Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  17:39:23

Από σήμερα κηρύσσει οικονομικό πόλεμο κατά της Δύσης ο Βλ. Πούτιν: Τελεσίγραφο για πώληση φυσικού αερίου μόνο με ρούβλια... Γαλλία – Γερμανία: Koινή αρνητική απάντηση, μαζί με ΗΠΑ και άλλες χώρες. Κύριο

Βλαντίμιρ Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές από αύριο (σήμερα Παρασκευή) αλλιώς τέλος το φυσικό αέριο.

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Το νέο διάταγμα

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Απορρίπτουν
Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

2.Βλαντίμιρ Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές από αύριο αλλιώς τέλος το φυσικό αέριο

Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να κερδίσουν από την παγκόσμια αστάθεια και αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να πληρώνουν για αμερικανικό LNG.

Ορώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο, που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», ξεκαθάρισε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν, με στόχο την υπονόμευση της ρωσικής ανάπτυξης.
Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να κερδίσουν από την παγκόσμια αστάθεια και αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να πληρώνουν για αμερικανικό LNG. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτό θα σημάνει απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι τόσο η ρωσική κυβέρνηση, όσο και η Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω πιέσεις.
Η απόφαση Πούτιν να επιβάλει τις πληρωμές σε ρούβλι για το φυσικό αέριο ενίσχυσε το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έπεσε σε ιστορικά χαμηλά όταν η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις, αφού έστειλε τον στρατό του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

3.Πετρέλαιο: Πρωτοφανής αποδέσμευση αποθεμάτων στις ΗΠΑ - Τι σημαίνει για τις τιμές
Κορυφαίοι αναλυτές της αγοράς του πετρελαίου εκφράζουν αμφιβολίες αν η κολοσσιαία παρέμβαση που εξετάζουν οι ΗΠΑ θα μπορέσει να συμπιέσει τις τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα

Τα δημοσιεύματα ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την αποδέσμευση περίπου 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματά της πετρελαίου, η οποία συνολικά μπορεί να φθάσει τα 180 εκατ. βαρέλια το επόμενο εξάμηνο, οδήγησε σε λίγα λεπτά στην πτώση των τιμών κατά 6 δολάρια το βαρέλι.

Το μεσημέρι, η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε σχεδόν 6% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, κοντά στα 107 δολάρια, επίπεδο που είναι και πάλι βέβαια πολύ υψηλό.

Λίγο αργότερα οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δίνει εντολή για την άντληση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική Ιστορία, σε μια προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο των τιμών στις τιμές πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η αποδέσμευση αυτή του μαύρου χρυσού αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, να χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η (αμερικανική) παραγωγή στο τέλος του έτους».

Το ύψος της παρέμβασης στην αγορά μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο, αν ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στο πλαίσιο μίας συντονισμένης από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας προσπάθειας για αποδέσμευση αποθεμάτων.

Ωστόσο, κορυφαίοι αναλυτές της αγοράς του πετρελαίου εκφράζουν αμφιβολίες αν η κολοσσιαία αυτή παρέμβαση θα μπορέσει να συμπιέσει τις τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον συνεχισθεί η μείωση των εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline