Σάββατο 4 Μαϊου 2024  01:51:27

Πάλι εκτός λίστας ΗΠΑ- FΒΙ οι Ιβάν Σαββίδης και Ντ. Ριμπολόβλεφ του Σκορπιού. Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ επιπλέον 160 πρόσωπα για κυρώσεις- δημεύσεις. Ανάμεσά τους 14 Ρώσοι ολιγάρχες. Κύριο

Μακριά από την κακή τύχη-μεταχείρηση του Αμπράμοβιτς ο Ντ. Ριμπολόβλεβ έκανε στον Ερυθρό Σταυρό υπέρ των θυμάτων του πολέμου, με εμφανή διάθεση αποστασιοποίησης έντονης από τις πολεμικές επιλογές Πούτιν.

1.Ο ελληνορώσος επιχειρηματίας φέρεται να κρατάει αποστάσεις από την πολιτική του Κρεμλίνου, να μη κινδυνεύει να απωλέσει επιχειρήσεις του στην Ελλάδα όπως το τηλεοπτικό κανάλι OPEN (με ισόρροπη παρουσίαση των δύο πλευρών στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας), η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Φέρεται να διεκδικεί, μάλλον χωρίς ελπίδες, το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, μετά τη συμμετοχή του με υψηλό μερίδιο στον ΟΛΘ.

2Ανήκει στην ρωσική ελίτ από πολλών ετών, θεωρείται αρκετά αυτόνομος, και οι σχέσεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία, του Ριμπολόβλεφ με τον πρόεδρο της χώρας του Βλάντιμιρ Πούτιν δεν θεωρούνται οι καλύτερες. Το αντίθετο, Παρότι λοιπόν ο 55χρονος δισεκατομμυριούχος δεν έχει τους λόγους για να αισθάνεται την ...ανασφάλεια άλλων βαθύπλουτων συμπατριωτών του, όπως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Αλισερ Ουσμάνοφ, ο Ιγκόρ Σέτσιν κ.α.

Και στη νέα λίστα η οποία καταρτίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο , το FBI με τα άτομα που διατηρούν δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, παράλληλα η αντιμετώπιση του από την πλευρά της Ε.Ε. δείχνει διαφορετική, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Εν ολίγοις, ο Ριμπολόβλεφ, σύμφωνα με αναφορές από τον γαλλικό τύπο και δη την «Le Parisien», φέρεται να μην συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 400 Ρώσους και Λευκορώσους που προσδιορίζονται από την Ευρώπη ως υποστηρικτές του Πούτιν.

Γεγονός είναι ότι για το «πάγωμα» ή τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως γιοτ ή επαύλεις, και τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων ολιγαρχών δεν αποφασίζει αυτόνομα η κάθε χώρα της Ε.Ε.

Όσο οι κυρώσεις εναντίον τους γενικεύονται από την Δύση, σε ΗΠΑ και Ε.Ε., ως αντίποινα προς τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, η σχετική διαδικασία προχωρά στην Ευρώπη με βάση τον κατάλογο της Κομισιόν και η Ελλάδα δεν εξαιρείται. Λογικά οι αρμόδιες αρχές αναμένουν σχετικές οδηγίες για να πράξουν αναλόγως, πάντα σε συνάρτηση με το ποιοι –και αν- περιέχονται στην «black list».
Αρκετοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι του εξωτερικού «παλεύουν» για να τις αποφύγουν, αλλά αν το ρεπορτάζ της «Le Parisien» επιβεβαιωθεί, ο Ριμπολόβλεφ πράγματι δεν θα αναγκαστεί να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μονακό, όπως ο Αμπράμοβιτς την Τσέλσι και δεν θα του επιβληθούν κυρώσεις. Η γαλλική εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά πως Ριμπολόβλεφ ισχυριζόταν πάντα ότι δεν είναι κοντά στον Πούτιν και έκανε την περιουσία του πριν αυτός έρθει στην εξουσία, το 1999.

Βασικό αντικείμενο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πηγή πλούτου του γεννημένου το 1966 Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, με σπουδές στην – ιατρική ειδικευμένος στην καρδιολογία και γονείς γιατρούς, υπήρξε η μεγαλύτερη Ρωσική εταιρεία παραγωγής καλιούχου λιπάσματος Uralkali την οποία αργότερα πούλησε και στράφηκε σε επενδύσεις όπως αυτές στον τραπεζικό κλάδο, το ποδόσφαιρο, το real estate και τον τουρισμό κ.α., με την περιουσία του να αποτιμάται στα 6,7 δισ. δολ. (Forbes νο 391).

-Δωρεές του Ριμπολόβλεβ στον Ερυθρό Σταυρό υπέρ των θυμάτων του πολέμου

Ο Ρώσος μεγιστάνας που είναι ιδιοκτήτης της Μονακό και της Μπριζ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δωρεές για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
Με δήλωση του στην ιστοσελίδα της Μονακό, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε δωρεές στον Ερυθρό Σταυρό για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των θυμάτων του πολέμου.

Ο Ριμπολόβλεβ που είναι και ιδιοκτήτης του Σκορπιού ανέφερε:

«Είναι απόλυτα αναγκαίο να υποστηρίξουμε αυτούς που υποφέρουν περισσότερο. Γι' αυτό τον λόγο, η Μονακό, η Σερκλ Μπριζ και εγώ ο ίδιος, όπως και άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν στην οικογένεια Ριμπολόβλεβ, αποφάσισαν να κάνουν δωρεές».

3.Στους «14» συγκαταλέγεται και ο Νικίτα Μαζέπιν, έως πρόσφατα οδηγός Φόρμουλα 1 - Η διευρυμένη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει 862 άτομα και 53 οργανισμούς - Η τελευταία προσθήκη αφορά, επίσης, σε 146 μέλη του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση των κρατών-μελών να εγκρίνουν περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις σε άτομα και οργανισμούς οι οποίοι εμπλέκονται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στον ήδη υπάρχοντα κατάλογο -τη «μαύρη λίστα» κοινώς- της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει περίπου 700 περιπτώσεις, προστίθενται πλέον άλλα 160 πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, συγκαταλέγονται 14 μέλη της ζάπλουτης ρωσικής ελίτ, δηλαδή των λεγόμενων «ολιγαρχών».

Η διευρυμένη πλέον «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει 862 άτομα και 53 οργανισμούς. Η τελευταία προσθήκη αφορά σε 146 μέλη του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, τα οποία επικύρωσαν και νομιμοποίησαν την ψευδο-συνθήκη «Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας, ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», όπως και την αντίστοιχη του Λουχάνσκ.

Σε ό,τι αφορά στους 14 ολιγάρχες, η ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρει ότι πρόκειται για επιχειρηματίες περιωπής, οι οποίοι είναι αναμεμιγμένοι στους κύριους τομείς της οικονομίας και διασφαλίζουν σημαντικές πηγές εσόδων προς τη Ρωσία. Οι 14 αυτοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των επικοινωνιών και της ψηφιακής τεχνολογίας. Εκτός των ίδιων, στη «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της οικογενείας τους.

Και οδηγός της F1 στη μαύρη λίστα

Ανάμεσα στα 14 άτομα στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις της ΕΕ συγκαταλέγεται ο Νικίτα Μαζέπιν, έως πρόσφατα οδηγός Φόρμουλα 1 με την ομάδα της Haas. Όπως αναφέρει στην αιτιολόγηση της απόφασής του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «ο Nikita Mazepin είναι γιος του Dmitry Arkadievich Mazepin, γενικού διευθυντή της JSC UCC Uralchem. Καθώς η Uralchem χρηματοδοτεί την ομάδα Haas της F1, ο Dmitry Mazepin είναι ο σημαντικότερος χορηγός των δραστηριοτήτων του γιου του στην ομάδα Haas της F1.

Ως εκ τούτου, συνιστά φυσικό πρόσωπο συνδεόμενο με εξέχοντα επιχειρηματία (τον πατέρα του) που δραστηριοποιείται σε οικονομικούς τομείς οι οποίοι παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Εξυπακούεται ότι στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ συμπεριλαμβάνεται επίσης το όνομα του πατέρα του Νικίτα, του ολιγάρχη Ντμίτρι Μαζέπιν. Η εταιρεία του, η Uralkali ήταν έως πρότινος ο βασικός χορηγός της ομάδας Haas F1, μία από τις ουραγούς στο σπορ. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της Haas να τερματίσει άμεσα το συμβόλαιό της με την Uralkali, η πλευρά Μαζέπιν απειλεί με νομικές κυρώσεις, διεκδικώντας αποζημίωση για τη μονομερή, πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Όσο για τις οδηγικές ικανότητες και το αγωνιστικό ήθος του 23χρονου Νικίτα Μαζέπιν, κατά τη διάρκεια της πρώτης του χρονιάς στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ του πλανήτη, αμφισβητήθηκαν έντονα.

Με τη νέα απόφασή της της ΕΕ επιβάλλει περιορισμούς στη Λευκορωσία σε ό,τι αφορά στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT, με κυρώσεις παρόμοιες με εκείνες που ισχύουν ήδη για τη Ρωσία. Διευκρινίζεται επίσης ότι, εκτός από την έξωση Λευκορωσίας και Ρωσίας από το SWIFT, ελέγχονται επισταμένως και οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Λευκορωσίας τίθεται πλέον εκτός του διεθνούς πεδίου συναλλαγών, αποκλείοντας τη διαχείριση διαθεσίμων, τις επενδύσεις στη χώρα κ.λπ. Επιπλέον, απαγορεύονται οι καταθέσεις Λευκορώσων σε χρηματοπιστωτικούς φορείς της ΕΕ άνω των 100.000 ευρώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline