Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  22:14:08

Κατώτερος μισθός: Mητσοτάκης 713 ευρώ- Ανδρουλάκης και ΓΣΕΕ 751- Τσίπρας 800- ΚΚΕ 825. Κύριο

Η πλειοδοσία των κομμάτων και οι αυξήσεις που θα επιβαρύνουν σοβαρά τα οικονομικά στις περισσότερες περιπτώσεις όλες τις επιχειρήσεις και μάλιστα για το σύνολο των εργαζομένων τους.

1. ΚΚΕ: Ο κατώτατος μισθός είναι πιο χαμηλά τώρα απ' ότι ήταν πριν από 13 χρόνια - Να πάει στα 825 ευρώ

Οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους για υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού, λέει ο Περισσός.

«Τελικά η πολυδιαφημιζόμενη - από την κυβέρνηση - αύξηση του κατώτατου μισθού έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας διαμορφώνοντας τον ονομαστικό κατώτατο μισθό σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν! Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει ένας "οδοστρωτήρας" αντιλαϊκών μέτρων που τσάκισαν μισθούς και εισόδημα.

Μάλιστα αυτή η εργασιακή ζούγκλα έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, με ελαστική και μερική απασχόληση, να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η αύξηση είναι περίπου στο 7%, όταν την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με ποσοστό πάνω από 8%.

Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά εφαρμόζεται αυτός ο άθλιος μηχανισμός, που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης και καθ' υπόδειξιν των επιχειρηματικών ομίλων» επισημαίνει το ΚΚΕ «για τις ανακοινώσεις του Κ. Μητσοτάκη σχετικά με τον κατώτατο μισθό».

«Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για ουσιαστικές αυξήσεις, πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων κι όχι της εκάστοτε κυβέρνησης με βάση τις λεγόμενες «αντοχές της οικονομίας», που είναι τελικά οι ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει καταλήγοντας:

«Τώρα είναι όντως «η ώρα των εργαζομένων», όχι όμως για να συμβιβαστούν με την φτώχεια και την εκμετάλλευση, αλλά για να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης:

--Με κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ, την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.

--Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.

--Την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας».

2.ΚΙΝΑΛ: «Ο εισαγωγικός μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ»
«Ποιος φοβάται άραγε να αποφασίζουν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και εργοδοτών;», σημειώνει χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη.
ΤοΒΗΜΑ Team
20.04.2022, 20:26

«Υπό τον μανδύα του δημοσιονομικά υπεύθυνου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, έχοντας στο μεταξύ αφήσει την ακρίβεια να κατατρώει το εισόδημα των πολιτών», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει ότι «ο εισαγωγικός μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και μετά να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».
»
Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Ποιος φοβάται άραγε να αποφασίζουν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και εργοδοτών;».
«Μόνο έτσι θα μείνει όρθια η κοινωνία, θα στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα και θα αυξηθεί με υγιή και βιώσιμο τρόπο το εθνικό προϊόν, με τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας», υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ.
Όπως σημειώνει, μάλιστα, «700.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ή διαλείπουσα εργασία θα λάβουν (μέση) μεικτή αύξηση 25 ευρώ! Ενώ το επίδομα ανεργίας των 438 ευρώ και μόλις για το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων αποτελεί εμπαιγμό».

3.ΣΥΡΙΖΑ για 713 ευρώ: Ανεπαρκής αύξηση – «Θα αυξήσουμε το βασικό μισθό στα 800 ευρώ»
«Ο μισθός επί Μητσοτάκη δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς ρεύματος - Εσπευσμένη και ανεπαρκής αύξηση από τον πανικό Μητσοτάκη για την οργή των πολιτών»

4.Μητσοτάκης: Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ από 1η Μαΐου
«Συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021»

Από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα, από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, όπως τόνισε, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως.

«Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους» υπογράμμισε.

Ειδικότερα, σημείωσε πως η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης και τόνισε ότι κύριο μέλημά του είναι να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή, «αλλά και να μην υπονομευθούν, από άστοχες κινήσεις, όσα μαζί καταφέραμε έως τώρα».
Επιπλέον, είπε πως έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οικονομίας και πάνω από όλα στους Έλληνες εργαζόμενους και διαμήνυσε:
«»Ανάπτυξη για όλους» ήταν εξαρχής η υπόσχεσή μας. Και αυτόν το στόχο υπηρετεί η πολιτική μας. Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να τον πετύχουμε».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα