Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  23:37:11

Κράτος τυρρανίας παραμένει. η Κίνα. Απάνθρωποι μέθοδοι που τρελαίνουν άρρωστους ανθρώπους.25 εκατομμύρια κλεισμένοι σε σπίτια και στρατόπεδα στη Σαγκάη. Η μαρτυρία μιας Ελληνίδας έγκλειστης στη Σαγκάη. Κύριο

Πρόκειται για ένα από τα πιο σκληρά lockdown από την αρχή της πανδημίας. Θα επηρεάσει τις οικονομίες της Σαγκάης, της Κίνας και ολόκληρου του κόσμου. Ωστόσο, συμβαίνει σε μια εποχή που, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στον τρίτο ή τέταρτο γύρο μόλυνσης και είναι έτοιμοι να αγνοήσουν το όλο θέμα.

1.Στην προσπάθειά της να «εκμηδενίσει» τα κρούσματα Covid στη Σαγκάη, το οικονομικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της Κίνας, η ηγεσία της χώρας περιόρισε ελευθερίες και δικαιώματα, προκαλώντας έμφραγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή η κρίση στο παγκόσμιο εμπόριο. Κι όλα αυτά, με τα κρούσματα παράλληλα να ανεβαίνουν...

Η αβεβαιότητα είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που πρέπει να αντέξει κανείς σχετικά με το lockdown στη Σαγκάη της Κίνας, λέει μια επαφή των Financial Times που έχει κλειστεί σε ένα μικρό διαμέρισμα με τον πατέρα της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Περνάει τις μέρες της σε ομάδες μηνυμάτων στο WeChat, προσπαθώντας να συντονίσει τις παραγγελίες χύμα τροφίμων ή κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο για να δει πού έχουν τοποθετήσει οι αρχές τις κόκκινες γραμμές τις οποίες οι κάτοικοι δεν πρέπει να διασχίσουν. Ακόμα και τα κατοικίδια ασθενών με κορονοϊό θανατώνονται.

Υπάρχουν ελάχιστες άλλες πληροφορίες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια πόλη στα όρια. Οι κάτοικοι φωνάζουν από τα μπαλκόνια τους και απαιτούν τρόφιμα. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταδίδουν μηνύματα που απαιτούν να επιστρέψουν στο εσωτερικό. Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν βρεθεί θετικοί στοιβάζονται σε κέντρα απομόνωσης.

Ένα από τα πιο σκληρά lockdown από την αρχή της πανδημίας

Πρόκειται για ένα από τα πιο σκληρά lockdown από την αρχή της πανδημίας. Θα επηρεάσει τις οικονομίες της Σαγκάης, της Κίνας και ολόκληρου του κόσμου. Ωστόσο, συμβαίνει σε μια εποχή που, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στον τρίτο ή τέταρτο γύρο μόλυνσης και είναι έτοιμοι να αγνοήσουν το όλο θέμα.

Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί στη Σανγκάη υπάρχει τέτοιο σκληρό lockdown ενώ ακόμα και στην υπόλοιπη Κίνα η αντιμετώπιση είναι πιο χαλαρή; Και γιατί άλλαξε η πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού στη μητρόπολη; Η απάντηση σ' ένα πρώτο επίπεδο είναι γιατί η πολιτική zero-covid της Κίνας πρέπει να εφαρμοστεί στο βασικότερο οικονομικό γρανάζι της χώρας. Ας δούμε όμως κάποιες λεπτομέρειες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

2.Τι ακριβώς συμβαίνει στη Σαγκάη;

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους και οι περισσότεροι πρέπει να παραγγείλουν τρόφιμα και νερό και να περιμένουν να τους παραδώσει η κυβέρνηση λαχανικά, κρέας και αυγά. Είναι η πρώτη εμπειρία της Σαγκάης με αποκλεισμό σε ολόκληρη την πόλη. Μέχρι τον περασμένο μήνα, η πόλη αντιμετώπιζε τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης με μικρότερα τοπικά lockdowns.
Αυτό συνήθως σήμαινε ότι κλειδώνονταν μεμονωμένα συγκροτήματα κατοικιών, το καθένα από τα οποία φιλοξενούσε αρκετές εκατοντάδες άτομα, αντί για ολόκληρη την πόλη. Και για λίγο, φάνηκε ότι αυτή η μέθοδος είχε αποτέλεσμα. Ακόμη και όταν ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε σε σχεδόν 1.800 τον Μάρτιο του 2021, η Σαγκάη δεν επέβαλε πλήρη αποκλεισμό.
Συγκριτικά, το Σιάν, όπου ζουν σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι, σφράγισε ολόκληρη την πόλη μετά από λιγότερα από 100 κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2021. Η πόλη Γιουζού, στην επαρχία Χενάν, κλείδωσε πάνω από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους λόγω μόλις τριών κρουσμάτων Covid.

Γιατί η Σανγκάη επιμένει στο σκληρό lockdown ενώ είχε πιο χαλαρή αντιμετώπιση της πανδημίας;

Καθώς όμως τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται, οι αξιωματούχοι της Σαγκάης εγκατέλειψαν την ιδέα να κρατήσουν τη μισή πόλη ανοιχτή.

Ακολούθησε πλήρης αποκλεισμός της πόλης στις 3 Απριλίου.
Ο καθηγητής Martin Hibberd της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου πιστεύει ότι η προηγούμενη προσέγγιση της Σαγκάης δεν ήταν κατάλληλη για την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική.
«Τα τοπικά lockdowns σε συγκροτήματα είναι απίθανο να περιορίσουν επαρκώς τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, με τόσο μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικής μετάδοσης», λέει. Γιατί όμως η Σαγκάη διέφερε από την υπόλοιπη Κίνα μέχρι σήμερα; Ο κύριος λόγος είναι η σημασία της για την κινεζική οικονομία. Η Σαγκάη έχει συνεισφέρει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της Κίνας και αποτελεί πάνω από το 10% του συνολικού εμπορίου της Κίνας από το 2018.

Αρκούν αυτά τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η Όμικρον;

Ο καθηγητής Hibberd υποστηρίζει ότι αυτά τα σκληρά μέτρα στη Σαγκάη μπορεί να μην είναι ακόμη αρκετά για την αντιμετώπιση της επιδημίας μιας εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής όπως η Όμικρον. Αντ' αυτού, λέει, η ύψιστη προτεραιότητα για τον μετριασμό των επιπτώσεων του Covid θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση όλων, «ιδίως των ευάλωτων ατόμων, να εμβολιαστούν».
Η Κίνα έχει χορηγήσει περισσότερες από 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid και έχει εμβολιάσει πάνω από το 86% του συνολικού πληθυσμού της. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των ατόμων άνω των 80 ετών – που είναι από τα πιο ευάλωτα – παραμένουν πολύ χαμηλότερα από άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η Σαγκάη έχει πλέον χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς χωρίζοντας την πόλη σε τρεις ζώνες – ζώνη αποκλεισμού, ελεγχόμενη ζώνη και ζώνη προφύλαξης. Οι περιοχές που δεν έχουν νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα θα χαρακτηρίζονται ως «ελέγχου», και αν φτάσουν σε δύο εβδομάδες χωρίς νέα κρούσματα, θα υποβαθμιστούν περαιτέρω σε «πρόληψης».
Οι άνθρωποι στις ζώνες με λιγότερα ή καθόλου κρούσματα θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, όπως το να τους επιτρέπεται να μετακινούνται εντός των οικισμών τους.

3 Ελληνίδα περιγράφει το πρωτοφανές lockdown στη Σανγκάη

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τις τελευταίες μέρες τα βίντεο απόγνωσης από τους αποκλεισμένους, λόγω καραντίνας, κατοίκους της Σανγκάης, αλλά κι αυτά στα οποία φαίνεται η επιχείρηση εξόντωσης κατοικίδιων, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Εκεί βρίσκεται και μια Ελληνίδα, η Ελένη Οικονόμου, η οποία μίλησε για τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν τεθεί από την κινεζική κυβέρνηση, αλλά και για το πώς βιώνουν το πρωτοφανές αυτό lockdown οι κάτοικοι της πόλης.
Κορωνοϊός: Τα εφιαλτικά σενάρια για τις μεταλλάξεις

Η μαρτυρία της

«Για εμάς δεν είναι τόσο πρωτόγνωρο γιατί εμείς είχαμε ξαναπεράσει και την πρώτη καραντίνα, πριν από δύο χρόνια. Έχουμε μια εμπειρία, είμαστε πιο εξοικειωμένοι και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πιο ψύχραιμα» δήλωσε στην ΕΡΤ.
Η ίδια, περιγράφοντας τα όσα βιώνει στην κινεζική μεγαλούπολη, όπου οι κάτοικοι μετά από παρατεταμένο εγκλεισμό, δείχνουν να αντιδρούν έντονα, μη έχοντας πλέον τα απαραίτητα στα σπίτια τους.
«Ξέραμε αρχικά ότι η καραντίνα θα κρατούσε από τις αρχές του μήνα μέχρι τις 5 Απριλίου» είπε περιγράφοντας ότι οι κάτοικοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για τόσο μεγάλο lockdown, ενώ είπε πως οι τοπικές αρχές δεν επιτρέπουν στον κόσμο να βγουν ούτε καν στον κήπο των σπιτιών όπου διαμένουν.

«Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Κάθε πολυκατοικία έχει έναν ή δύο εθελοντές που βγάζουν τα πακέτα τα οποία είναι διαθέσιμα και περιέχουν φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης. Διαλέγεις τι θέλεις και πληρώνεις τον εθελοντή, που στέλνει ηλεκτρονικά την μαζική παραγγελία της πολυκατοικίας» περιέγραψε τη διαδικασία αυτοδιαχείρισης που ακολουθείται στην πολυκατοικία που διαμένει.

Η κ. Οικονόμου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη βοήθεια που παρέχει ο ένας τον άλλο. «Υπάρχει αλληλοϋποστήριξη. Το κράτος έχει δώσει κάποια τρόφιμα δωρεάν στον κόσμο για να μπορέσει να επιβιώσει αυτές τις δύσκολες ώρες», ανέφερε με αφορμή τις εικόνες από λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ που έκαναν το γύρο του κόσμου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline