Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  22:36:09

Η Ρωσία απειλεί, από χθες, ευθέως τις γειτονικές της χώρες Φινλανδία και Σουηδία με «απρόβλεπτες συνέπειες» (μέχρι πυρηνικές) αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν τις αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες χώρες. Κύριο

Πρώτη η Φινλανδία αντιδρά στις απειλές της Ρωσίας: Έχουμε ισχυρό στρατό και επενδύσαμε σε F-35.

1.Κυνική εκβιαστική δήλωση, που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των χωρών αυτών και κάθε άλλες γειτονικής. Η Ρωσία θα αναγκασθεί να λάβει μέτρα ασφαλείας αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουτσκό, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ανεπιθύμητες συνέπειες

Η συμμετοχή στη στρατιωτική συμμαχία θα οδηγήσει «στις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες» δήλωσε ο Γκρουτσκό, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις.

Θα ενισχύσει τις άμυνες

Ο Πεσκόφ έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμβούλους του Πούτιν, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνες της στην περιοχή, αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία.
Η απειλή της Ρωσίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή της Βαλτικής «δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονιτέ, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε πως η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

Η απειλή των πυρηνικών

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

2.Η Φινλανδία και η Σουηδία πλησιάζουν όλο και περισσότερο στη λήψη μιας απόφασης σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εντείνει τους φόβους για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι δημοσκοπήσεις στις δύο χώρες, δείχνουν πως οι πολίτες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την εγκατάλειψη της μακροχρόνιας ουδετερότητας και την ένταξη στη Συμμαχία. Παράλληλα, αυξάνονται οι πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης μέχρι τον Ιούνιο, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.

3. Η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, δήλωσε ότι η χώρα της θα προβεί σε μια απόφαση σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ «εντός εβδομάδων και όχι μηνών».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Άντερσον, η Μαρίν ανακοίνωσε τα παραπάνω, τη στιγμή που η φινλανδική κυβέρνηση κατέθεσε μια έκθεση στο κοινοβούλιο σχετικά με τις αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, ανοίγοντας και επισήμως τον δρόμο για συζητήσεις σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Σοβαρή και απρόβλεπτη» η κατάσταση ασφαλείας

«Η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και τη Φινλανδία είναι πιο σοβαρή και πιο απρόβλεπτη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», ανέφερε στην έκθεσή της η κυβέρνηση.
«Η αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας», σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές, «αναμένεται να είναι μακροχρόνια», ενώ οι απαιτήσεις της Ρωσίας και οι στρατιωτικές της ενέργειες που προκαλούν τη μεταβολή αυτή, επηρεάζουν και τον χώρο κινήσεων της Φινλανδίας σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική όπως και τον τομέα της Άμυνας και της ασφάλειας».

Πληροφορίες από σουηδικά ΜΜΕ αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι τόσο η κυβέρνηση της Μαρίν όσο και της Άντερσον είναι υπέρ της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Αλλά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Στοκχόλμη, οι δύο ηγέτιδες αρνήθηκαν να διευκρινίσουν κατά πόσο ευσταθεί αυτή η εικασία. Αντίθετα, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται μια διεξοδική ανάλυση προτού ληφθεί μια απόφαση.
Η έκθεση της φινλανδικής κυβέρνησης αναφέρει μάλιστα ότι η «στενή συνεργασία μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας κατά τη διάρκεια μιας πιθανής διαδικασίας ένταξης θα ήταν σημαντική» και πως η ταυτόχρονη πορεία τους προς την ένταξη «θα διευκόλυνε την προετοιμασία για μια πιθανή αντίδραση της Ρωσίας καθώς και την αντιμετώπιση αυτής».

Τρεις λόγοι που το debate αναδύθηκε τώρα

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χαβίστο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν τρεις λόγοι που το debate για το ΝΑΤΟ αναδύθηκε τώρα: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να πάρει περισσότερα ρίσκα από ό,τι παλαιότερα», το Κρεμλίνο «είναι ικανό να συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες σε ένα σημείο, ενάντια σε μια χώρα» και, επιπλέον, υπάρχει πιο «αδύναμη επιχειρηματολογία σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών πυρηνικών όπλων και των χημικών όπλων».

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι η Συμμαχία θα δεχόταν τη Φινλανδία και τη Σουηδία με ανοιχτές αγκάλες και πως η ενσωμάτωση των δύο χωρών σε αυτήν θα ήταν μια ομαλή διαδικασία.
«Η απόφαση είναι της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το αν θα ήθελαν να υποβάλουν αίτημα ένταξης ή όχι και εμείς θα σεβαστούμε αυτή την απόφαση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα.

Προειδοποιήσεις από τη Μόσχα

Η προοπτική ένταξης δύο ακόμα γειτονικών χωρών της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις από την πλευρά της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» με βάση τα δικά της μέτρα, στην περίπτωση που η Σουηδία και η Φινλανδία κάνουν αυτό το βήμα.
Δεδομένου ότι ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, απαιτώντας τα σύνορα του ΝΑΤΟ να επιστρέψουν εκεί που ήταν τη δεκαετία του 90', το γεγονός και μόνο ότι εξετάζεται η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας αποτελεί μια διπλωματική καταστροφή για τη Μόσχα, σημειώνει το CNN. Μάλιστα, σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας, η Ρωσία θα είχε ξαφνικά μια κοινή συνοριακή γραμμή μήκους περίπου 1.300 χιλιομέτρων με το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν την πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης προτού η Φινλανδία βρεθεί υπό την προστασία της Συμμαχίας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Φινλανδία βρέθηκε αντιμέτωπη με κυβερνοεπιθέσεις κατά κυβερνητικών ιστοτόπων της, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόταν μέσω βίντεο στο φινλανδικό κοινοβούλιο.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανέφερε παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό κρατικό αεροσκάφος.
Επιπλέον, η έκθεση της φινλανδικής κυβέρνησης προειδοποιεί ότι εξαιτίας της «αρνητικής στάσης της Ρωσίας απέναντι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», η Φινλανδία θα πρέπει να προετοιμαστεί για «κινδύνους που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν», εάν καταθέσει αίτημα ένταξης στη Συμμαχία.
Προσθέτει, πάντως, ότι η χώρα «θα έχει ως στόχο τη διατήρηση των λειτουργικών της σχέσεων με τη Ρωσία στην περίπτωση που γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

4.Η Φινλανδία αντιδρά στις απειλές της Ρωσίας: Έχουμε ισχυρό στρατό και επενδύσαμε σε F-35
Έως τα μέσα του καλοκαιριού η ολοκλήρωση των συζητήσεων για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ - «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών

Έτοιμη για «διαφορετικά είδη απειλών» από τη Ρωσία δηλώνει η κυβέρνηση της Φινλανδίας, λίγες ώρες μετά τις απειλές της Μόσχας για «ανεπιθύμητες συνέπειες», αν αποφασιστεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας δήλωσε στο CNN ότι είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας και στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Η Φινλανδία έχει πραγματικά έναν αρκετά ισχυρό στρατό. Έχουμε περισσότερους από 280.000 έφεδρους, έχουμε υποψήφιους για στρατολόγηση, μόλις επενδύσαμε σε μαχητικά F-35, εκ των οποίων τα 60 έρχονται ήδη στη Φινλανδία και ούτω καθεξής. Έτσι φροντίζουμε πολύ καλά την ενδυνάμωση της εθνικής μας άμυνας. Αλλά φυσικά ζούμε σε έναν κόσμο, όπως βλέπουμε από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ότι εμφανίζονται και νέες απειλές για την ασφάλεια. Μέσω της στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές απειλές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο CNN.

Η Ρωσία απείλησε ευθέως για «συνέπειες» τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία. Σύμφωνα με πηγές από τη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε γειτονική χώρα τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, αν λάβει κανείς υπόψιν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε από το CNN γιατί η Φινλανδία άλλαξε τη θέση της όσον αφορά τη στρατιωτική ουδετερότητα, ο Haavisto είπε ότι ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα. «Πρώτον, η Ρωσία δείχνει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερους κινδύνους στη γειτονιά της. Δεύτερον, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες σε ένα πεδίο, όπως είδαμε στα σύνορα της Ουκρανίας. Και τρίτον - αυτό είναι περισσότερο μια ανοιχτή εικασία - είναι η πιθανή χρήση πυρηνικών ή και χημικών όπλων. Όλα αυτά φυσικά επηρεάζουν και τη φινλανδική ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Φινλανδία ελπίζει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για την πιθανή αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ «μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού». Ο Χααβίστο είπε στο CNN ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τον δημόσιο διάλογο εντός της χώρας του.

«Έχουμε δει μια σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη στη Φινλανδία τις τελευταίες εβδομάδες. Η σαφής πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το φινλανδικό κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, και εάν η πλειοψηφία το δηλώσει ξεκάθαρα, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί. Στη συνέχεια, εξαρτάται από τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πόσο γρήγορη μπορεί να είναι η διαδικασία», πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline