Κυριακή 5 Μαϊου 2024  02:44:04

Άθλιες συνέπειες της μετατροπής της σε τζαμί για τους φανατικούς -ασεβείς ισλαμιστές...ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμός και λύπη για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία. Κύριο

Ο λαικιστής, φιλοχρήματος, αλαζόνας και αμόρφωτος Τ. Ερντογάν έχει γυρίσει πίσω την ιστορία της Τουρκίας αλλά και υποβαθμίσει πολιτιστικά από κάθε άποψη.

1.-Ακόμα και Τούρκοι επιστήμονες διαμαρτυρήθηκαν για τη (νέα, βάρβαρη) βεβήλωση, που προκλήθηκε από την υποβάθμιση ενός πολιτιστικού μνημείου της Ανθρωπότητας από το καθεστώς Ερντογάν πριν δύο χρόνια.

"Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο", τονίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη, τονίζει σε ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ, σχετικά με τις σοβαρότατες φθορές που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

"Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο", τονίζει η ανακοίνωση οδηγήστε τους στη Δικαιοσύνη»

Υπενθυμίζεται πως οι εικόνες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να προχωρήσει σε καταγγελία η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της χώρας.

Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσει σε καταγγελία η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της χώρας.

«Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)", παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Σημειώνεται πως η εικόνα αυτή έχει επιφέρει επικρίσεις ακόμη και από τον φιλοκυβερνητικός Τύπο ο οποία μιλά για «σοκαριστική, επονείδιστη εικόνα».

Στην Αγία Σοφία έσπευσαν μέλη της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης, καθώς και ιστορικοί τέχνης οι οποίοι φωτογράφισαν το σημείο που υπέστη ζημιές.

Η Ένωση απευθύνθηκε στις αρχές καθώς θεωρεί «η ζημία στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline