Δευτέρα 13 Μαϊου 2024  04:40:20

Φιλόδοξα, παλατιανά σχέδια Μητσοτάκη για την αναβάθμιση των Ανακτόρων και του όλου χώρου στο Τατόι. Οικονόμου: Έργα σημαντικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, για ανάπλαση-αξιοποίηση κατά τα πρότυπα του Ιδρύματος του πρίγκηπα Καρόλου. Κύριο

Μίζερη και παλαιοκομματική κριτική για το όλο εγχείρημα από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση της ΝΔ.

1.-Σοβαρά και μεγάλα, φιλόδοξα σχέδια ανάπλασης ενός μοναδικού ιστορικού χώρου, με πλούσια πολιτική ιστορία και με πολιτιστικές –κοιν ωνικές αναφορές. Για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σκωτία μετά από πρόσκληση του πρίγκιπα Καρόλου, διαδόχου του θρόνου επί δεκαετίες της 97χρονης μητέρας του. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο o πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς.

Κατά τη συνάντηση τους θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Για το θέμα αυτό ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 25 Μαρτίου 2021.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο σχέδιο και τις ενέργειες για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του κτήματος Τατοϊου.
Όπως είπε τα έργα που θα υλοποιηθούν είναι προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ και θα έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

2.Οσα συζήτησαν Μητσοτάκης και Κάρολος για το Τατόι – Η ξενάγηση στο «Dumfries House»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του πρίγκιπα της Ουαλίας, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince's Foundation), προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος για άλλη μια φορά εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

3.Κόντρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το Τατόι και το ταξίδι Μητσοτάκη στη Σκωτία

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σκωτία, καθώς και η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σκωτία, καθώς και η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου.

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι αυλάρχης των Γλύξμπουργκ

«Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με φόντο το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σκωτία.

«Συνιστά δε μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια, λόγω της ανεπάρκειας του και της ασυλίας που παρέχει στην αισχροκέρδεια, να ταξιδεύει στη Σκωτία για να αποκτήσει τεχνογνωσία στην αξιοποίηση... βασιλικών κτημάτων», συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού που πλήρωσε γι' αυτό τον λόγο αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία -ως γνωστόν- είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας».
«Το νέο "unfair" της οικογένειας Μητσοτάκη δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όποτε τολμήσει να στήσει κάλπες», κατέληγε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ν.Δ.: Το ψέμα και η υποκρισία είναι ταυτόσημα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για ψέμα και υποκρισία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μετάβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σκωτία κατόπιν πρόσκλησης του πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρολου.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. ανέφερε: «Ότι το ψέμα και η υποκρισία είναι ταυτόσημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Όταν ο κ. Τσίπρας υποδεχόταν τον Πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα το 2018, μιλούσε για "επίσκεψη ορόσημο". Σήμερα που ο Πρωθυπουργός αποδεχόμενος πρόσκληση του Πρίγκηπα Καρόλου τον συναντά στη Σκωτία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει διάφορα ακατανόητα συνομωσιολογικά. Υστερα αναρωτιούνται γιατί ουδείς τους παίρνει στα σοβαρά».

ΣΥΡΙΖΑ: Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν

Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζει ότι «η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. επιβεβαίωσε ξανά πως το κόλλημα που έχει με τους Γλύξμπουργκ είναι διαχρονικό και αταλάντευτο. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως το θέμα δεν είναι η συνάντηση ενός Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «το θέμα είναι οι επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη να αποκαταστήσει το όνομα των Γλύξμπουργκ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, κάτι για το οποίο τόσο ο ελληνικός λαός, όσο και ο ιδρυτής του κόμματός του και τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάνθηκαν οριστικά το 1974. Ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να ξαναγράψει τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, δεν διστάζει να προσβάλλει χιλιάδες αγωνιστές της Δημοκρατίας, αλλά και το ίδιο του το κόμμα. Του συνιστούμε για άλλη μια φορά να σταθεί στο ύψος του πρωθυπουργικού του αξιώματος και να μην συμπεριφέρεται ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ. Άλλωστε έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από την Αποστασία και, παρά την... κατανοητή οικογενειακή αβροφροσύνη, δεν υπάρχει πλέον λόγος να καταθέτει δημόσια – και μάλιστα ως πρωθυπουργός – διαπιστευτήρια στον τέως».

Ν.Δ.: Τα αποθέματα γελοιότητας που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεξάντλητα

«Χρειάζεται μεγάλο απόθεμα γελοιότητας για να προσπαθεί κάποιος να συνδέσει την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου, με το Πολιτειακό» επισήμανε η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ. τόνισε ότι η αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου γίνεται «ώστε να αποτελέσει έναν χώρο αναψυχής για τους πολίτες» και επεσήμανε ότι το πολιτειακό θέμα «λύθηκε οριστικά με πρωτοβουλία του ιδρυτή της Ν.Δ. Κ.Καραμανλή το 1974». «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι τα αποθέματα γελοιότητας που διαθέτει είναι ανεξάντλητα» κατέληξε η Ν.Δ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline