Σάββατο 18 Μαϊου 2024  02:35:06

Σκιάζονται συνεχώς οι καλές προοπτικές του Τουρισμού μας εφέτος. Νέα μεγάλη δυσκολία το Ουκρανικό. Μετά την «Ομικρον», την ακρίβεια, τα καύσιμα, τις μεταφορές. Κύριο

Μηδαμινός υπολογίζεται πλέον ο τουρισμός από την Ουκρανία, ενώ ο όποιος -περιορισμένος πλέον- τουρισμός από τη Ρωσία θα κατευθυνθεί προς την Τουρκία λόγω μεγάλης διαφοράς πτώσης της τουρκικής λίρας και αισθητής πτώσης στο ρούβλι απέναντι στο ισχυρό ευρώ.

1.Ως νέο, ισχυρό ανάχωμα στην επιστροφή στην κανονικότητα του τουριστικού κλάδου και των αερομεταφορών λειτουργεί η δραματική άνοδος, μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που ενισχύει τις ήδη υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και στα εθνικά τους νομίσματα.

Ο τουριστικός κλάδος προβληματίζεται περισσότερο από τις ανατιμήσεις και λιγότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο προβληματισμός λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους είναι ιδιαίτερα έντονος στους «παίκτες» του τουρισμού, εάν ληφθεί υπόψη ότι ήταν ήδη υπαρκτός από τα τέλη της περασμένης τουριστικής περιόδου, οπότε ο πληθωρισμός, που συρρικνώνει και το διαθέσιμο τουριστικό εισόδημα, ήταν πολύ μικρότερος συγκριτικά με σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε τα 100 δολ./βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, τη στιγμή που το διάστημα 2016-2017 δεν ξεπερνούσε τα 40-45 δολάρια.

Επίσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η τιμή του αεροπορικού καυσίμου αυξήθηκε κατά 4% από τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο και εκτοξεύθηκε κατά 57% συγκριτικά με πέρυσι. Αν και οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως πραγματοποιούν hedging (αντιστάθμιση κινδύνου), έχοντας εξασφαλίσει προτού εκδηλωθεί το κύμα ανατιμήσεων το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους σε πετρέλαιο, οι κλυδωνισμοί είναι αναπόφευκτοι.

Εκτός, δηλαδή, από το σκέλος που σχετίζεται με την εν πολλοίς άγνωστη πορεία των αφίξεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την εκμηδένιση των αφίξεων από την Ουκρανία, οι «παίκτες» του τουρισμού καλούνται να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στα νέα δεδομένα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι επιχειρήσεις του τουρισμού δεν έχουν καταφέρει να επουλώσουν ακόμη τις πληγές που έχει προκαλέσει η πανδημία. Και γι' αυτό προσέβλεπαν για την άντληση πολύτιμης ρευστότητας στις προσδοκώμενες ιδιαίτερα καλές επιδόσεις του τουρισμού κατά το φετινό καλοκαίρι. Αν και όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, «είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό» από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λίγοι αμφισβητούν ότι το στοίχημα για επιστροφή στην κανονικότητα έχει γίνει πιο δύσκολο τις τελευταίες ημέρες. Ήδη η Κρήτη, που αποτελεί παραδοσιακό προορισμό Ουκρανών και Ρώσων τουριστών, έχει δεχθεί πλήγμα, με τον στόχο της Tez Tour για 100.000 αφίξεις από την Ουκρανία και μέχρι και 250.000 αφίξεις από τη Ρωσία να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί.

Το 2013 οι τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκατομμύριο, αριθμός που διαμορφώθηκε σε 1,2 εκατ. το 2014 (οπότε είχαν επιβληθεί οι δυτικές κυρώσεις) και περιορίστηκε σε 583.000 το 2019. Για φέτος ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) έχει θέσει τον πήχη στο μισό εκατομμύριο αφίξεις Ρώσων τουριστών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline