Σάββατο 18 Μαϊου 2024  05:48:28

Παγκόσμια η πρόβλεψη: Νέοι καλπασμοί τιμών για βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τρόφιμα. Και μάλιστα επί πολλούς μήνες... Βέβαιη η αύξηση στα 2,5 ευρώ για την βενζίνη. Κύριο

Γενικά ακρίβεια και ανατιμήσεις. Ήδη από καιρό σε σιτάρι και καλαμπόκι υπάρχουν σοβαρές ανατιμήσεις, κάτι που προμηνύει νέες αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως ζυμαρικά, ψωμί, ζωοτροφές, αυγά, κρέας κ.α.

1.Οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα πραγματοποιούν μία κούρσα άνευ προηγουμένου, κάτι που προμηνύει ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων που ίσως είναι ακόμη σφοδρότερος από αυτόν που έχει προηγηθεί. Ήδη μάλιστα σε σιτάρι και καλαμπόκι υπάρχουν σοβαρές ανατιμήσεις, κάτι που προμηνύει αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως ζυμαρικά, ψωμί, ζωοτροφές κ.λπ.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου έχει διπλασιαστεί σε μόλις επτά ημέρες, ενώ χθες «φλερτάρισε» ακόμη και με τα 200 ευρώ και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει οροφή.

Και ως φυσικό επακόλουθο είναι η αύξηση του πληθωρισμού, που σε πρώτη φάση και ειδικά για τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του .... 7%. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός πάνω από 7% έχει να διαμορφωθεί από τον Δεκέμβριο του 1996.
Οι τιμές στις διεθνείς αγορές, στο 7ημερο από την ημέρα εισβολής της Ρωσίας, έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη άνοδο.

2.Την εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες η τιμή της βενζίνης σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, εξέφρασε, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα .

Την εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες η τιμή της βενζίνης σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, εξέφρασε, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή. Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση, σημείωσε, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η τιμή είναι ήδη μια ανάσα από τα 2 ευρώ.
«Θα ξεπεράσουμε το 2ευρο»

«Θα ξεπεράσουμε και το 2ευρο από τις τιμές που θα πάρουμε σήμερα για αύριο. Πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεφύγει πάνω από τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικότερα η μέση τιμή πανελλαδικά. Αυτή την στιγμή είναι ήδη στα 2,2 στις Κυκλάδες. Το τελευταίο τριήμερο ανέβηκε κατά 0,10 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη, 0,15 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, που βρίσκεται στο 1,5 ευρώ πλέον και που και εκεί υπάρχει πρόβλημα καθώς βλέπουμε ότι είναι μειωμένη η αγοραστική δύναμη του έλληνα καταναλωτή από τις μικρές ποσότητες που παραγγέλνει, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,18 ευρώ που αποτελεί και κόστος ενέργειας είτε για παραγόμενα προϊόντα ή για υπηρεσίες» επισήμανε ο κ. Ασμάτογλου, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος έχει αρχίσει να βιώνει ύφεση στην κατανάλωση.

Πρόσθεσε ακόμα πως οι πρατηριούχοι έχουν απορροφήσει πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων από το κέρδος τους.
«Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο διάστημα και ανάλογα ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα που έχει τριπλασιαστεί και για εμάς σαν λειτουργικό κόστος, όπως και το φυσικό αέριο που έχει απογειωθεί» τόνισε ο κ. Ασμάτογλου.

3.Σταϊκούρας στο OPEN: Στα ύψη όλο το χρόνο το φυσικό αέριο - 6 μέτρα για ακρίβεια

Παγίωση της τιμής του φυσικού αερίου σε «εμπόλεμες» τιμές - ρεκόρ μέχρι και τα τέλη του 2022, σημαντική αύξηση πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα του μέσου ετήσιου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα να φτάσει στο 5% και επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι τα σενάρια με τα οποία πλέον δουλεύει το οικονομικό επιτελείο μετά την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία.

Αυτά αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, αναφερόμενος επίσης στο μείζον θέμα της ακρίβειας και τις πρόνοιες που θα λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Οι τιμές φαίνονταν ότι θα πέσουν και θα παραμείνουν χαμηλότερα στο δεύτερο 6μηνο του έτους. Σήμερα το βασικό σενάριο είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μείνει στα επίπεδα αυτών των ημερών για όλη τη χρονιά», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Στην φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται 6 μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων του πολέμου, τα οποία κινούνται στο πεδίο της μείωσης της φορολογίας, στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω της «επιταγής ακρίβειας» αλλά και στη «γενναία αλλά ρεαλιστική αύξηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, του κατώτατου μισθού.
Δυσοίωνες προβλέψεις

«Κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία και προφανώς θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποσό και τα κριτήρια για την «επιταγή ακρίβειας», σημειώνοντας ότι αυτό θα αποφασιστεί μέσα στο Μάρτιο και αφού φανεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο μέτωπο των εσόδων αλλά και ο ακριβής δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει, δεδομένης και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη εξαγγελθεί.
«Σε πόλεμο είμαστε. Δεν έχουμε όλα τα δεδομένα και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», είπε ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας τα «κανάλια» μέσω των οποίων ο πόλεμος θα επηρεάσει την Ευρώπη και την χώρα μας:

Εμπόριο: «Κάποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο και άλλες λιγότερο». Το βασικό πρόβλημα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας είναι τα σιτηρά, το κόστος των οποίων αυξάνεται σημαντικά, καθώς Ουκρανία και Ρουμανία παράγουν το 1/3 της παγκόσμιας ζήτησης

Αβεβαιότητα, που αυξάνει το κόστος δανεισμού, πολύ περισσότερο της Ελλάδας επειδή δεν είναι σε επενδυτικά βαθμίδα
Πληθωρισμός και επιβράδυνση της ανάπτυξης με βασική πηγή αύξησης του πληθωρισμού το κόστος της ενέργειας. «Κάθε 10% αύξηση της τιμής της ενέργειας αυξάνει 0,2% τον πληθωρισμό», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας πως «τις τελευταίες 10 ημέρες το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί 100%».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για επιπλέον επιβάρυνση «με τα σημερινά δεδομένα» του πληθωρισμού κατά 1 με 1,5 ποσοστιαία μονάδα, με αποτέλεσμα ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να αυξηθεί όχι 3,5% όπως είχε εκτιμηθεί στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις αλλά πάνω από 5%, πυροδοτώντας δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline