Κυριακή 19 Μαϊου 2024  10:03:12

Διορατικοί οι Έλληνες εφοπλιστές, θα μεταφέρουν το LNG (φυσικό αέριο) από τις ΗΠΑ στη Ευρώπη. Πρωτοπόροι επενδυτές οι Μαρινάκης, Λιβανός, Προκοπίου, Οικονόμου, Αγγελικούση, Μαρτίνοι, Τσάκοι, Κασιδόκωστας- Λάτσης. Κύριο

Κυρίαρχο ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια ο ελληνικός εφοπλισμός, καθώς περίπου ένα στα πέντε πλοία του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς LNG ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Poten, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 ο παγκόσμιος στόλος LNG Carriers (μεταφορικής ικανότητας μεγαλύτερης των 100.000 κ.μ.) αποτελούνταν από 582 πλοία, ενώ άλλα 151 πλοία ήταν υπό ναυπήγηση εκ των οποίων τα 122 συνδέονται ήδη με μακροχρόνια συμβόλαια. Από τα 733 LNG Carriers (εν ενεργεία και υπό παραγγελία) τα 156 ανήκουν σε ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων οι οποίες πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο LNG.

1.Νέες τεράστιες μεταφορικές προοπτικές και επιβεβαίωση της διορατικότητας των Ελλήνων εφοπλιστών. Η συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ για την προμήθεια επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και η απόφαση της ΕΕ να διαφοροποιήσει γενικότερα της πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για πλοία μεταφοράς LNG.

Σύμφωνα με έκθεση της ING Bank, η αύξηση από τις ΗΠΑ κατά 15 δισ. κ.μ. των ποσοτήτων LNG είναι εφικτή, όμως οι ποσότητες υπολείπονται πολύ από το να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Η Ευρώπη εισάγει – μέσω αγωγών – από τη Ρωσία το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται, μια ποσότητα που ισοδυναμεί με 155 δισ. κυβικά μέτρα το 2021. Συνολικά, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ ανήλθε σε 399 δισ. κυβικά μέτρα το 2021, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2.Η συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αμερικάνικου LNG έως το τέλος του 2022 οδηγεί μαθηματικά στην αύξηση της ζήτησης LNG Carriers για τη μεταφορά του. Οι Έλληνες ελέγχουν σχεδόν το 21% του παγκόσμιου στόλου LNG Carriers και θα επωφεληθούν αφού φρόντισαν εγκαίρως να εισέλθουν δυναμικά στην αγορά αυτού του τύπου πλοίων εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ελληνόκτητα είναι τα 135 από τα συνολικά 640 πλοία LNG. Αυτή την περίοδο ναυπηγούνται συνολικά 127 πλοία LNG, από τα οποία 57 είναι ελληνικών συμφερόντων.
Η αύξηση της ζήτησης αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marine Information Services, οι κορυφαίοι Έλληνες με πλοία LNG έχει ως εξής:

■ Maran Gas – Μαρία Αγγελικούση 44
■ GasLog – Πήτερ Γ. Λιβανός 35
■ Dynagas – Γιώργος Προκοπίου 17
■ TMS Cardiff – Γιώργος Οικονόμου 16
■ Capital Gas – Βαγγέλης Μαρινάκης 12
■ Thenamaris LNG – Νικόλας Μαρτίνος 5
■ AlphaGas – Αννα Αγγελικούση 5
■ Minerva Gas – Ανδρέας Μαρτίνος 4
■ Tsakos – καπετάν Παναγιώτης και Νίκος Τσάκος 3
■ Latsco Shipping Limited – Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης 2
■ Chandris Hellas 2

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Vessels Value, εταιρείας αποτίμησης της αξίας εμπορικών πλοίων, τον Νοέμβριο του 2021 η αξία του ελληνικών συμφερόντων στόλου με πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου-LNG, συμπεριλαμβανομένων και των υπό ναυπήγηση φτάνει τα 19,5 δισ. δολάρια. Οι Έλληνες πήραν την πρωτοκαθεδρία από τους Ιάπωνες, των οποίων ο στόλος αξίζει 14,3 δισ. δολάρια. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κίνα με αξία στόλου 5,9 δισ. δολ.

3.Τα επόμενα έτη 2020 , 2021 οι συναλλαγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ αυξήθηκαν. Όμως, η εξαγωγή αμερικάνικου υγροποιημένου φυσικού αερίου έφθασε τα 100 δισεκατομμύρια κυβικά το 2021 αντί των 120 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που προγραμματίζονταν από την αμερικανική πλευρά να καλύπτουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου , το 2020.

Στην καθυστέρηση επίτευξης του στόχου συνέβαλε η έκρηξη της πανδημίας, η οποία μείωσε την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και κατ' επέκταση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και επιβράδυνε την ταχύτητα ολοκλήρωσης των προγραμματισμένων έργων κατασκευής σταθμών υγροποίησης, στις ΗΠΑ .
Από τα συνολικά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εξήχθησαν από τις ΗΠΑ το έτος 2021, μόνο 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αμερικανικού φ.α κατέληξαν στην Ευρώπη καθώς οι υπόλοιπες ποσότητες βρήκαν άλλους πιο προσοδοφόρους προορισμούς στην Ασιατική Ήπειρο και τη Λατινική Αμερική.

Ειδικά στην Ελλάδα, οι εισαγωγές Αμερικάνικου φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν στα 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021 με αξιοσημείωτες όμως ανταγωνιστικές τιμές, καλύπτοντας μόλις το 18% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline