Δευτέρα 27 Μαϊου 2024  23:55:04

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά: Εάν ο λαός θελήσει Κυβέρνηση συνεργασίας, ας το επιλέξει... Εκλογές τον Μάιο του 2023, όχι τον Ιούλιο. Κανένας με αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές, (ούτε η ΝΔ.) Κύριο

Μετά 2-3 μήνες οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, με 40 και όχι 50 έδρες μπόνους.

Κόντρα στα σενάρια που ήθελαν από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου να στήνει πρόωρες κάλπες το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2022 και από την άλλη να ετοιμάζεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιο «καθαρά» από ποτέ περιέγραψε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Ταχυδρόμου άνοιξε τα χαρτιά του προετοιμάζοντας την κοινωνία για μία σειρά πρωτοβουλιών.
Αρχικά ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023. Ήταν η πρώτη φορά που ο κ.Μητσοτάκης τοποθετήθηκε με τόσο λεπτομερή τρόπο για αυτό το ζήτημα. Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν ανακοίνωσε ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο του 2023, σε σχεδόν 13 μήνες από σήμερα.
Πάντοτε όμως η εκλογική διαδικασία συνοδεύεται από τη σχετική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, κάτι για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλησε να αφήσει σκιές.

«Έχουμε εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απλή αναλογική οδήγησε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό Θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής...

Έχουμε εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική με μπόνους για το πρώτο κόμμα με ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Άρα ξέρουμε τι θέλουμε να διεκδικήσουμε και αυτό τον στόχο εφόσον δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής θα διεκδικήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας κάθε σχετικό σενάριο.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν έκρυψε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου στο δρόμο προς τις κάλπες.
«Εμείς θα προβάλουμε το έργο μας. .Δε νομίζω να υπήρξε κυβέρνηση που να διαχειριστεί και τόσες πολλές κρίσεις. Η Ελλάδα αλλάζει και ο στόχος η Ελλάδα να γίνει μία χώρα πραγματικά ευρωπαϊκή. Σύγχρονη ευρωπαϊκή. Αυτός παραμένει στόχος τον οποίο πιστεύω πολύ βαθιά μέσα μου και είχα πει ότι δεν ολοκληρώνεται σε μία τετραετία. Όμως, οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν» είπε ξεδιπλώνοντας την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες μέχρι τον επόμενο Μάιο.

Για πρώτη φορά μάλιστα τοποθετήθηκε και για την πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας. «Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί». Μία αναφορά που αναμφίβολα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις, μια και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί συνεργασία, «καίγοντας» το ενδεχόμενο τριπλής κάλπης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline