Σάββατο 18 Μαϊου 2024  09:41:32

Ψευδολόγος, σπουδαιοφανής και αμετανόητος ο Τ. Ερντογάν. Τον διαψεύσει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας ως μεσολαβητή. Κύριο

Το ίδιο τροπάριο για την Ελλάδα: «Aπευθείας συνομιλίες με Μητσοτάκη, όχι με μεσάζοντες...», δηλαδή όλους τους διεθνείς θεσμούς. (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Δικαστήριο Χάγης).

1.Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το θέμα των S-400, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μονομερής, ψευδόμενος ότι υπάρχει συναίνεση σε όσα είπε αντίστοιχα, με Μητσοτάκη και Ουκρανία, σπουδαιοφανής και σταθερός εχθρός των διεθνών θεσμών. Δήθεν στο όνομα της καλής γειτονίας και φιλίας ,που τόσο έχει δείξει ότι δεν πιστεύει και διαρκώς υπονομεύει,

«Την προσεχή περίοδο λέμε ότι πρέπει να κάνουμε απευθείας συνομιλίες, όχι με μεσάζοντες. Ας κάνουμε τις συνομιλίες μας μέσω των ειδικών εκπροσώπων μας, ας συνεχίσουμε έτσι» είπε ο τούρκος πρόεδρος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο στην επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, μετά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ. Στην ίδια πάντα ύπουλη γραμμή.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σημείωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνήλθαν σε μια εποχή που συντελούνταν σοβαρές αλλαγές στην αντίληψη της παγκόσμιας ασφάλειας, και σημείωσε ότι στη σύνοδο κορυφής δόθηκε η ευκαιρία να αξιολογηθούν διεξοδικά οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι επιπτώσεις του.

«Αυτή τη στιγμή, είναι προφανές ότι η εξαιρετική θέση της Τουρκίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και ο κρίσιμος ρόλος της στην περιοχή έχουν γίνει καλύτερα κατανοητοί. Διαπίστωσα ότι τόσο οι σύμμαχοι μας όσο και ο κόσμος το έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο.[...] Όπως πάντα, η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του ΝΑΤΟ μέσω αυτών των συνόδων κορυφής» τόνισε.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ανέδειξε δύο ζητήματα: «Το πρώτο είναι ότι το ΝΑΤΟ, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η βασική δομή της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Δεύτερον, ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για την εξασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας».

Και συνέχισε: «Η Τουρκία, η οποία έχει κάνει τις πιο ολοκληρωμένες συνεισφορές στο ΝΑΤΟ, ήταν μια χώρα που, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, το έχει αποδείξει αυτό σε όλες τις πτυχές, στη γη, στη θάλασσα, στον αέρα και στις πολιτικές της δραστηριότητες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί με πνεύμα αλληλεγγύης στη συμμαχία, όσο μπορούμε. Μάλιστα, η Τουρκία δίνει το παράδειγμα από αυτή την άποψη».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως η Τουρκία έκανε μεγάλες προσπάθειες για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014, η Τουρκία είχε αντιταχθεί ανοιχτά και κατηγορηματικά σε αυτήν την εισβολή και τόνισε ότι εξέφραζε πάντα την αντίθεση του σε κάθε συνάντηση με τον Πούτιν.
Ο Ερντογάν είπε θα έχει επικοινωνία με τον Ζελένσκι σήμερα και ίσως με τον Πούτιν, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, ή στις αρχές της εβδομάδας.

2.Ερντογάν: Ο Πούτιν να κάνει αξιοπρεπή έξοδο από την Ουκρανία – Υπάρχει κατανόηση σε 4 από τα 6 σημεία. Τον διέψευσε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.

Εκμεταλλευόμενος τον ρόλο διαμεσολαβητή, που φαίνεται ότι έχει αναλάβει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε τέσσερα από τα έξι σημεία που έχει θέσει η Μόσχα για να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Αυτά είναι τα εξής:
• Η υποχώρηση της Ουκρανίας στο θέμα της ένταξής στο ΝΑΤΟ
• Η αποδοχή Ζελένσκι να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα στην Ουκρανία και η ρωσική
• Το θέμα του αφοπλισμού της Ουκρανίας, όπου το Κίεβο φαίνεται έτοιμο να κάνει «κάποιες παραχωρήσεις»
• Η συλλογική ασφάλεια.

Ωστόσο διαπίστωση ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας και της ρωσικής παρουσίας στο Ντονμπάς.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σχετικά:

«Φαίνεται να υπάρχει κάποια σύγκλιση σε τέσσερα ζητήματα. Ενα από αυτά σχετίζεται με το ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία αρχικά επέμενε να ενταχθεί, αλλά μετά ο Ζελένσκι είπε ότι μπορεί να αποσύρει την υποψηφιότητα για την ένταξη. Ενα άλλο θέμα είναι να γίνει επίσημη γλώσσα του κράτους η ρωσική. Ο Ζελένσκι το έχει αποδεχθεί. Ετσι κι αλλιώς τα ρωσικά τα μιλάνε σχεδόν παντού στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, το άλλο «θέμα είναι ο αφοπλισμός. Φυσικά η Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά και αυτό το θέμα δεν είναι μη συζητήσιμο. Με άλλα λόγια οι Ουκρανοί δέχονται ότι μπορούν να γίνουν ορισμένες παραχωρήσεις και σε αυτό το θέμα».

Ο Πούτιν να κάνει μια αξιοπρεπή έξοδο

Για τις δηλώσεις Ζελένσκι πως θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα σε περίπτωση που βρεθεί συμβιβασμός με την Μόσχα, ο Ερντογάν σχολίασε ότι δείχνουν μια «έξυπνη ηγεσία».

Για την επικείμενη συνομιλία του με τον πρόεδρο Πούτιν, τόνισε, σύμφωνα με το CNN, ότι θα πρέπει να βρει τρόπο να κάνει μια «αξιοπρεπή έξοδο» και πως θα συζητήσουν και θα αξιολογήσουν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Από την άλλη, εμείς (Τουρκία) σίγουρα θεωρούμε τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline