Παρασκευή 17 Μαϊου 2024  23:40:26

Τέλος στο τέλος Μαρτίου... Πλεύρης: Οι 3672 επίμονοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και τις θέσεις τους καταλαμβάνουν οι προσωρινοί. Κύριο

Παράλληλα, υπάρχουν 3.587 υγειονομικοί στο ΕΣΥ, οι οποίοι εργάζονταν με διάφορα «πιστοποιητικό νόσησης». Η πλειονότητα αυτών εκτιμάται ότι είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι νόσησαν και με το πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης διάρκειας επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.Θα εξετασθούν -αξιολογηθούν καποιες περιπτώσεις τους.

Αμετανόητοι επί έξη μήνες και τέλος πλέον η ανοχή. Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ρύθμιση για την απόλυση των υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν
Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς αποκάλυψε ο κ. Θάνος Πλεύρης στη Βουλή υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ τουλάχιστον όσο διαρκεί η πανδημία.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα δύο σενάρια προβλέπουν παράταση της αναστολής εργασίας του ανεβολίαστου προσωπικού του ΕΣΥ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία ή αντίθετα απόλυση και επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων για την μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού.

Ο ίδιος ωστόσο πήρε θέση αναφέροντας ότι «όποιος αρνείται την επιστήμη του δεν έχει θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ειδικότερα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη ο οποίος ζήτησε την άμεση επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών είπε «Όχι. Δεν θα συμβεί τίποτα από όσα λέτε. Δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί . Ούτε θα πάρουν αναδρομικά χρήματα ούτε θα αναγνωριστεί η περίοδος αναστολής ως συντάξιμος χρόνος. Οι ίδιοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Οι ίδιοι επιλέγουν να μην επιστρέψουν στην υπηρεσία τους και να προσφέρουν φροντίδα στους ασθενείς και οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές του».

Στην συνέχεια υπογράμμισε «Για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία – σας λέω την πιο απλή λύση – δεν τίθεται θέμα επιστροφής τους. Δεν θα επιστρέψουν ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Η θέση του Υπουργού Υγείας είναι ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν δεν πρέπει να επιστρέψουν. Επεξεργαζόμαστε δύο διατάξεις για το τι θα ισχύει μετά τις 31.3.2022 που λήγει η περίοδος αναστολής. Ή θα παραταθεί η αναστολή εργασίας για όσο διαρκεί η πανδημία ή θα φέρουμε διάταξη που θα βάζει ως τυπικό προσόν τον εμβολιασμό για να παρέχεις υπηρεσίες υγείας. Όποιος δεν εμβολιάζεται δεν θα παραμένει στο ΕΣΥ. Οι θέσεις που θα αδειάσουν θα προκηρυχθούν για το επικουρικό προσωπικό που με αλτρουισμό παρέχει φροντίδα. Κάποιος που αρνείται την επιστήμη του, που αρνείται τα εμβόλια δεν έχει θέση στο ΕΣΥ».

2.Tο αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα

2.3.2022Tελειώνει η διαθεσιμότητά τους αλλά παραμένουν αμετανόητοι 3.672 γιατροί και νοσοκομειακοί του ΕΣΥ. Αρνούνται κάθε εμβολιασμό. Μονόδρομος η απόλυση τους εντός του Μαρτίου. Η δεύτερη εισήγηση. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 00:39

Παράλληλα, 3.587 υγειονομικοί εργάζονταν με πιστοποιητικό νόσησης. Η πλειονότητα αυτών εκτιμάται ότι είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι νόσησαν και με το πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης διάρκειας επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.

-Αντίστροφα µετράει ο χρόνος για τις αποφάσεις σχετικά με το εργασιακό μέλλον των ανεμβολίαστων υγειονομικών που εδώ και έξι μήνες έχουν τεθεί εκτός ΕΣΥ. Η αναστολή εργασίας λήγει στις 31 Μαρτίου 2022, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι το προσωπικό αυτό δεν πρόκειται να επιστρέψει την 1η Απριλίου στα νοσοκομεία.

Αμετανόητοι, δεν άλλαξαν στάση επί έξη μήνες. Αντίστροφα µετράει ο χρόνος για τις αποφάσεις σχετικά με το εργασιακό μέλλον των ανεμβολίαστων υγειονομικών που εδώ και έξι μήνες έχουν τεθεί εκτός ΕΣΥ. Η αναστολή εργασίας λήγει στις 31 Μαρτίου 2022, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι το προσωπικό αυτό δεν πρόκειται να επιστρέψει την 1η Απριλίου στα νοσοκομεία. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: είτε θα δοθεί παράταση στην αναστολή εργασίας έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είτε το προσωπικό αυτό θα απομακρυνθεί οριστικά από το ΕΣΥ. Το δεύτερο σενάριο είναι και αυτό που προκρίνει το υπουργείο Υγείας, με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη να έχει ξεκαθαρίσει ότι η δική του εισήγηση είναι να θεωρείται ως απαραίτητη συνθήκη, προκειμένου να μπορεί να υπηρετεί κάποιος στο ΕΣΥ, ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού τους από την COVID-19 ήταν την περασμένη Τετάρτη 3.672 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, εκ των οποίων 442 είναι γιατροί, 1.928 νοσηλευτικό προσωπικό, 542 διοικητικό προσωπικό και 780 λοιπό παραϊατρικό προσωπικό. Πρόκειται για προσωπικό που εδώ και έξι μήνες έχει μείνει χωρίς αποδοχές από την εργασία του. Παράλληλα, 3.587 υγειονομικοί εργάζονταν με πιστοποιητικό νόσησης. Η πλειονότητα αυτών εκτιμάται ότι είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι νόσησαν και με το πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης διάρκειας επέστρεψαν στα καθήκοντά τους. Άγνωστο παραμένει εάν το προσωπικό αυτό με τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης θα εμβολιαστεί ή θα τεθεί ξανά εκτός ΕΣΥ.

Η απουσία τόσο πολλών υγειονομικών από ένα ΕΣΥ όπου κατά γενική ομολογία το προσωπικό δεν επαρκεί, προς το παρόν έχει καλυφθεί από τον μεγάλο αριθμού επικουρικού προσωπικού που απασχολείται. Ειδικότερα, εν μέσω πανδημίας έχουν προσληφθεί περισσότερα από 15.700 άτομα επικουρικό προσωπικό εκ των οποίων 1.940 είναι γιατροί και 8.700 νοσηλευτές. Με πρόσφατη τροπολογία, οι συμβάσεις αυτών μπορεί να παραταθούν έως τα τέλη του έτους.
Η αναστολή εργασίας λήγει στις 31 Μαρτίου. Είτε θα δοθεί παράταση έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είτε το προσωπικό αυτό θα απομακρυνθεί οριστικά.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, «γίνονται στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των υγειονομικών που προσλήφθηκαν με τρίμηνες συμβάσεις, για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται στις μονάδες και τα τμήματα λόγω της απουσίας των ανεμβολίαστων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε τελικό στάδιο επεξεργασίας είναι η προκήρυξη για τον διορισμό 4.000 μόνιμων νοσηλευτών στο ΕΣΥ, ενώ θα ακολουθήσει διαγωνισμός και για λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων προσλήψεων θα προκύψει από επικουρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί στα νοσοκομεία. Το σοβαρότερο πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει με το νοσηλευτικό προσωπικό και με κάποιες ειδικότητες γιατρών όπως αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι. Τόσο οι νοσηλευτές όσο και οι γιατροί αυτών των ειδικοτήτων της χώρας μας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Θεωρείται βέβαιο ότι όσο θα πλησιάζει η 31η Μαρτίου, τόσο θα εντείνονται οι διαμαρτυρίες εκπροσώπων εργαζομένων που επικαλούνται την ύφεση του επιδημικού κύματος ως λόγο επιστροφής των ανεμβολίαστων στο ΕΣΥ. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει την αντίθεσή της σε μαζικές απολύσεις. Πρόσφατα ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε μία τέτοια κίνηση ακραίο αυταρχισμό και κοινωνική αγριότητα, ο δε πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έσπευσε να δηλώσει ότι μία επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προσλάβει τους ανεμβολίαστους εφόσον τελικά απομακρυνθούν από το ΕΣΥ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline