλοί, ενώ ξεσπά ένας ακόμα ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή και τονίζει:
"Ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν, η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα".

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση:

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο "ειρηνικό" και "ασφαλή", ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν, η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ' όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, ανταγωνισμοί που δεν μπορούν να επιλυθούν πλέον με διπλωματικά-πολιτικά μέσα κι εύθραυστους συμβιβασμούς.

2.Τσίπρας: Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Παράλληλα, σε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Παρακολουθούμε με εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που ασφαλώς μας αφορούν όλους. Και βεβαίως καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις, την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας. Και ασφαλώς καταδικάζουμε και την αναθεωρητική λογική στην οποία βασίζεται», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Δυστυχώς, η ΕΕ δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλει ως μια ισχυρή γεωπολιτική δύναμη σε αυτήν τη μεγάλη κρίση, όπως και στο παρελθόν σε άλλες κρίσεις που αφορούσαν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σήμερα η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός, να αποχωρήσει η Ρωσία από τα ουκρανικά εδάφη και να επανέλθουμε στον δρόμο της διπλωματίας. Και η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση».

Παράλληλα, είπε πως «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό και ανησυχούμε πάρα πολύ για την ελληνική κοινότητα και τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για στήριξή τους».

3...«Σταματήστε αυτήν την τρέλα!»: από το Βερολίνο στο Παρίσι, τη Βαρσοβία και τη Χάγη, διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σταματήστε αυτήν την τρέλα, σώστε τη ζωή, όχι άλλα ψέματα»: μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με το παραπάνω σύνθημα. Άλλοι κρατούσαν ή είχαν σκεπαστεί με την ουκρανική σημαία.

Μεταξύ των διαδηλωτών, Ρώσοι επικρίνουν τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα.

«Όλος ο κόσμος θα έπρεπε να έρθει εδώ σήμερα και να στηρίξει την Ουκρανία και να πει ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Όλγα Κουπρισίνα, 32 ετών, με καταγωγή από το Καλίνιγκραντ, η οποία έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία από τον Οκτώβριο.

«Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι αδελφοί και αδελφές. Όλοι οι φίλοι μου και οι γονείς μου βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και δεν θέλουν τον πόλεμο».

«Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο. Είμαστε Ρώσοι και ερχόμαστε από τη Ρωσία. Η Ουκρανία ήταν πάντα μια φιλική προς εμάς χώρα και μια κοντινή σε εμάς χώρα», είπε από την πλευρά της 40χρονη Εκατερίνα Στουντνίσκι, η οποία ζει 16 χρόνια στη Γερμανία.

Ουκρανοί πολίτες πήραν μέρος σε μια άλλη συγκέντρωση, έξω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.

Στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, μεταξύ αυτών υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπως εκείνος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό ή η πρώην υπουργός Κριστιάν Τομπιρά.

Στη Βαρσοβία, ένας διαδηλωτής έβαλε φωτιά και έκαψε μια σημαία της Ρωσίας, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία.

Νωρίτερα, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στη Βηρυτό και το Τόκιο. Στο Δουβλίνο, τη Χάγη και το Άμστερνταμ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης σήμερα μπροστά από τις ρωσικές αντιπροσωπείες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline