Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  15:47:07

Ονομάστηκαν οι δέκα πρώτοι Ρώσοι εγκληματίες πολέμου. Η Ουκρανία τους κατηγορεί για φριχτά ομαδικά εγκλήματα στην περιοχή της μαρτυρικής Μπούκα. Δολοφονίες αθώων, σφαγές παιδιών-γυναικών και ομαδικοί τάφοι εκατοντάδων. Κύριο

Οι εισαγγελείς της χώρας άσκησαν τις πρώτες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά 10 Ρώσων στρατιωτικών και περιμένουν τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις ποινικές ευθύνες των επώνυμων της Ρωσσίας, πολιτικών και στρατιωτικών.

1. Για βέβαια εγκλήματα πολέμου στοχεύοντας αμάχους στην Ουκρανία, έκαναν λόγο στις 6 Απριλίου μετά επιτόπιες μεταβάσεις τους και πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Οι δράστες των δολοφονιών αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, δήλωσε το Σάββατο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι πρόκειται για έγκλημα. Είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε... όσοι το έκαναν αυτό πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Μιλώντας σε συγκέντρωση ενόψει των εκλογών στο βόρειο κρατίδιο Schleswig-Holstein, ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα για να στείλει το μήνυμα ότι έχει δεσμευτεί να προστατεύσει την κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών.

Φον ντερ Λάιεν: Οι ενέργειες της Ρωσίας δείχνουν εγκλήματα πολέμου

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στοχεύοντας αμάχους στην Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να ερευνήσουν τα περιστατικά.
Αποχωρώντας από την Ουκρανία μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή, είπε ότι είδε με τα μάτια της την καταστροφή στην πόλη Μπούκα κοντά στο Κίεβο. Ομάδα ιατροδικαστών ξεκίνησε την εκταφή ομαδικού τάφου που περιείχε πτώματα αμάχων, που σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν ενώ οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη.

«Το ένστικτό μου λέει: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου, αλλά εγώ είμαι γιατρός και οι δικηγόροι πρέπει να το ερευνήσουν προσεκτικά», είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους.
Από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Μπούκα την περασμένη εβδομάδα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες άμαχοι βρέθηκαν νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της Μπούκα είπε ότι περισσότεροι από 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και περίπου 260-280 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.

2. Τις προσπάθειες για τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις στο προάστιο Μπούκα του Κιέβου προχωρούν οι ουκρανικές αρχές, παρόλο που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζει ότι οι φερόμενοι δράστες μπορεί να μην δικαστούν ποτέ.
Οι εισαγγελείς άσκησαν την Πέμπτη τις πρώτες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά 10 Ρώσων στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για βασανιστήρια και ομηρία αμάχων. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί -σχετικά χαμηλόβαθμοι στην ιεραρχία, σύμφωνα με τη Washington Post- δεν έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του Κιέβου να καταστήσει υπεύθυνη τη Μόσχα και να διασφαλίσει ότι θα ακουστούν οι φωνές των θυμάτων και των οικογενειών τους, δήλωσε ο καθηγητής Νομικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, Μέρβιν Τσέονγκ, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως σύμβουλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 65η ημέρα ρωσικής εισβολής

Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την περιοχή του Κιέβου στις αρχές Απριλίου, καθώς η Ρωσία επικεντρώθηκε εκ νέου στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας. Έκτοτε, οι θηριωδίες στην Μπούκα προκάλεσαν παγκόσμια οργή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ήταν μέλη της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας τυφεκιοφόρων, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απένειμε τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» πρόσφατα, με προεδρικό διάταγμα.

Αν και θεωρείται απίθανο να δικαστούν ποτέ οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία, εξακολουθεί να είναι σημαντικό για το Κίεβο να συνεχίσει τις νομικές διαδικασίες, δήλωσε ο ειδικός διεθνούς δικαίου στο Western Sydney University, Στίβεν Φρίλαντ. Όπως συμπλήρωσε, οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη Μόσχα, επιτρέποντας στο Κίεβο να αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στους ισχυρισμούς του. «Εάν [κατηγορείτε] άλλους για πλήρη παραβίαση του κράτους δικαίου, δεν θέλετε να θεωρηθεί ότι δημιουργείτε μια διαδικασία που αγνοεί το κράτος δικαίου», συμπλήρωσε.

Ζελένσκι: Πώς απέτυχε η απόπειρα δολοφονίας μου στις 24 Φεβρουαρίου

Οι ρωσικές αρχές έχουν αρνηθεί κάθε αξιόποινη πράξη στην Μπούκα, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια. Ωστόσο, οι νομικές έρευνες για πιθανές ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία επιταχύνονται. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα στις 2 Μαρτίου, ενώ η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι βοηθά το Κίεβο να συγκεντρώσει στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να στοχοποιήσουν Ρώσους ηγέτες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline