Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  03:57:34

Πρωτοφανές το φαινόμενο: οι τρεις σημαιοφόροι της ουδετερότητας Ελβετία- Σουηδία- Φινλανδία, τώρα στο δυναμικό μέτωπο κατά της Ρωσίας και υπέρ υπεράσπισης της Ουκρανίας. Οι απειλές έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Κύριο

Πρώτη η «παραδοσιακά ουδέτερη» Ελβετία υιοθέτησε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η Φινλανδία δηλώνει ότι δεν είναι πλέον ουδέτερο Κράτος απέναντι στην Ρωσία. Η ένταξη της Σουηδίας στο κοινό μέτωπο πολεμικής όλης της Δύσης.

1.Στην υιοθέτηση όλων των οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας προχώρησε η κυβέρνηση της Ελβετίας, σε μια κίνηση που αποτελεί τεράστια υπέρβαση στην ιστορία της χώρας που παραδοσιακά κρατά ουδέτερη στάση.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters, «λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση στις 28 Φεβρουαρίου να εγκρίνει τα πακέτα κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στις 23 και 25 Φεβρουαρίου».

Η Ελβετία υιοθέτησε επίσης οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με άμεση ισχύ, ανέφερε.
"Η Ελβετία επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με την Ουκρανία και τον λαό της, θα διανείμει προμήθειες για τους ανθρώπους που έχουν διαφύγει στην Πολωνία", ανέφερε η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την πρότασή της για διαμεσολάβηση στη σύγκρουση.

2.Εισβολή στην Ουκρανία: Επανήλθε ο Στουμπ κατά της Ζαχάροβα - «Η Φινλανδία δεν είναι ουδέτερο κράτος!»

2.Το αιχμηρό-απειλητικό σχόλιο της Μαρία Ζαχάροβα την Παρασκευή περί «ουδετερότητας» της Φινλανδίας δεν έμεινε αναπάντητο από τον πρώην Φιλανδό πρωθυπουργό
Επανήλθε ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άλεξ Στουμπ, με αφορμή τις «απειλητικές» δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή η Μαρία Ζαχάροβα σε περίπτωση ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Στουμπ σχολίασε το σχόλιο που έκανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας περί «ουδετερότητας» της Φινλανδίας.

«Θα συνεχίσω να δίνω συνεντεύξεις στα διεθνή ΜΜΕ για όσο χρόνο χρειάζεται για να καταλάβουν όλοι ότι η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ! Ζητώ συγγνώμη για τη χρήση κεφαλαίων, αλλά αναγκαστήκαμε να είμαστε ουδέτεροι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μετά από αυτόν ήμασταν κάθε άλλο παρά ουδέτεροι. Είμαστε μέλη της Ε.Ε., χρησιμοποιούμε το ευρώ ως νόμισμά μας. Έχουμε μια στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με έναν στρατό που είναι πιο συμβατός με το ΝΑΤΟ από τα περισσότερα κράτη μέλη του. Έχουμε συμμετοχή σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και στη διαχείριση κρίσεων. Αγοράσαμε F-18 και F-35. κλπ, κλπ. ΟΧΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ» είπε ο Σταμπ.

3.Σουηδία: Στέλνει όπλα στην Ουκρανία, παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις

Η Στοκχόλμη ανεβάζει τους τόνους στις σχέσεις με την Μόσχα

Η Σουηδία πρόκειται να στείλει πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή, με την απόφαση να λαμβάνεται λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση της Μαρίας Ζαχάροβα για τυχόν ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, η Σουηδία θα στείλει συνολικά 5.000 αντιαρματικά, αλεξίσφαιρα και κράνη. Μάλιστα, πρόκειται για μια κίνηση που ανεβάζει τους τόνους, καθώς η Στοκχόλμη και η Μόσχα έχουν τεταμένες σχέσεις, ενώ η πρώτη δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι «η Σουηδία προτείνει τώρα άμεση υποστήριξη προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα».
Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση αυτή της Σουηδίας δεν έχει προηγούμενο από το 1939, όταν η χώρα είχε βοηθήσει τη Φινλανδία που δεχόταν επίθεση από την ΕΣΣΔ, υπογράμμισε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται, ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο, ενώ οι ΗΠΑ θα παρέσχουν και οικονομική βοήθεια.
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται και ειδική Λεγεώνα, που θα απαρτίζεται από ξένους εθελοντές, με στόχο την ανάσχεση της ρωσικής προέλασης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα