Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  15:22:43

Δάκης: τα βασανιστικά τέσσερα χρόνια από το μεταστατικό καρκίνο. Ο Αλεξανδρινός με το αληθινό ταλέντο, την ευγένεια, το σκηνικό ήθος και την αγάπη για τη ζωή. Κύριο

«Η σκηνή και το χειροκρότημα ήταν η ζωή του».

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 79 ετών, άφησε ο τραγουδιστής Δάκης, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια μεταστατικό από τα έντερα, όπου πρωτοδιαπιστώθηκε. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η καλή του φίλη και σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, Λουκία Καρρέρ.

Ήταν το 2018, όταν ο τραγουδιστής είχε αποκαλύψει, σε συνέντευξή του, πως είχε καρκίνο στο παχύ έντερο. Όπως είχε περιγράψει ο ίδιος, ένα βράδυ ένιωσε δυνατούς πόνους στην κοιλιά του, πήγε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αποφάσισαν να τον χειρουργήσουν. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είδαν μια κύστη στο συκώτι και θεώρησαν ότι πρόκειται για μετάσταση. «Περιμέναμε έξι μήνες, έκανα χημικοθεραπείες και τη γλίτωσα. Ήταν περισσότερο σοβαρό από ότι είχε μαθευτεί» είχε δηλώσει στην εκπομπή «Happy Day».

Λίγους μήνες αργότερα, με αφορμή μία συναυλία που είχε πάρει μέρος μαζί με τον Μιχάλη Ρακιντζή και την Ανδριάνα Μπάμπαλη, στην Τεχνόπολη, ο Δάκης εξομολογήθηκε: «Ο φόβος μου είναι να μην μείνω στο κρεβάτι. Να κοιμηθούμε και να μην ξυπνήσουμε, τι ωραίο. Έτσι σκέφτομαι το τέλος μου. Θα ήθελα να πεθάνω πάνω στη σκηνή την ώρα που τραγουδάω.

Όταν περνάς τη δύσκολη περιπέτεια, δεν ξέρω, κάτι γίνεται. Δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά φεύγει, θα φύγει. Αυτό λένε οι γιατροί, ότι φεύγει. Στην αρχή μου έκρυψαν ό,τι είχα τεράστιο πρόβλημα, μου το είπαν μετά από έξι μήνες. Μου είχαν πει πως έχω έξι μήνες ζωής. Δεν σκέφτομαι τις μεταστάσεις. Συνεχίζω και τις θεραπείες».

«Έχασα 20 κιλά μέσα σ' ένα μήνα»

Τον περασμένο Νοέμβριο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με την εκπομπή «Πρωινό» είχε δηλώσει για την κατάσταση της υγείας του: «Πήρα ένα μικρόβιο από τα στούντιο που πήγαινα τα τηλεοπτικά στον πνεύμονα και αναγκάστηκα να πάω στο νοσοκομείο για να μου το θεραπεύσουν. Νοσηλεύτηκα περίπου 20 - 25 ημέρες, δεν θυμάμαι. Μου το θεραπεύσανε, λοιπόν, αυτό το μικρόβιο αλλά ήταν πολύ δυνατά τα φάρμακα συν τις χημειοθεραπείες που έκανα και μου χτύπησε σε οξεία παγκρεατίτιδα φαρμακευτική.

Το τονίζω ότι είναι φαρμακευτική έχασα 20 κιλά μέσα σ' ένα μήνα, δεν μπορούσα να φάω, παρέλυσαν οι μύες και δυσκολεύεσαι και να μιλήσεις γιατί παραλύουν και οι φωνητικές χορδές. Τώρα είμαι σε ανάρρωση, πάω καλύτερα μπορώ και μιλάω καλύτερα. Δεν είμαι μόνος, έχω συγγενείς, πολλούς φίλους και συναδέλφους που με φροντίζουν έχω και μια κυρία που μου καθαρίζει το σπίτι και με φροντίζει. Όλο αυτό είναι το σπασμένο τηλέφωνο για αυτά που έχω διαβάσει, τα πράγματα είναι ακριβώς όπως σας τα λέω».

Ο Δάκης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το πραγματικό όνομά του ήταν Βρασίδας Χαραλαμπίδης.

Σε ηλικία 20 ετών ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκίνησε να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης. Παράλληλα, το 1964 έβγαλε τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens» και ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά.
Ενδεικτικά οι επιτυχίες του εκείνης της περιόδου ήταν: Monsieur Cannibal, Tu Veux ou tu veux pas, Mourir ou vivre, Gaston. Μιλά έξι γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά), γεγονός που επιτρέπει να ερμηνεύει διεθνές ρεπερτόριο.

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο «Γεια σου σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολουθεί η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες «Τόσα καλοκαίρια» και «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά» όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές της εποχής.

Οι τελευταίες ώρες πριν χάσει τη μάχη με τον καρκίνο

Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της είδησης στα social media, η καλή του φίλη και σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, Λουκία Καρρέρ μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση για τις τελευταίες ώρες του Δάκη πριν φύγει από τη ζωή. «Έδωσε μία παλικαρίσια μάχη, στενοχωριόταν τις τελευταίες ημέρες που έβγαιναν διάφοροι κι έλεγαν πόσο άσχημα ήταν. Δεν ήθελε. Είχε δώσει το κλειδί της ψυχής και της καρδιάς του σε πέντε ανθρώπους. Εγώ χθες ήμουν μαζί του στις τελευταίες του ώρες. Ταλαιπωρήθηκε και βασανίστηκε τις τελευταίες ώρες. Ήμουν μαζί με τον κολλητό του φίλο, τον Πάνο Δέρβο.

Ξεκουράστηκε σήμερα ο Δάκης» είπε, αρχικά και συνέχισε:

«Ένας αξιοπρεπέστατος κι ευγενής άνθρωπος που δεν ήθελε ν' ασχολούνται με την προσωπική του ζωή, πόσω μάλλον με την υγεία του. Έδωσε μάχη για τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων ο τελευταίος χρόνος ήταν δύσκολος. Ξεκίνησε από έναν καρκίνο του εντέρου αλλά αυτό επεκτάθηκε. Όπως θυμόσαστε και θυμόμαστε όλοι, έδινε συναυλίες, ήταν μέσα στην καλή χαρά». Ο Δάκης και η Λουκίλα Καρρέρ ήταν φίλοι για περισσότερα από 50 χρόνια.

Λίνα Μενδώνη: «Η φωνή του έχει συνδεθεί με μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού τραγουδιού»
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, πληροφορούμενη την απώλεια του Δάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πάντα χαμογελαστός, με χαρακτηριστική ευγένεια και ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό και στους συναδέλφους του, ο Δάκης υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια το ελαφρό και ποπ ρεπερτόριο με τον κοσμοπολιτισμό και τη σεμνότητα που τον διέκρινε, τραγουδώντας επί έξι δεκαετίες σε πολλές γλώσσες.

Η φωνή του έχει συνδεθεί με μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού τραγουδιού, με μερικές από τις δημοφιλέστερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και με συνεργασίες με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς φίλους του».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε τα εξής: «Ο Δάκης υπηρέτησε το Ελληνικό τραγούδι για σχεδόν 60 χρόνια με αγάπη, αστείρευτη ενέργεια και σεμνότητα. Οι συνεργασίες του με συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, και ο Γιώργος Χατζηνάσιος αντανακλούν μια ρομαντική, ευγενική και αισιόδοξη πλευρά της ζωής, ενώ πολλά τραγούδια του αποτελούν διαχρονικά συστατικά χορευτικών πάρτυ. Τον αποχαιρετούμε στα 79 του, έχοντας κατακτήσει την καθολική συμπάθεια και εκτίμηση όλων. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα