Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  21:30:04

Προτρέξαμε και πάλι κατά της Ρωσίας. Δώδεκα απελάσεις διπλωματών ως κυρώσεις από το ΥΠΕΞ. Πρεσβεία στην Ελλάδα, έντονα ενοχλημένη: «Η ενέργεια αυτή, δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες». Κύριο

Οξύνονται συνεχώς οι σχέσεις ανάμεσα στην χώρα μας και την Ρωσία, κατά τρόπο σπάνιο τις τελευταίες δεκαετίες. H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, αναφέρει σε οργισμένη ανακοίνωσή της η Ρωσική Πρεσβεία, αντιδρώντας έντονα στην κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

1.Μπαράζ νέων κυρώσεων, με απελάσεις Ρώσων διπλωματών, σε κοινή γραμμή από κράτη του ΝΑΤΟ και στη γραμμή των ΗΠΑ. Με προτρέχουσες-πρόθυμες χώρες, όπως η Ελλάδα. Μόνον τις τελευταίες 48 ώρες, στην Ευρώπη απελάθησαν πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες καθώς το κύμα οργής από τις αναφορές για ομαδικούς τάφους και δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα ογκούται.

Χθες η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες που δεν ενεργούσαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, με το Βουκουρέστι να προσχωρεί στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.
«Οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν ανεπιθύμητα πρόσωπα στη ρουμανική επικράτεια δέκα άτομα που εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, δεδομένου ότι οι ενέργειές τους... αντίκεινται στη Σύμβαση της Βιέννης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή τους.
Πρόσθεσε ότι ο πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για να ενημερωθεί για την απόφαση.

«Το υπουργείο επανέλαβε ότι καταδικάζει απερίφραστα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας για τα οποία ευθύνεται η Ρωσία».
Η Μόσχα είπε ότι οι εικόνες εκτελεσθέντων αμάχων είναι μια πλαστογραφία της ουκρανικής και δυτικής προπαγάνδας με στόχο την απαξίωση της Ρωσίας. Αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

2.Έντονη υπήρξε η δυσφορίας και η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών που εργάζονται στη Ρωσική πρεσβεία και στο Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία κάνει λόγο για «αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα», το οποίο «δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας

«Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae», τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:
«Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Απέλαση Ρώσων διπλωματών: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, ανεπιθύμητα κηρύχθηκαν 12 μέλη Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας στη χώρα μας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επί της ουσίας, το υπουργείο Εξωτερικών προχωράει στην απέλαση των εν λόγω προσώπων, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae)», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963. Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή».

H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρωσική Πρεσβεία, αντιδρώντας στην κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.
Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.
Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

3.Βαριά ατμόσφαιρα στις Ελληνορωσικές σχέσεις

Σημειώνεται πως το ψυχρό κλίμα που επικρατεί εκ νέου στις ελληνορωσικές σχέσεις πιστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει προ ημερών ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αποστολή όπλων από την Αθήνα.
«Η διπλωματική επικοινωνία θα διατηρηθεί κανονικά. Στο μέλλον οι σχέσεις μας θα αποκατασταθούν. Τώρα είναι αδύνατο να πούμε πότε θα γίνει αυτό. Λόγω παραδοσιακών, ιστορικών, πνευματικών σχέσεων θα αποκατασταθεί η συνεργασία. Αλλά η πορεία αυτή θα είναι χρονοβόρα» είχε επισημάνει ο κ. Μασλόφ.

Είχε τονίσει, πάντως, τότε πως η επικοινωνία μεταξύ ελληνικού ΥΠΕΞ και ρωσικής πρεσβείας είναι πολύ εποικοδομητική. «Η διπλωματία και οι πρεσβείες είναι τα εργαλεία παντός καιρού. Επειδή οι σχέσεις μεταξύ χωρών μπορεί να είναι πολύ άσχημες. Και στην πολιτική ατμόσφαιρα πότε πότε βλέπουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Για αυτό διατηρούμε τη συνεργασία με το ΥΠΕΞ».
Ακόμα, είχε χαρακτηρίσει «πολύ επικίνδυνη» την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. «Οι προμήθειες είναι λάδι στην φωτιά. Οι πολιτικοί της ΕΕ που εμπλέκονται στις προμήθειες θανατηφόρων όπλων θα είναι υπεύθυνοι. Δεν μπορούν να μην κατανοούν είναι εν δυνάμει συνέπειες».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline