Πέμπτη 16 Μαϊου 2024  09:18:51

Τρελό φορτηγό, χωρίς φρένα η ακρίβεια. Φέτος, το ακριβότερο Πάσχα πολλών δεκαετιών σε όλα τα είδη. Παράπονα για αδυναμία ελέγχων στην αγορά και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Κύριο

Καμία δημοσιοποίηση των παραβάσεων κερδοσκοπίας από επώνυμους παραβάτες και της δημόσιας τιμωρίας και καταδίκης τους.


1. Ακρίβεια που καλπάζει και φόβοι για νέα έκρηξη τιμών. Στο 8,9% ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάρτιο – Οι τιμές στο «καλάθι της νοικοκυράς» έχουν απογειωθεί – Προς μείωση ΦΠΑ σε ψωμί, άλευρα, γαλακτοκομικά και βασικά είδη διατροφή.

Οι τιμές στο «καλάθι της νοικοκυράς» έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί αλλά τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη, καθώς τώρα ξεκινούν να περνούν στο ράφι οι... πολεμικές αυξήσεις
Χωρίς φρένα τρέχει πλέον η ακρίβεια, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται μία ανάσα από το 9%, φθάνοντας σε ποσοστό που είχε να δει η οικονομία από το 1996. Τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτοξεύθηκε στο 8,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2021, ενώ μόνο σε διάστημα ενός μηνός (σύγκριση Μαρτίου 2022 με τον Φεβρουάριο 2022) κατέγραψε αύξηση 2,7%!

Ανατιμήσεις παντού

Τα νοικοκυριά ζουν πραγματικό εφιάλτη, καθώς όχι απλά καλούνται να πληρώσουν τεράστιες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος (αύξηση κατά 79,3% μέσα σε έναν χρόνο), φυσικού αερίου (+68,3%), θέρμανσης (+58,5% για το πετρέλαιο θέρμανσης) και καυσίμων (+29%), αλλά και για κρίσιμα είδη διατροφής, με τον υποδείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 8,1% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές στο «καλάθι της νοικοκυράς» έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί. Αύξηση 19,9% στα λάδια, 13,6% στα λαχανικά, 8,4% στα γαλακτοκομικά και στα αβγά, 7,8% στα φρούτα, 7,6% στο ψωμί και στα δημητριακά, 6,4% στα κρέατα και 5,4% στον καφέ καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ μέσα σε έναν χρόνο. Τα είδη διατροφής αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών, ενώ για τα μη φτωχά νοικοκυριά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,2%.

Την ίδια ώρα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είχαν αύξηση στις τιμές τους 11,1% και τα καινούργια 8,5%, ενώ τα είδη ένδυσης και υπόδησης είχαν αύξηση 6,7%.
Από τις υπηρεσίες και τις μεταφορές, οι τιμές των εισιτηρίων στα πλοία είχαν αύξηση 16% και τα εισιτήρια των αεροπλάνων 26%. Οι τιμές σε κινηματογράφους και θέατρα είχαν αύξηση 9,2% και οι τιμές σε ξενοδοχεία, καταλύματα και μοτέλ κατά 18,5% και η συντήρηση κατοικίας 5%.

Πολεμικές αυξήσεις

Τα χειρότερα όμως δεν τα έχουμε δει ακόμη, καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να παρουσιάζει τρομακτική δυναμική, ενώ τώρα ξεκινούν να περνούν στο ράφι οι... πολεμικές αυξήσεις.
Μόνο μέσα σε έναν μήνα (1η Μαρτίου σε σύγκριση με 7 Απριλίου) ένα κιλό αλεύρι έχει ακριβύνει κατά 19,5% και η μέση τιμή από 1,28 ευρώ έχει εκτοξευτεί στο 1,53 ευρώ. Το ίδιο διάστημα η τιμή στο αραβοσιτέλαιο έχει αυξηθεί από 4,02 στα 4,27 ευρώ, στις πατάτες κατά 10 λεπτά το κιλό (+8,6%), στο ψωμί του τοστ 10 λεπτά στη συσκευασία του μισού κιλού, στο γιαούρτι 18 λεπτά το κύπελλο των 500 γραμμαρίων (+7,8%), ενώ στο ελαιόλαδο κατά 33 λεπτά στο λίτρο (από 7,66 ευρώ στα 7,99 ευρώ).

Μέτρα μετ' εμποδίων

Από την πλευρά της κυβέρνησης, επιχειρείται να μπει ανάχωμα στην επέλαση της ακρίβειας, με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει την κατάθεση τροπολογίας που θα ορίζει για όλο το 2022 πλαφόν 3% στις αυξήσεις των εμπορικών μισθωμάτων σε σχέση με το 2021, με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου.

Από την αγορά πάντως εκφράζονται επιφυλάξεις για την επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις των εμπορικών μισθωμάτων, με την ΠΟΜΙΔΑ να το χαρακτηρίζει «λάθος μέτρο, με λάθος μήνυμα», ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις των επενδυτών σε ακίνητη περιουσία.
Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ σε ψωμί, άλευρα, γαλακτοκομικά και βασικά είδη διατροφής.

Αισχροκέρδεια

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά και ήδη ανακοινώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 120.340 ευρώ σε δύο αλυσίδες σουπερμάρκετ και συγκεκριμένα 86.340 ευρώ στη μία και 34.000 ευρώ στη δεύτερη διότι σε ελέγχους διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline